SON DAKİKA
Hava Durumu

Küçük, 'Çiftçiler TKDK'nın desteklerinden habersiz'

-Sercan GÜLER Vali İzzettin Küçük, çiftçilerin önemli bir kısmının Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TK

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2018 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2018 17:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Küçük, 'Çiftçiler TKDK'nın desteklerinden habersiz'
-Sercan GÜLER
Vali İzzettin Küçük, çiftçilerin önemli bir kısmının Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklerinden habersiz olduğuna dikkati çekerek, "Çiftçilerimizin bir kısmının haberi var ama ne yapacağını bilemiyor. Bir kısmı da bu işlerin çok zor olduğunu düşünerek yaklaşmıyor" ifadesini kullandı. TKDK Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun da  “Bursa özelinde ise 2013-2016 yıllarında 207 milyonluk yatırım gerçekleşti. Ortalama bin 200 kişiye Bursa Koordinatörlüğü olarak istihdam oluşturduk." dedi.

Vali İzzettin Küçük, TKDK tarafından Beşevler BURFAŞ Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Kurumun yüzde 40-70 hibe desteği sağladığına işaret etti. Vali Küçük, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) projelerinde ana amacın tarıma akıl, bilgi ve tekniği katmak olduğunu belirterek, "Tarıma aklı, bilgiyi ve tekniği katmak zorundayız. Kara düzenle olmuyor." dedi.
 “ÜLKELERİN EN ÖNEMLİ STRATEJİK GÜCÜ: TARIM”
Tarımın ülkelerin en önemli stratejik gücü olduğunu dile getiren Küçük, şöyle devam etti: "Pek çok şeyin alternatifi, yedeği olabilir, parasını verip alabilirsiniz ama tarım ürünleri, gıda, su böyle bir şey değildir. Tarım bir ülkenin hayati güvenliğidir. Ekonomiyi etkileyen en önemli unsurudur. Ülkemizde enflasyon yukarı gittiğinde ilk olarak 'gıda oranları yükseldi' diyoruz. Yağışlar, kuraklıklar olabilir ama enflasyonun en önemli nedenlerinden birisi her zaman gıda ürünleri ve et fiyatlarının artması olarak dile getirilir."
 “TKDK’NIN AMACI ÇİFTÇİYİ GÜÇLENDİRMEK”
Vali Küçük:  "Hollanda'nın yıllık süs bitkileri dahil gıdadan, tohumdan ihracatı 100 milyar dolar. Bizim bütün ihracatımız sanayisiyle, tekstiliyle, makinesiyle, kimyasıyla 157 milyar dolar. Hollanda güneş görmez, sis, pus olan bir ülke olmasına rağmen bunlar 100 milyar dolarlık ihracatı beceriyor, başarıyor. İşin içinde akıl, teknik, bilim ve bilgi var. TKDK projelerinde ana maksat tarıma aklı, bilgiyi, tekniği katmak. Tarıma aklı, bilgiyi ve tekniği katmak zorundayız. Kara düzenle olmuyor. Herkes diyor ki 'Şöyle yapalım, böyle yapalım' ama en başta yapılacak şey de budur. TKDK'nin amacı, çiftçiyi teknik, teçhizat, makine, bilgi, network, pazar ve sunum olarak güçlendirmektir. Bunu halka ve çiftçilere yaymamız gerekiyor." İfadelerini kullandı.




“TKDK’NIN AMACI KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEMEK”
TKDK Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun, TKDK’nın ulusal kalkınma plan, program ve stratejilerinde öngörülen ilke ve hedefler çerçevesinde, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakları da kapsayacak şekilde, kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri gerçekleştirmek amacıyla kurulduğunu ifade etti.
BURSA’DA 220 YATIRIMA 82 MİLYON TL HİBE
Bursa’da yapılan hizmetlere de değinen Berksun, “Bursa'da 2013 yılından itibaren 7 çağrı ilanına çıkan TKDK, ilk 7 çağrı sonucunda toplam 228 proje ile sözleşme imzalamıştır. Bu 228 projenin toplam uygun harcama tutarı 183 Milyon TL toplam yatırım tutarı 228 milyon TL'dir. IPARD I kapsamında sözleşmeye bağlanan projelerin 220 adeti tamamlanmıştır. Tamamlanan projelerin uygun harcama tutarı 150 milyon TL toplam yatırım tutarı (Uygun + Uygun Olmayan Harcama) 207 milyon TL’dir. 220 yatırım için yaklaşık 81,9 Milyon TL Hibe ödemesi gerçekleştirilmiştir.Tamamı Avrupa Birliği standartlarında olmak üzere 24 adet süt üreten, 7 adet kırmızı et ve 28 adet kanatlı eti üreten tarımsa işletmenin kurulmasına hibe destekleri ile katkı sağlamıştır.
BÜYÜK YATIRIMLARA BÜYÜK DESTEK
Yatırımların ve desteklerin Bursa’da her geçen gün arttığını da ifade eden Berksun, Bursa’da yapılan yatırımlara sağlanan hibe desteklerinden bahsederek şunları söyledi: “Tamamı AB standartlarında olmak üzere 24 adet süt üreten, 7 adet kırmızı et ve 28 adet kanatlı eti üreten tarımsal işletmenin kurulmasına hibe destekleri ile katkı sağlanmıştır. Yine AB standartlarında gıda güvenliği, hijyen ve çevre koşullarına sahip 1 adet süt toplama merkezi, 4 adet et işletme tesisi , 9 adet meyve-sebze işleme paketleme kapsamında soğuk hava deposu IPARD fonları ile Bursa’mıza kazandırılmıştır. Ayrıca Bursa’ya kazandırmış olduğumuz 2 adet kesimhane tesisi sektördeki en modern tesistir. Kırsaldan kente göçü önlemek, istihdam ve iş olanakları arttırmak için atılan adımlar kapsamında ise; 131 adet çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, 9 adet yerel ürünler ve el sanatları, 6 adet kırsal turizm yatırımlarına hibe destekleri verilmiştir.”
DEV YATIRIMLAR BURSA’DA HAYAT BULUYOR
Berksun, IPARD II programı kapsamında,  çağrı ilanlarına gelen talepleri şu ifadelerle değerlendirdi “1.Başvuru Çağrı ilanında 185 proje kabul edilmiş ve 38 proje sözleşme imzalanmıştır. 38 projenin tamamlanmasının ardından Bursa 'ya yaklaşık 35 milyon TL yatırım gerçekleştirilecek ve bu yatırımlara 17,8 Milyon TL hibe desteği sağlanacaktır. 2.Başvuru Çağrı ilanında ise Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar tedbirinden çıkılmış olup toplamda 7 proje başvurusu yapılmıştır. 4 proje sözleşme imzalamaya hak kazanmıştır. Bursa da bu projelerin hayat bulmasıyla toplam 14 milyon TL lik yatırım gerçekleşecektir. Ayrıca yatırımların tamamlanmasının ardından yatırımcılarımıza kurumumuzca yaklaşık 7 milyon TL’lik hibe desteği sağlanacaktır. 3. çağrıda kabul edilen toplam proje sayısı 67 yatırım büyüklüğü ise yaklaşık 72 milyon TL’dir. Bu yatırımların Bursa'da hayat bulmasıyla birlikte yatırımcılara 36 milyon TL'lik hibe desteği sağlanacaktır.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.