SON DAKİKA
Hava Durumu

Marmarabirlik kimlerin iştahını kabartıyor?

Mudanya SS Zeytin Tarım Satış Kooperatifi başkan adayı Murat Ünal’ın Marmarabirlik mevcut yönetimini eleştiren seçim propagandaları hedefinin birli

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2015 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2015 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Marmarabirlik kimlerin iştahını kabartıyor?
Mudanya SS Zeytin Tarım Satış Kooperatifi başkan adayı Murat Ünal’ın Marmarabirlik mevcut yönetimini eleştiren seçim propagandaları hedefinin birlik başkanlığı olduğunu düşündürüyor. Ünal’ın Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa ve ekibine karşı sürdürdüğü tavrın arkasında siyasilerin desteği olduğu konuşuluyor.

 

 

Mudanya SS Zeytin Tarım Satış Kooperatifi ortakları 31 Ocak 2015 günü sandığa giderek olağan genel kurulla başkanlarını seçecek. 2 dönemdir yani 6 yıldır başkanlık yapan Ali Yıldız’ın karşısında iki aday bulunuyor: Doktor Murat Ünal ve Avukat Ecmel Haydar Yılanlı. 3 yıl evvel de Mudanya Kooperatif Başkan adayı olan Dr. Murat Ünal, seçim çalışmaları sürecinde Marmarabirlik’in mevcut yönetimini hedef alan açıklamalarıyla dikkat çekerek hedefinin Mudanya Kooperatif Başkanlığından daha ötede olduğu sinyallerini verdi.  Marmarabirlik Mudanya Şube Başkan Adayı Dr. Murat Ünal, üretici olarak zeytini ucuza sattıklarını söyledi. Ünal, “Mudanya bölgesinde 280 ile 400 arasında zeytin yetişiyor. Biz üretici olarak zeytinimizi ucuza satıyoruz. Tüketici ise, bizim ucuz sattığımız zeytini pahalı fiyata ulaşıyor. Bu durumun dengede olması lazım. Tabi ki durumun kar etmesi önemlidir. Marmarabirlik karlı bir kurumdur. Ama Mudanya bölgesinde yetişen zeytin 280 ile 400 arası. Sen 180 tane zeytine iyi fiyat veriyorsun ama o bizi ilgilendirmiyor. Bizi, 280 ile 400 arası ilgilendiriyor. 31-34 tane zeytin kesinti içinde üreticiye 2 lira 40 kuruşa geliyor. O yüzden bu tür sıkıntıları gidermeliyiz" dedi.

MEVCUT YÖNETİMİ DEVİRMEK İSTEYENLERİN ARKASINDA KİMLER VAR?

Doktor Murat Ünal, son yerel seçimlerde Ak Parti’den Mudanya beleditye başkan Aday adayı olarak önplana çıkmıştı. O günlerde Ak Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, haksız yere “28 Şubat’çı” diyerek itham etmiş ve beljki de başkan seçilmesini engellemişti. Ancak Torun, 1 yıllık süreçte Murat Ünal’da nasıl bir değişim gözledi ise yeni il yönetimi listesine kendisini dahil etti. Torun’un bu tavrındaki değişim, Murat Ünal’ın Marmarabirlik mevcut yönetimini hedef almasında arkasında bazı siyasi desteklerin olduğu iddiasını güçlendiriyor. Ünal’ın açıklamalarına Marmarabirlik yönetiminin yanıtından evvel, köşe yazarı Mehmet Ali Yılmaz’dan bir uyarı geldi. Gazete Bursa yazarı Yılmaz, “Doktor Murat Ünal’ın neyi bozulacak?” başlıklı yazısında Ünal’ın arkasında bazı isimler olduğu iddiasıyla dikkat çekti. Yılmaz o satırlarında şu ifadelere yer verdi: “Sevgili Doktorum Murat Ünal’ın da yarınlarda psikolojisinin bozulmaması için kendisine bu günden bir dost tavsiyesinde bulunacağım: “Doktorum, bu ay sonunda yapılacak Marmara Birlik Mudanya Kooperatifi’ne başkan adayı olmaktan hemen, derhal bu gün vaz geç yoksa, psikolojin gerçekten de çok bozulacak bak ona göre!..” Murat Ünal aynı yere daha önce iki kere daha aday olmuştu, bu üçüncüsü ancak, asıl amaçları ileride Marmarabirlik’in şimdiki namuslu yönetimini devirip, yerine geçerek mamalanmayı uman namussuzlara alet oluyor hiç farkında bile değil! Arkasına su çeliği birini alan sulu sepken bir AKP’li milletvekili itiyor Ünal’ı bu içi kokup kokuşmuş kirli zeytin havuzuna! Acaba Ünal’ın bu adaylığının arkasında Marmarabirlik’in şimdiki namuslu üst yönetimi tarafından iptal edilen Avrupa distribütörlüğünü yeniden almak isteyenler, alamayınca da Bursalı bir avukat aracılığıyla birlik aleyhine 7 buçuk milyon dolarlık tazminat davası açanlar mı var?! Marmarabirlik bu davayı geçen ay kazandı sevgili okurlar. Sevgili doktorum, sen bu işe sakın girme! Kalibresi düşük, yağ asidi yüksek bu heriflerle birlikte hareket etme; pek yakında ben bunların hepsini salamuraya yatırıp, ipliklerini de pazara çıkaracağım ona göre, benden sana dost tavsiyesi, kendini de yakma!”

ASA: “HEDEFLERİ BİRLİK BAŞKANLIĞI”

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, Mudanya Kooperatifi seçim sürecine dair açıklamalara yanıt verdi: “Başkan adayıyız diye yola çıkıyorlar. Marmarabirlik seçimleri 2014 Nisan ayında yapıldı, 2018 Nisan ayına kadar görevdeyiz. Birliğin 290 delegesi var, 180 oy alarak olağanüstü genel kurula gitmenin planlarını yapıyorlar. Her yerde açıkça söylüyorum, mevcut yönetim dışında bir ekibin hiçbir kademesinde yer almayacağım.  2014 yılı Haziran ayında bir teftiş geçirdik, bakanlıktan teşekkür belgesi alarak verdik sınavımızı. O müfettişlerin kuruma gelme sebebi, başkanlığa adaylığını koyan bu arkadaşlarımızın asılsız ihbar ve şikayetleridir. Mudanya’da mevcut yönetimi desteklediğimi ifade ediyorum ve diğer 2 adaydan birinin seçilmesi halinde onlarla görev almayacağım. Marmarabirlik üzerinden siyaset yapılıyor.

BEDRETTİN YILDIRIM’DAN MEVCUT YÖNETİME ÖVGÜ

Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım, Marmarabirlik’in Marmara Bölgesi zeytin üreticilerinin sigortası olduğunu ifade etti. Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım, “Marmarabirlik, başarılı yönetiminden ötürü bugün ayakları üzerinde durmakla kalmıyor, kar ediyor, sürekli büyüyor, 30 bine yakın üretici ortağına da kazandırıyor. Çünkü geçmişte birlikler çok kötü yönetildi. Tariş, Fiskobirlik darmadağın oldu. Oysa Marmarabirlik, Marmara Bölgesi zeytin üreticilerinin sigortasıdır” dedi. Kamu kaynaklarının emanet olduğunu ifade eden Bedrettin Yıldırım, harcanan her kuruşta her bir ortağın hakkı bulunduğunu belirterek, Hidamet Asa başkanlığındaki Marmarabirlik yönetimini de başarılı çalışmalarından ötürü kutladı. Yıldırım, birliklerin idari yapısıyla ilgili yasal düzenleme konusunda da gereken desteği vereceklerini bildirdi.

OLMAYAN ZEYTİN ÜZERİNDEN SİYASET YAPILIYOR

6 yıldır başkanlık görevini yürüten Ali Yıldız her iki aday için de; “Bizim başka bir mesleğimiz yok, biz Mudanya’nın zeytinci çocuklarıyız” dedi. Yıldız, Murat Ünal’ın yalan yanlış bilgilerle üreticiyi yanılttığını, Kooperatifin alım miktar ve kalibrelerinden habersiz bir şekilde açıklama yaptığını söyledi. Başkan Yıldız şöyle dedi: “Kendisi çıkmış diyor ki: ‘Mudanya bölgesinde yetişen zeytin 280 ile 400 arası. Sen 180 tane zeytine iyi fiyat veriyorsun ama o bizi ilgilendirmiyor. Bizi, 280 ile 400 arası ilgilendiriyor. 31-34 tane zeytin kesinti içinde üreticiye 2 lira 40 kuruşa geliyor. O yüzden bu tür sıkıntıları gidermeliyiz’. Sanırım Murat Ünal ya zeytin üreticisi değil ya da Mudanya’da yaşamıyor. Bir kere bahsettiği ve bizi ilgilendirmiyor dediği 180 dane zeytinden, Mudanya Kooperatifi olarak 640 ton, 190 dane zeytinden ise 993 ton alındı. Yani Murat Ünal’ ın bizi ilgilendirmiyor dediği 2 barem üründen toplam Bin 600 ton zeytin alımı gerçekleştirildi. Parası da peşin ödendi. Bu miktar Marmarabirlik’in diğer 7 Kooperatifinin bu baremlerdeki toplam alımı kadardır. Bizi ilgilendiriyor dediği 300 ile 400 dane aralığındaki 13 barem zeytinden Mudanya Kooperatifi olarak 850 ton ürün alındı.”

ÖNCE KENDİ MARKASININ ZEYTİNİNİ NEREDEN ALDIĞINI SÖYLESİN

Murat Ünal’ın önce kendi markası olan taşbaskı sıkımı zeytinyağını nasıl imal ettiğini  açıklaması gerektiğini de söyleyen Marmarabirlik Başkan Vekili Şevket Karagöz ”Kendisi bir dinlenme tesisinden belirli bir fiyat ile almış olduğu Marmarabirlik ambalajını köylerde propaganda malzemesi olarak kullanmakta. Biz de soruyoruz, taş baskı sıkımı yapmadan sadece ambalajın içine koyarak satmış olduğunuz zeytinyağlarını nereden ve kaç TL ye aldığınızı açıklar mısınız yoksa ortaklarımıza ve kamuoyuna biz mi açıklayalım . Organik ve taş baskı sıkım diyerek litresini 8.TL ye alarak yarım litresini 44 TL ye sattığınızı söyleyelim mi, söylemeyelim mi? Kim ürününü ucuza alıp, pahalıya satıyor ortaklarımız da, kamuoyu da öğrenmiş olur. Böyle seçim gezilerinde yalan yanlış bilgiler ortaya atarak, gerçek dışı iddialarda bulunarak ve o köye gitmeden evvel geliyoruz diyerek davul zurna, meşalelerle karşılama gösterileri  dönemi artık çok gerilerde, eski Türkiye’de kaldı. Bu zihniyete yeni Türkiye’de yer yok.”dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.