SON DAKİKA
Hava Durumu

'Melek yatırımcı' Aslanoba'ya zor sorular

Erikli Su’yu 2006 yılında kamuoyuna açıklanmayan bir rakama (600 milyon dolar) Nestle’ye sattıktan sonra bilişim sektöründe “Melek Yatırımcı”

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2015 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2015 17:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Melek yatırımcı' Aslanoba'ya zor sorular
Erikli Su’yu 2006 yılında kamuoyuna açıklanmayan bir rakama (600 milyon dolar) Nestle’ye sattıktan sonra bilişim sektöründe “Melek Yatırımcı” unvanı ile boy gösteren Hasan Aslanoba’nın servetindeki karanlık noktalar peşini bırakmıyor.

Erikli Su’yu 2006 yılında Nestle’ye sattıktan sonra bilişim sektöründe “Melek Yatırımcı” unvanı ile boy gösteren Hasan Aslanoba, su piyasasına farklı bir yoldan yeniden adım attı. Nestle ile yaptığı centilmenlik anlaşması gereği; 10 yıl su pazarına yatırım yapamayan Hasan Aslanoba, bu anlaşma hilafına eski pazarlama müdürü ve İstanbul baş bayisine 2011 yılında Gümüş Su’yu kurdurmuştu. Centilmenlik anlaşmasının süresi dolduğunda da Gümüş Su’yu sessiz sedasız kağıt üzerinde 8 milyon dolara satın alan Hasan Aslanoba, Bursa Mustafakemalpaşa’da kurulu bulunan tesis için yeni yatırımlar yapıyor…

ERİKLİ SATIŞININ GİZLİ ARKA PLANI

Aslanoba ailesinin sahibi olduğu ve tüm üretimini Bursa’da gerçekleştiren Erikli Su, 2005 yılında yapılan bir satış sözleşmesi ile çoğunluk hisselerini 5 yıllık bir geçiş planı ile 600 milyon dolara (bu rakam hiç açıklanmadı) Nestle’ye devretti. Bu satış sürecinde kamuoyunun hiç bilmediği ve sır gibi saklanan netameli günler geçirildi. Nestle, ön protokol sonrası Erikli firmasının hesaplarını incelemeye başlayınca birçok usulsüzlüklerle karşılaştı. “Melek Yatırımcı’’ Hasan Aslanoba’dan konuya ilişkin istediği açıklamalara tatmin edici cevaplar alamayınca da satıştan vazgeçti. Usulsüzlüklerin en önemli boyutu İl Özel idaresi’nden yapılan kiralama debilerini ve tutarlarına ilişkin  (o günlerde yeraltı memba suları il özel idaresinden kiralanıyordu).

NESTLE’YE SATIŞTA PAZARLIĞI KOLAYLAŞTIRAN SİYASİ KİM?

Nestle’nin Erikli’yi bu haliyle almaktan vazgeçmesi üzerine Hasan Aslanoba öncelikle konunun İl Özel İdaresi boyutunu halletmek üzere o günlerde bir Bursa vekili ile  temasa geçiyor. ‘’O’’ Vekil  ülkeye girecek yabancı sermayeyi de göz önüne alarak(?) Bursa İl Özel İdaresi Meclis Başkanı M.T ve İl Özel İdaresi Daire Başkanı K.D’yi konunun özel idare boyutunu çözmeleri için yönlendirir ve bu ikilinin de üstün gayretleri ile pürüzleri bir bir ortadan kaldırır. Nestlenin  satışı ile birlikte ‘’O’’ vekilin 2006 yılında lise öğrencisi oğlu ve muhasebecisine kurdurduğu bir pazarlama şirketi ile  Erikli su dağıtım işinde önemli bir imtiyaza sahip olması ise konunun başka bir boyutu...

GÜMÜŞ SU’YUN PARAVAN SAHİPLERİ KİM?

Bursa İl Özel İdaresi ile yapılan birçok yeni sözleşme ve geriye dönük yapılandırmalar ile ikna edilen Nestle yeniden masaya oturur. Satış 2006 yılında gerçekleşir. Nestle yaptığı protokole Aslanoba ailesinin ve birinci derece yakın akrabalarının 10 yıl su işi ile ilgilenmeyeceğine dair bir madde koydurur. 2010 yılında Hasan Aslanoba’nın yakın mesai arkadaşları  Erikli Su İstanbul başbayii Gökay Gecebeği ve Erikli Su Pazarlama Müdürlerinden Ercan Bayraktar, Bursa Mustafakemalpaşa ilçesinde İl Özel İdaresi’nden kiraladığı Gümüş Su adında bir firma kurdular. Firmanın İl Özel İdaresi’nden kiraladığı su miktarının saniyede 1 litre olması dikkat çekici. Firma yetkilileri, damacana üretim yapmadıkları gerekçesi ile kiraladıkları suyun kendilerine yettiğini iddia ediyor. Oysa bir su firmasının kar elde edebilmesi için en az 3 litre kiralama yapması gerekiyor.

ESKİ DOSTLARLA YOLLAR KESİŞTİ

Nestle ile yapılan centilmenlik anlaşmasının  süresinin dolmak üzere olduğu günlerde, Hasan Aslanoba, Gümüş Su’ya yatırım yaptığını açıkladı. Aslanoba Grubu, 8 milyon dolarlık yatırımla adrese teslim iş modelini Gümüş Su için değerlendireceğini açıkladı. Hasan Aslanoba yatırımına ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Direkt adrese teslim iş modellerinin, mobil teknolojiler sayesinde çok gelişeceğini öngörüyoruz. Akıllı cep telefonlarının inanılmaz şekilde yaygınlaşması ve modern hayatın hızlı akışı bu iş modellerine büyük ivme sağlayacaktır. Bugüne kadar, adrese teslim yemek ve taze gıda siparişine dönük önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Ancak Türkiye’de çok büyük bir pazar olan adrese teslim su işinde de büyük fırsatlar olduğunu gördük. Bu stratejimiz doğrultusunda, Gümüş Memba Suyuna yatırım yaptık. Bu yatırımımızın Aslanoba Grubunun diğer yatırımları ile sinerji oluşturacağına inanıyoruz. Kendi girişimimiz olan Tazedirekt.com ile insanların kolayca ulaşamadığı organik ve taze gıdaları, internet sitesinden bir tıkla sipariş etmesini sağlıyoruz. Teslimatı ise, direkt eve teslim olarak, soğutuculu araçları ve kendi personeli ile gerçekleştiriyoruz.”  Oysa Hasan Aslanoba’nın en başından beri Gümüş Su’yun gizli ortağı olduğu ve Gökay Gecebeği ile Ercan Bayraktar’la birlikte bu işe girdiği kulislerde konuşuluyordu. Sözleşmede belirtilen süreye uymayarak su piyasasına yatırım yapan Aslanoba için Erikli’yi satın alan Nestle yetkililerinin nasıl bir süreç izleyeceği merakla bekleniyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.