SON DAKİKA
Hava Durumu

Merkez Bankası Başkanı'ndan daha gerçekçi tahminler bekliyoruz

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, 2013 yılı ihracat rakamlarını değerlendirdi. İthalatçı ve ihraca

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2014 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 07.01.2014 18:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Merkez Bankası Başkanı'ndan daha gerçekçi tahminler bekliyoruz
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, 2013 yılı ihracat rakamlarını değerlendirdi. İthalatçı ve ihracatçının özellikle döviz kurlarındaki esneklikten dolayı sıkıntı yaşadığını dile getiren Gençoğlu, ihracatçılar olarak Merkez Bankası Başkanının daha gerçekçi tahminler yapmasını beklediklerini belirtti. 

 

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), 2013 yılı ihracat performansı ve 2014 beklentilerini paylaştı.  UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, döviz kurlarındaki hareketliliğe de dikkat çekerek, Merkez Bankası’na yüklendi. Gençoğlu, “Kurlardaki belirsizlik maliyet artışı yaratıyor ve ihracat hedefine ulaşmayı zorlaştırıyor. Merkez Bankası Başkanı’nın da döviz tahminini daha dikkatli yapması gerek. İthalatçı ve ihracatçıyı zor durumda bırakmaması gerek. Yapılacak tahminleri gerçeğe uygun olmalı, çünkü ihracatçılarımız Merkez Bankası açıklamalarını yakinen takip ediyor ve bu doğrultuda kararlar alıyorlar” diye konuştu.

UİB ihracat artışı genel ihracat artışını solladı 

Türkiye 2013 yılında genel ihracatta yüzde 0.01 büyürken Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) yüzde 12.04 oranında artış yakalayarak ülke bazındaki ihracat artışını solladı ve Türkiye ihracatının düşmesine engel oldu. UİB, genel sekreterlik anlamında da 192 ülkeye toplamda 22.8 milyar dolarlık ihracatıyla da en fazla dış satış gerçekleştiren ikinci birlik oldu. UİB’e ev sahipliği yapan Bursa’da iller bazında yüzde 7.9 oranında yükselişle ve 12.8 milyar dolarla en çok ihracat yapan 2. il olurken, UİB Genel Koordinatörü Orhan Gençoğlu, yaşanan tüm siyasi ve ekonomik sıcak gelişmelere rağmen Türkiye’ye inandıklarını söyledi.

Gelecek Ar-Ge ve inovasyonda

 

Gençoğlu, UİB’in 2014’te 23.9 milyar dolar ihracat hedeflediğini kaydederek geleceğin Ar-Ge ve inovasyonda olduğuna dikkat çekti. Gençoğlu, “Dünya ekonomilerinde yaşanan toparlanmaya paralel olarak ülkemizin katma-değere, inovasyona ve Ar-Ge'ye daha fazla yönelmesi ihracatımıza, üretimimize ve dolayısıyla da istihdama olumlu yansır. Hükümetimizin de Ar-Ge ve inovasyona verilen desteği artırması ile Türk ihracatı rekor seviyeleri görebilir. Biz ihracatçılar olarak, inovasyon açığı sorununu aşmalıyız. Katma değerli ihracat artışı bizim en büyük çıkış noktamız” diye konuştu.

Çapraz kur rekoru engelledi

Dolar ve Euro çarpraz kurunun 2008 yılı ortalamasının 1.47 olduğunu, 2013 yılı ortalamasının ise 1.33 seviyesinde yer aldığını hatırlatan Gençoğlu,  “Çarpraz kur 2008 seviyesindeki gibi olsaydı 2013 yılında 25.3 milyar seviyesinde dış satış yapıp ihracat rakorumuzu kıracaktık” şeklinde konuştu.

Otomotiv 8. kez şampiyon

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu da 2013’te 21.3 milyar dolarlık dış satışla ihracatta otomotiv endüstrisi olarak 8 kez şampiyon olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.  Son 8 yılda endüstri olarak 12.5 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiklerini, ancak son yıllarda bu artışın azaldığını hatırlatan Sabuncu, katma değeri artırabilmek için Ar-Ge, inovasyon ve tasarıma büyük önem verdiklerinin altını çizdi. Sabuncu, 2014’te ise 21.5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini bildirdi.

ÖTV iç pazarın büyümesine engel

ÖTV zammı ile ilgili de görüşlerini paylaşan Sabuncu, “Türkiye’nin mevcut yapısına göre iç pazarı daha iyi olmalı. Ama bu ÖTV’lerle 800-850 bin seviyesindeki iç Pazar Türkiye’nin hedefleri için yeterli değil. İç Pazar güçlenmeli ki yatırım ve üretim artsın. Bundan sonra satışlar iyi değil kötü dememiz lazım ki ÖTV artmasın” diye konuştu.

Tekstilde hedef 1.6 milyar dolar

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ferudun Kahraman da 2013’te ihracatta yüzde 12 artış ve bir milyar 352 milyon dolar ihracatla başarılı bir yıl geçirdiklerini aktardı. Kahraman, 2014’te 1.6 milyar dolar ihracat hedefi öngördüklerini vurgulayarak, “Bu artıştaki başarımızın sırrı nitelikli ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmemizdendir” diye konuştu.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Arif Özer de sektörünü değerlendirirken 2013’te yüzde 5 artış ve 517 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Fason çalışan bir firmanın kilo başına 18 dolar kazanırken, marka olan bir firmanın kilo başına 40 dolar kazanabileceğine işaret eden Özer, markalaşmanın önemine değindi. Özer, birlik olarak 2014’te 550 milyon dolar ihracat hedefi belirlediklerini söyledi.

Cari açığın çaresi tarım

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları birliği Başkanı Orhan Gençoğlu da birliklerinin yüzde 6.5 gerilemesine ve 177 milyon dolar ihracat gerçekleştirmelerine rağmen net döviz girdisi sağlamaları açısından önemli işlere imza attıklarını söyledi. Gençoğlu, 2014’ta 200 milyon dolar dış satış hedeflediklerini dile getirerek, “Tarım ve gıda sektörü Türkiye’nin cari açığını kapatmanın tek yolu. 12 milyar dolar net döviz girdisi sağlayan sektörümüz bunu 50 – 60 milyar dolara çıkarmalı. Bunun Hollanda gibi örnekleri var. Dünyanın 7. büyük tarım arazisine sahibiz ama ekmeyecekseniz teşvik alacağınız bir ülkedesiniz” diye konuştu.

2014 zeytin yılı

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı ise 2013’yüzde 15 artışla 107.5 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını hatırlatarak, “2014 zeytin yılı ilan edildi. Bu yıl zeytine dikkat çekerek bu alandaki sorunlarımızı çözeceğiz. Domateste, biberde, kirazda, incirde, kayısıda dünyanın en önemli üreticisi olmamıza rağmen yeterince katkı alamıyoruz. Burada bir terslik var. Ancak her şeye rağmen 2014’te yeni pazar arayışlarımızla da ihracatımızı 120 milyon dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. ABD 100 milyar dolar, Hollanda ise 84 milyar dolar yaş meyve sebze ihracatı yaparken, Türkiye’nin dünya sıralamasında 22. sırada olması üzücü. Tarım ülkesi olan Türkiye’nin adına yakışır ihracata imza atması gerekir” dedi.

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.