SON DAKİKA
Hava Durumu

Mevzuata 'torba yasa' çözümü

TBMM'de kabul edilen Torba Yasa'yla çok sayıda kanunda değişiklik yapıldı. Geniş kitleleri yakından ilgilendiren kanun, mevzuattan kaynaklanan sıkınt

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2017 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2017 19:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Mevzuata 'torba yasa' çözümü
TBMM'de kabul edilen Torba Yasa'yla çok sayıda kanunda değişiklik yapıldı. Geniş kitleleri yakından ilgilendiren kanun, mevzuattan kaynaklanan sıkıntılara çözüm getirmek için yeni düzenlemeler içeriyor. AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, yeni kanunla yapılan düzenlemelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Uzun soluklu bir çalışmanın ardından kabul edilen yeni kanunun toplumun geniş kitlelerini ilgilendirmesi açısından çok önemli olduğunu belirten Hüseyin Şahin, düzenlemelerin mevzuattan kaynaklanan sıkıntılar ile kamu kurum ve kuruluşların işleyişinde ortaya çıkan meselelere çözüm getirerek, hem vatandaşları, hem hizmet sunan kurum ve kuruluşları rahatlatacağını vurguladı.

Yeni düzenlemedeki ağırlığı vergi kanunlarındaki değişikliklerin oluşturduğunu kaydeden Hüseyin Şahin; konuşma, internet, yayıncılık gibi haberleşme hizmetlerinde farklı olan özel iletişim vergisi oranlarının her bir hizmet için yüzde 7,5 olarak aynı oranda belirlendiğini söyledi. Asgari ücretle çalışanların, ücretlerinin Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında net asgari ücret olan bin 404 liranın altına düştüğünü hatırlatan Şahin, bekâr ve çocuksuz asgari ücretlilerin net ücretinin bin 404 liraya tamamlanacak şekilde ilave asgari geçim indirimi ekleneceğini bildirdi.

Gelir Vergisi Kanununda yapılan düzenleme ile gayrimenkul sermaye iratlarına yönelik mükelleflerin gerçek giderlerine karşılık olmak üzere hasılatının yüzde 25'i oranında uygulanan götürü gider oranı yüzde 15'e düşürülecek. Tasarıyla otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin vergilendirme usulü değiştirilerek, mevcut vergilendirme ölçütlerine taşıt değeri de eklenecek. Bu araçlarda MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) için uygulanacak yeniden değerleme oranı 1300 cc altı araçlar için yüzde 15, 1300 cc üstü araçlar için ise yüzde 25 olarak uygulanacak.

ÖTV'SİZ ARAÇTA ÜST LİMİT 200 BİN LİRA

Engelliler için ÖTV muafiyeti, hesaplanması gereken ÖTV ile diğer her türlü vergiler dâhil bedeli 200 bin lirayı aşmayan araçlar için uygulanacak ve motor silindir hacmine bakılmaksızın, bu araçlar istisna kapsamına alınacak. Uygulamaya 1 Ocak 2018 tarihi itibarıyla başlayacak. Belediyeler ve bağlı kuruluşların ile sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası belediyelere ait şirketlerin ve İl Özel İdareleri'nin ödemekle yükümlü olduğu ve özelleştirme işlemleri sırasında TEDAŞ'a devretmiş alacakları, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak tutarın ilk taksiti 2018 yılının Ocak ayından başlamak üzere yirmi dört ayda yirmi dört eşit taksitte ödenecek. Esnaf ve Ahilik Sandığı 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. (İHA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.