SON DAKİKA
Hava Durumu

Müslümanların ticareti üst seviyeye çıkmalı

Erdoğan "Dünya nüfusunun yüzde 22'sini oluşturan Müslümanlar olarak aramızdaki ticaret ve işbirliğini en üst düzeye çıkarmalıyız" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2012 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2012 17:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Erdoğan "Dünya nüfusunun yüzde 22'sini oluşturan Müslümanlar olarak aramızdaki ticaret ve işbirliğini en üst düzeye çıkarmalıyız" dedi.

AA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , “Madem ki bizler bir bedenin uzuvları gibiyiz, diğer kardeşlerimizin başına gelen her felaketin acısını kendi bedenimizde, kendi yüreğimizde hissetmek zorundayız” dedi.

Başbakan Erdoğan , CNR Expo Center'da Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ( MÜSİAD ) tarafından düzenlenen 14. MÜSİAD Uluslararası Fuarı ve 16. Uluslararası İş Forumu'nun (IBF) açılışında yaptığı konuşmada, ticaretin, üretimin, emeğin Türk medeniyetinde çok önemli yeri bulunduğunu belirtti. Rızkın onda dokuzunun ticarette aranmasını tavsiye eden bir rehbere sahip olduklarına dikkat çeken Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz, emin olan ve doğruluktan ayrılmayan ticaret ehlini peygamberlerle, şehitlerle, salihlerle bir gören ilahi emre muhatabız. Bakınız, sizlerle Haçlı Seferleri sırasında, Müslümanlarla Hristiyanlar'ın Kudüs'e sahip olmak için en kanlı savaşları yaptıkları döneme ilişkin bir manzarayı paylaşmak istiyorum. Endülüslü Seyyah İbn Cübeyr anlatıyor; 'Müslümanlarla Hıristiyanlar arasındaki savaş sürerken, Kahire ve Şam arasındaki kervanlar, Frenk bölgelerinden rahatlıkla gidip geliyor. Bunun için Hıristiyanlar Müslümanlar'a ait kervanlardan bir vergi alıyorlar ve bunu istismara yeltenmiyorlar. Aynı şekilde Hıristiyan tüccarlar da mallarının değeri üzerinden bir vergi ödeyerek, Müslüman topraklarından rahatça gidip geliyorlar. Aralarında mükemmel bir anlaşma var ve hakkaniyete uyuluyor. Evet, 825 yıl öncesini anlatan bu hadise, bizlere hakkaniyete uyulması şartıyla insani hassasiyetlerin gözetilmesi halinde ticaretin önünde hiç bir engel bulunmadığını gösteriyor.”

Günümüzün küresel ekonomik yapısında, ticareti, ekonomik ilişkileri sınırlara hapsetmenin mümkün olmadığını bildiren Erdoğan, şöyle devam etti: “Ama kulak vermemiz gereken, uymamız gereken başka tavsiyeler, başka emirler de var. Müslümanlar'ın birbirlerini sevmede, birbirlerini korumada tek vücut gibi oldukları öğüdüne de az önce değerli hocamızın okumuş olduğu ayet-i kerimenin içerisinde bunu gördük. Bu emre uymakla mükellefiz. Uyuyor muyuz? Hayır. Yeterince, halen uyamadık, uymuyoruz. Dün İSEDAK'ta yaptığım konuşmada da bunun üzerinde durdum. Bugün İslam dünyasının ticaret hacmine baktığınız zaman ne oranda ticaret yaptığına baktığınızda, ne yazık ki aramızdaki ticaret hacminin çok az olduğunu görüyoruz. Bir Müslüman'ın diğerlerine karşı ilgisinin, birbirini destekleyen bir binanın taşları gibi olduğu tavsiyesini de dikkate almak zorundayız. Bu tavsiyeler bize, yoksulların, yoksunların korunup kollanması yanında, ticaretimiz başta olmak üzere hayatın her alanında aramızda güçlü bir dayanışma oluşturmamız gerektiğini de gösteriyor. Bugün 16. düzenlenen Uluslararası İş Forumu'nu, işte bu çerçevede bir etkinliğe dönüştürmemiz gerektiğine inanıyorum.”

Başbakan Erdoğan, Müslüman iş adamları arasında global bir ağ kurmayı hedefleyen bu forumun amacına ulaşması için hep birlikte gayret gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Dünya nüfusunun yüzde 22'sini oluşturan Müslümanlar olarak, aramızdaki ticaret, yatırım ve işbirliği imkanlarını en üst düzeye çıkarmalıyız. Burada kendi iş ilişkilerimizi geliştirmenin yanında, bütün İslam toplumlarının ekonomik, sosyal, siyasal sorunlarına da çözümler aramak durumundayız. Foruma iştirak eden devlet adamlarından, bürokratlardan, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden, akademisyenlerden, iş adamlarından, basın mensuplarından bu doğrultuda görüşler ortaya koymalarını bekliyorum. İslam İşbirliği Teşkilatı, İSEDAK gibi kuruluşlarla bu yönde yeni çözümler üretme, modeller geliştirme konusunda yoğun gayret sarf etmeliyiz” dedi. Erdoğan, kongrenin açılışını gerçekleştirdikten sonra fuar alanını da gezdi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.