SON DAKİKA
Hava Durumu

Otomotiv ihracatında rekor bekleniyor

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 2018 ocak-eylül döneminde yüzde 13’lük

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2018 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2018 18:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Otomotiv ihracatında rekor bekleniyor
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 2018 ocak-eylül döneminde yüzde 13’lük artışla 23,4 milyar doları bulan otomotiv ihracatının, yılı 31 milyar dolarlık rekor bir rakamla kapatmasını beklediklerini söyledi. Çelik, “İkinci yarıdaki ihracat artışı herhangi bir parite etkisinden kaynaklı değil, reel artış.” dedi.
Türkiye'nin, otomotiv ihracatının yüzde 79'unu avro bölgesine gerçekleştirdiğine dikkati çeken Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, bu nedenle avronun güçlü olmasının, endüstrinin dolarla tutulan tüm ihracat istatistiklerini pozitif etkilediğini bildirdi.  Çelik, yılın ilk yarısında avro lehine olan ve sektör ihracat rakamlarına pozitif yansıyan avro/dolar paritesinin, yılın ikinci yarısında ise paralel seyrettiğini belirterek, şöyle devam etti: "Geçen yılın ilk yarısında, avro/dolar paritesi 1,08 iken, bu yılın aynı döneminde 1,20'nin üzerinde avro/dolar paritesi vardı. İlk yarıda bunun pozitif etkisini yaşadık. Avro/dolar paritesinin avro lehine gerçekleşmesinden dolayı bizim ihracatımızı dolar bazında daha yüksek bir seviyeye taşıdı. 1,7 milyar dolarlık artış pariteden geldi. Yılın ikinci yarısında ise avro/dolar paritesi 2017'nin ikinci yarısıyla paralel gidiyor. Ortalama 1,16 seviyelerinde. İkinci yarıdaki ihracat artışı herhangi bir parite etkisinden kaynaklı değil, reel artış olarak karşımıza çıkıyor."

"PAZARI ÇEŞİTLENDİRMEK ÖNCELİKLERİMİZ ARASINDA"
Avrupa'nın, sektör için çok önemli bir pazar olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle konuştu: "Almanya, İtalya'da büyümeyi koruyoruz. Fransa, Belçika, Slovenya, Polonya, Romanya ve Hollanda’da artış var. Alternatif pazarlar olarak görebileceğimiz Rusya, Fas, Mısır ve Cezayir gibi ülkelerde de çok kayda değer artışlar gerçekleşti. Rusya'da ve Mısır’da bir ihracat artışı görüyoruz. Bunlar bizim için şu anda kayda değer artışların yaşandığı pazarlar. Bunları çeşitlendirmek önceliklerimiz arasında yer alıyor." Çelik, ABD pazarında ise 9 aylık dönemde yüzde 25'lik gerileme olduğunu belirterek, "Bunun temel nedeni de ABD'ye yapılan binek otomobil ihracatında yüzde 65'lik gerileme. ABD'ye olan ihracatta burada negatif yönde bizim rakamlarımıza yansıyor." ifadelerini kullandı.  (AA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.