SON DAKİKA
Hava Durumu

Otomotiv yine lider

BTSO tarafından 2012 yılı verileri dikkate alınarak hazırlanan “Bursa’nın 250 Büyük Firması” listesinde Oyak Renault ilk sırada yerini a

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2013 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2013 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Otomotiv yine lider
BTSO tarafından 2012 yılı verileri dikkate alınarak hazırlanan “Bursa’nın 250 Büyük Firması” listesinde Oyak Renault ilk sırada yerini aldı. Geçen yılın birincisi Tofaş ikinci sıraya gerilerken Bosch, Borçelik ve Zorlu Enerji değerlendirmelerde listenin ilk sıralarını paylaştı.

 

Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, 2012 yılı verileri değerlendirilerek hazırlanan 250 büyük firma listesini açıkladı. 16 yıldır düzenli olarak hazırlanan araştırmada firmalara 2012 yılındaki; toplam ciroları,brüt katma değerleri,öz sermaye toplamları, aktif toplamları, vergi öncesi dönem karları, ihracatları, ortalama çalışan sayıları ve üretimden satışları soruldu. Şirketlerin 2012 yılı içinde yaptıkları ciro tutarları esas alınarak oluşturulan 250 büyük firmayı BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay açıkladı. Araştırmada, OYAK Renault 7 milyar 531 milyon 936 bin TL ile Bursa'nın en büyük firması oldu. İkinci sırayı 6 milyar 916 milyon 761 bin TL'lik toplam satışla Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları alırken, Bosch 1 milyar 992 milyon 474 bin TL'lik ciro ile üçüncü, UEDAŞ ise 1 milyar 970 milyon 518 bin TL ciro ile dördüncü sırada yer aldı. Sıralamada yer alan firmaların 66'sı otomotiv ana ve yan sanayi, 54'ü tekstil ve konfeksiyon, 37'si gıda tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteriyor. Sıralamada yer alan firmalar arasında otomotiv ana ve yan sanayi liderliğini korurken, 250 firmanın toplam cirosu 40 milyar TL'yi buldu.

OTOMOTİV GAZA BASTI

Verileri değerlendiren Başkan İbrahim Burkay, temel göstergeler içinde en iyi performansı yüzde 17,2 artan dönem karının gösterdiğini belirterek, "Üretimden satışlar ve ihracat ise gerileme gösteren iki gösterge olmuştur. İstihdam artışı da gerçekleşmiştir. Sektörlerin yarattığı katma değer ve değişimler, diğer önemli bir göstergedir. 2012 yılında 250 firma içinde en yüksek katma değeri yüzde 44,4 pay ile otomotiv sanayi üretmiştir. Gıda-tarım-hayvancılık sektörü yüzde 16 payı ile ikinci sıraya yükselmiştir. tekstil ve konfeksiyon sektörünün yarattığı katma değer payı yüzde 15,4'tür. Makine-metal sanayi yüzde 10 payı ile en çok katma değer yaratan dördüncü sektördür. İnşaat, enerji ve hizmet sektörlerinin yarattığı katma değer halen düşüktür" diye konuştu.

İSTİHDAMDA SEVİNDİRİCİ ARTIŞ

Dünya ekonomisinin 2012’de yüzde 2,4 ile 2011 yılının ve beklentilerin altında büyüdüğünü belirten Burkay, “Dünya ticaretindeki büyüme ise yüzde 0,2’de kaldı. Gelişmiş ülkelerde yüksek işsizlik devam etti.” dedi. Burkay ülke ve kent ekonomisini şu sözlerle değerlendirdi: “Türkiye ekonomisi ise hem dünya ekonomisindeki bu yavaşlamayla hem de uygulanan sıkılaştırma politikaları sonucu yüzde 2,2 oranında büyüdü. İhracat yüzde 13 arttı, işsizlik ise yüzde 9,2’ye geriledi. Bursa ekonomisi ise 2012 yılında yüzde 3,2 büyüme göstermiş, ihracat ise yüzde 4,9 gerilemiştir. İşsizlik oranı yüzde 7 olarak öngörülmektedir.”

BURKAY’IN GÖZÜ YÜKSEKLERDE

Bursa’nın otomotiv ve yan sanayideki başarısının yadsınamayacağını belirten Burkay, Bursa’nın havacılık ve uzay teknolojilerinde de söz sahibi olması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Ar-ge niteliği ve katma değeri yüksek olan uzay, savunma ve havacılık projelerinin önemi, özel sektörümüzün bu konularda gelişmesi, ihtisaslaşması ve uluslararası alanda yerini alabilmesi kadar, ülke ekonomimiz için de günden güne artmaktadır. Biz de Bursa’ya yeni bir vizyon belirlemiş ve uzay ve havacılık sanayinin merkezi bursa olmalı demiştik. Çünkü bir kentte otomotiv varsa çok şey vardır. bursa’nın uzay, savunma ve havacılık sanayinde lider konuma gelmesi için de söylemden eyleme geçtik ve somut adımlar attık.”

Yaratılan katma değerin mutlak olarak arttığını ifade eden Burkay, buna rağmen yaratılan katma değerin toplam satışlara oranı son 5 yıldır aynı kaldığına dikkati çekerek, "Bu durumun firmaların ve bursa ekonomisinin katma değer yapısının aynı kaldığını ve katma değer yaratma gücünün değişmediğini göstermektedir. Böylece yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli üretimin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Tüm bu sonuçlar kısa-orta vadede firmalarımızın ve sektörlerimizin yüksek katma değer ve yüksek teknolojiye odaklanma, ihracatta ise rekabet gücü ile ürün ve pazar çeşitliliğini arttırma ihtiyacımızı ortaya koymaktadır" dedi.

 

2012 yılı 250 Büyük Firma değerlendirmesi listesinde zirvedeki isimler

 

Toplam cirolarına göre;

1. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş.

2. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.

3. Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş.

 

İhracatlarına göre;

1. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş.

2. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.

3. Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş.

 

Üretimden satışlara göre;

1. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş.

2. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.

3. Borçelik Çelik Sanayi Ticaret A.Ş.

 

Brüt katma değerlerine göre;

1. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.

2. İsminin açıklanmasını istemiyor

3. Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş.

 

Dönem karına göre;

1. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.

2. İsminin açıklanmasını istemiyor

3. Gemlik Gübre Sanayi A.Ş.

 

Net aktiflere göre;

1. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.

2. Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.

3. İsminin açıklanmasını istemiyor

 

İstihdama göre;

1. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.

2. Oyak Renault Otomobil Fabrikası A.Ş.

3. Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş.

 

Öz sermayeye göre;

1. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.

2. İsminin açıklanmasını istemiyor

3. Korteks Mensucat San. ve Tic. A.Ş.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.