SON DAKİKA
Hava Durumu

Petrolü var geliri yok

Güney Sudan'da Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'ten sonra en etkili isim olan Machar, geçen yılın başından beri petrol üretiminin durduğ

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2013 15:18
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2013 16:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Güney Sudan'da Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'ten sonra en etkili isim olan Machar, geçen yılın başından beri petrol üretiminin durduğunu, beklentilerini karşılamak için petrol gelirine ihtiyaçları olduğunu söyledi.


 
Sudan'dan ayrılmasından sonra petrol ihraç altyapısından mahrum kalan Güney Sudan'ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar, 9 Temmuz 2011'de bağımsızlığını kazanan ülkesindeki son durumu AA'ya değerlendirdi.

Güney Sudan'ın ekonomik olarak çeşitli sorunları olduğuna dikkati çeken Machar, şunları kaydetti:
"Bildiğiniz gibi 20 Ocak 2012'de (Sudan üzerinden giden) boru hattını kapattık ve sonuç olarak petrolden şu anda gelir elde etmiyoruz. Petrol üretimi ve kazancımız durdu. 27 Eylül 2012'de Sudan ve Güney Sudan Cumhurbaşkanları arasında iki anlaşma imzalandı ancak bu anlaşmalar uygulamaya geçirilemedi. Sonuç olarak petrol akışı gerçekleşmiyor. Ulaşmak istediğimiz noktaya ulaşamıyoruz. Bu durumda, anlaşmalar uygulanmayacaksa, ne yapacağımızı düşünmemiz gerekiyor."

"Halkın beklentileri oldukça yüksek"

Güney Sudanlıların beklentilerinin çok yüksek olduğunu söyleyen Machar, gıda, yol ve sağlık servisleri anlamında eksikliklerinin olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, şöyle konuştu:

"Tarımda, ulaşımda, sanayide kalkınma istiyorlar. Aslında bizim tek ve en önemli problemimiz altyapı. Ne yazık ki altyapı yok. Bu yüzden petrolden gelecek geliri halkımızın beklentilerini karşılamak için kullanacağız. Halkımızda az da olsa bir memnuniyetsizlik var. İnsanlar yol istiyorlar ve biz yolları henüz tamamlayamadık. Daha iyi okullar istiyorlar ama henüz yapamadık. Memnuniyetsizlik kaynaklarımızı ve gelirlerimizi halkımız için kullanmamıza paralel olarak ortadan kalkacaktır."

"Türkiye ile ilişkilerimize öncelik veriyoruz"

Machar, Türkiye ile ilişkilerine öncelik verdiklerini belirterek şunları söyledi:
"Yurt dışındaki ilk büyükelçiliklerimizden birini Türkiye'de açtık. Çünkü biz Türkiye'nin teknik deneyiminin bize açılmasını, buraya Türkiye'den gelebilecek doğrudan yatırımların başlamasını sağlamak istiyoruz. Bu yüzden öncelikle Türkiye'den bu tür ziyaretler bekliyoruz. Türkiye ile ülkemiz arasında kurulacak bağlantıları içtenlikle karşılamaktayız. Burada öncelikle hava yolları bağlantısından söz edilebilir. Biz henüz kendi havayolu şirketimizi kurmadık. Biz Ankara'yı Avrupa'ya bir bağlantı olarak görüyoruz. Bu yüzden Türk Hava Yolları'nın (THY) yatırımları oldukça önemli.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.