SON DAKİKA
Hava Durumu

Sektör devlerinden istihdam kurnazlığı

 Başta Tofaş, Renault, Ermetal ve Delphi olmak üzere birçok firma istihdam seferberliğini fırsata çevirdi. İşten çıkardığı elemanların yerin

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2017 19:27
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2017 20:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Sektör devlerinden istihdam kurnazlığı
 Başta Tofaş, Renault, Ermetal ve Delphi olmak üzere birçok firma istihdam seferberliğini fırsata çevirdi. İşten çıkardığı elemanların yerine maaş ve SGK pirimi devlet tarafından ödenen yeni işçiler almak için, çalışanlar çıkıştan önceki ay başka fabrikada kayıtlı gösteriliyor.
 
Canan GÜLEÇ
 

Otomotiv sektörünün devleri, istihdam seferberliğini kendileri için yeni kazanç kapısına dönüştürdü. Maaş ve sigorta primi yüksek, yıllardır çalışan personelin yerine İstihdam seferberliği kapsamında, maaş ve SGK primi devlet tarafından ödenen gençler istihdam ediliyor. Bu teşvikten faydalanacak firmaların ise, yeni istihdama yer açmak için çalışan personelini çıkarmaması gerekiyor. Başta Tofaş, Renault, Ermetal ve Delphi olmak üzere dev şirketler de, bu maddeye uygun olarak önce çalışanın yerini değiştiriyor, sonra da çıkış veriyor. Böylece yeni elemanlar almak için fabrikadan çıkış yapılmamış oluyor.

2 yıl evvel, “metal fırtına” olarak tanımlanan 15 günlük eyleme imza atan Tofaş ve Renault başta olmak üzere, otomotiv firmalarında çeşitli nedenlerle parça parça işten çıkarılan işçiler önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Grubu Başkanlığı önünde eylem yaptı. İşçi temsilcisi olarak konuşan eski Tofaş çalışanı Mehmet Altın, otomotiv devlerinin istihdam seferberliğini işçi kıyımı için yeni silah olarak kullandığını söyledi. Altın, “Başta Tofaş ve Renault olmak üzere, Ermetal ve Delphi’nin de dahil olduğu otomotiv firmaları hileli istihdam yöntemi uyguluyor.” dedi.

İŞÇİ YERİNDE DURUYOR, FABRİKASI DEĞİŞİYOR

İŞŞKUR istihdam desteğinden faydalanmak için, işçi çıkarmadan yeni personel alman gerekiyor. Altın’ın iddiasına göre, bu maddedeki açığı fark eden firma yöneticileri de çalışanların kaydını önce kendilerine bağlı alt bir şirkete geçiriyor, oradan da çıkışını yapıyor. İşçiler, çıkarıldıklarında son 1 aydır başka bir firma üzerinde kaydı olduğunu görüyor. Altın, metal sektöründe yıllarca çalışan işçilerin işten çıkışlarının kimya boya fabrikasından yapıldığına dikkat çekti.

KIDEMLİ İŞÇİLER ÇIKARILIYOR

Altın, teşviklerden faydalanmak için yapılan hileli işten çıkarmalarda, yeni çalışanlar için fabrika saat ücretleri ortalamasının da düşürüldüğünü belirtti. Altın şöyle konuştu: “İşveren bugün devlet teşvikleriyle genç ve yeni işçi alarak, yıllardır kötü koşullarda çalıştırıp sakatladığı, yıllardır uğradığı haksızlıklara metal fırtına sürecinde ayağa kalkan ve bilinçlenen işçileri işten atıyor, yerlerine yeni işçiler alıyor. Üstelik bunu yaparken fabrika saat ücretleri ortalaması da düşürülüyor. Böylelikle bize layık görülen sendika, önümüzdeki sözleşmede oran olarak 1-2 puan daha yüksek zam alarak şov yapacak. Ama sonuç olarak maaşlar yine aynı seviyede kalacaktır.”

2 BİN KİŞİ ÇIKARILDI

Metal Fırtına eylemlerinden sonra işçilerin türlü bahanelerle işten çıkarıldıklarını söyleyen Altın, “Son birkaç ayda 200’ü Tofaş olmak üzere Bursa’da 2 bin kişinin işten atıldı, yerlerine de İŞKUR üzerinden eleman alındı.” dedi. Altın konuşmasında şunlara dikkat çekti: “Yıllardır kötü koşullarda çalıştırılıp sakatlıklar yaşayan çalışanlar, sırf 2 yıl evvel seslerini yükselttiği için kovuluyor, yerlerine yeni genç insanlar alınıyor.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.