SON DAKİKA
Hava Durumu

Sendika tarih verdi, işçi 'şimdi' dedi

MESS’le anlaşılamaması üzerine grev kararı alan metal sektöründe sendikalar takvim açıklarken, işçi hemen şalter indirmekten yana. Türk M

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2018 12:14
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2018 14:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Sendika tarih verdi, işçi 'şimdi' dedi
MESS’le anlaşılamaması üzerine grev kararı alan metal sektöründe sendikalar takvim açıklarken, işçi hemen şalter indirmekten yana. Türk Metal dün 2 Şubat’ta greve gideceğini duyururken, Çelik-İş ve Birleşik Metal’in de bu hafta içerisinde gün açıklaması gerekiyor.

 

Canan GÜLEÇ

 

 

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile işçi sendikaları arasında sürdürülen sözleşme görüşmelerinde uzlaşılamaması üzerine sendikalar greve gitme kararı aldı. 130 bin metal işçisinin 117 bininin üyesi olduğu Türk Metal, 2 Şubat’ta greve gideceğini dün Bursa’dan duyururken, Çelik-İş ve Birleşik Metal’in de bu hafta grev için tarih açıklaması gerekiyor. Ancak sektör çalışanları, sosyal medya platformlarında yaptıkları açıklamalarda beklemek yerine hemen şalter indirmekten yana olduklarını ifade ediyor. Dün Türk Metal Bursa 2 Nolu Şube 1. Olağan Genel Kurulunda konuşan Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın tarih vermesi de işçilerin, “Neden 2 Şubat da pazartesi değil?” tepkileriyle karşılandı.

KAVLAK’TAN HEM GREV HEM UZLAŞI ÇAĞRISI 

Bursa’dan MESS’e seslenen Kavlak, “Siz o masayı hiç ciddiye almadınız” diyerek MESS’e seslenen Kavlak şöyle konuştu: “Belki ertelenen grevlere, belki OHAL’e güvendiniz ama değil OHAL hangi hale güvenirseniz güvenin yemin ederim ki hakkımızı alana kadar direneceğiz. Biz tamam diyene kadar işyerlerinde huzur olmayacak, barış olmayacak. Bu bizim sözümüzdür.” dedi. Kavlak’ın konuşmaları salondaki işçilerin “Şalter inecek bu iş bitecek” sloganlarıyla destek buldu.

Ancak Kavlak’ın, “Vakit varken gelin anlaşalım” çağrısı yapması da metal işçisinde güvensizlik oluşturdu. Kavlak MESS’e anlaşma çağrısı yaparken şunları söyledi: “Ülkemiz için bu kadar kritik bir süreç yaşanırken biz ne sokaklara dökülmek ne de greve çıkmak istedik. Meydanlara çıktıysak, greve kararı aldıysak bilin ki bu bizim tercihimiz değildir. Bu, işçinin MESS’in uzlaşmazlığına cevabıdır. Bu, emekçiyi hiçe sayan MESS’e tepkidir. Bunun bizim tercihimiz olmadığını buradan bir kez daha uzlaşma çağrısı yaparak göstermek istiyorum. Bir kez daha MESS’e sesleniyorum: bitmeyen sözleşme yoktur. Bu sözleşme de, her sözleşme gibi öyle ya da böyle bitecek. Ama emin olun herkes için ama herkes için en iyi sözleşme, masada biten sözleşmedir. Çünkü çalışma barışı en iyi masada biten sözleşmeyle sağlanır. Gelin, hala vakit varken, bu sözleşmeyi masada bitirelim. Gelin uzlaşalım, el sıkışalım, imzamızı atıp işe koyulalım.”

İŞÇİ ŞALTERİ HEMEN İNDİRMEK İSTİYOR!

Ağırlığı Marmara bölgesinde olmak üzere toplam 130 bin metal sektörü çalışanı, “Metal Fırtına” sürecinde kazandığı birlik olma duygusunu yeniden yansıtmak ve hemen şalter indirmek istediğini sosyal medya hesaplarında açıkça duyurdu. Arçelik fabrikası çalışanları, “Madem greve gidiyoruz neden üretimi 10- 15 dakikalığına durduruyoruz? Her gün 1 saat durdurmaya başlamalıyız” görüşündeki tavırlarını açıkladı.

Metal sektöründe devam eden “mesaiye kalmama” eyleminde de sendikanın çalışanların yanında bir tutarlılık sergilemediği iddia edilen sosyal medya platformunda, Renault fabrikasından bir çalışan şunları paylaştı: “Pazar günü bizi iki ekip mesaiye getirmek için izin almışlar motor montajın durumu kritik parça yetiştiremiyoruz diye. Türk Metal’den temsilciye sorulduğu zamanda bir beyaz yaka ve bir mavi yakalı çalışan gelebilirmiş mesaiye ama biz hatta 3 mavi yaka bir beyaz yaka geleceğiz. Hani mesaiye gelmeme eylemi vardı? Nereden kimden izin alınarak mesaiye getiriliyoruz? Madem savunmayacaksın, alma aidatları”

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.