SON DAKİKA
Hava Durumu

Termostatlı Vana, Enerjide Verimlilik Sağlıyor

ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, termostatik vanaların yüzde 30’a varan enerji tasarrufu sağladığını söyledi. 

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2013 14:27
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2013 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Termostatlı Vana, Enerjide Verimlilik Sağlıyor
ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, termostatik vanaların yüzde 30’a varan enerji tasarrufu sağladığını söyledi. 


Enerjide dışa bağımlıktan kurtulmaya çalışan Türkiye, aynı zamanda belirsiz enerji piyasalarından etkilenmemek için enerji verimliliğinde adımlar atıyor. Kış aylarında artan doğalgaz ihtiyacı için yalıtımı seçen binalar daha az tüketiyor. Doğalgazı daha az kullanarak konforlu ısıtmanın diğer bir yolu da termostatlı vana kullanımı. Evlerde kullanılan klasik radyatör vanalarını kısarak veya açarak ısı ayarlaması yapmanız zor olabilir. Artık termostatik vanalar kullanarak bunu otomatik olarak yapabilirsiniz. Yaz aylarında bu hazırlığı yapnlar kışı rahat edecek.

“SICAKLIĞI BİR DERECE DÜŞÜRÜN, YÜZDE 6 TASARRUF EDİN”
ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, her radyatöre takılan termostatik vanalar sayesinde, daire sakinine her odayı istediği sıcaklığa ayarlama imkanı sağlandığını, bu sayede kullanılmayan odalarda radyatör sıcaklığının düşürülmesi önemli derecede ısı enerjisi tasarrufu sağladığını hatırlattı. Dr. Uysal, “Bizim hesaplarımızda, her 1°C oda sıcaklığının düşürülmesi yüzde 6 oranında ısı enerjisi tasarrufu sağlandığı bilinmektedir. Evlerimizde 25°C yerine 20°C sıcaklıkta yaşamaya kendimizi alıştırdığımızda yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlarız. 100 metrekarelik bir konut için 6 grup radyatör olduğunu varsayalım. Yıllık bin 800 TL yakıt faturası olan bir konut yüzde 25-30 tasarruf sağlasa 6 ayda yapılan yatırımı geri almaktadır” dedi.

"25 LİRALIK VANA İLE 500 TL'LİK TASARRUF"
Dr. Uysal maliyetleri 25-30 TL’ye varan termostatik vana ile yıllık 500 TL’lik tasarrufun sağlanabileceğini de ifade etti. Uysal, özellikle kamu binalarında kışa girmeden bu hazırlığın yapılması durumunda ülkemizde ısıtmaya yönelik doğalgaz tüketiminin yüzde 10 azalacağını söyledi. Okullar, hastaneler, belediyeler ve diğer kamu binalarında halen radyatörlerin klasik aç-kapa vanaları bulunduğunu bu yatırımın önümüzdeki kış geri döneceğini vurgulayan Dr. Uysal “Isı pay ölçer kullanımı bir kanuni zorunluluk ama bunun öncesinde her evde aynı tasarruflu lamba kullanımı gibi ısı tasarrufu yapılmasını sağlayan bir yöntemdir. Isı pay ölçerler ile birlikte kullanılan termostatik vanalar ile daha fazla kazanç elde etmek mümkün” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.