SON DAKİKA
Hava Durumu

 TOFAŞ'ta Hak-İş'in ayak sesleri!

Bursa'da TOFAŞ işçileri, TOFAŞ yönetimi ve Türk-Metal Sendikası’na karşı başlattıkları mücadelede 9 gün boyunca direnmiş ve eylemlerinin 10. G

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2015 17:26
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2022 17:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
 TOFAŞ'ta Hak-İş'in ayak sesleri!

Bursa'da TOFAŞ işçileri, TOFAŞ yönetimi ve Türk-Metal Sendikası’na karşı başlattıkları mücadelede 9 gün boyunca direnmiş ve eylemlerinin 10. Gününde Tofaş yönetimi ile anlaşarak geçtiğimiz pazartesi iş başı yapmışlardı. Ancak Türk-Metal Sendikası’ndan istifa eden işçilerin yeni sendika olarak kimi seçeceği merak ediliyordu. TOFAŞ işçileri, eylemleri sırasında açtıkları facebook sosyal medya hesaplarından bugün konuya ilişkin açıklama yaptılar. İşçilerin o açıklaması:

Değerli emekçi kardeşlerimiz, yol haritamızı çizme konusunda yapılan araştırmaların sonuçlarını ve alınan kararları sizlere açıklamak istiyoruz.


Kendi kurulumuzu kurup hiçbir sendikaya üye olmadan devam etmek

 


Sonuç: Yönetim bir kurum altında olmadan temsilcilerimizi başından sağmakta, isteklerinize cevap vermemektedir. Bu durum bizi acilen kurumsallaşmaya itmektedir.

 


Kendi sendikamızı kurmak

 


Sonuç: Büyük maddiyat gerektiren, yetki alabilmek için yeterli üyeyi yakalamamızı gerektiren uzun ve zor bir süreç. Bu süreçte maddi olarak kimseden aidat alınamayacağını düşünürsek; 2017 sözleşmesi hepimiz için hüsrana sebep olabilir. Ayrıca birçok yasal zorunluluklar var aşmamız çok zor. Bu olumsuzluklar bizi üçüncü yola sürüklemekte

 

 

 


Mevcut sendikalardan isteklerimize cevap vereni seçmek.

 


Sonuç:  Metal sektöründe 3 sendika yetki alma hakkına sahip

1)Türk-Metal Sendikası: yeni kurtulduk. 2) Birleşik Metal Sendikası: %99 istemiyor. 3)Çeliş İş Sendikası: Bize en uygun şartları sunan sendika.

 

Yaptıkları bu açıklama üzerine işçilere bir bildirge yollayan Çelik-İş Sendikası olumlu ve işçi lehine maddeleri ile anlaşma ihtimalini güçlendirdi. Bildirge içerisinde yer alan o maddeler:


Söz ve karar sahibi TOFAŞ iççileri olacak.
TOFAŞ işçilerine ait yeni bir ÇELİK-İŞ SENDİKASI kurulacak.
Bu şubenin yönetim ve temsilci kadroları çalışanların özgür iradeleri ile gerçekleşecek demokratik seçimlerle iş başına gelecekler.
Toplu iş sözleşme hazırlık çalışmaları, yürütülmesi ve imzalanması şube yönetimi, temsilciler ve tüm TOFAŞ çalışanları ile birlikte yapılacak.
ÇELİK-İŞ SENDİKASI bu süreç içerisinde hiçbir suretle aidat talebinde bulunmayacak.
TOFAŞ’ta çalışanların çoğu ÇELİK-İŞ SENDİKASI’na üye olunca işverenle görüşülerek temsilci seçimleri yapılıp, işçinin temsilcisi olarak işyerinde göreve başlayacaklar.

 


tofaş

Çelik-İş Sendikası’nın işçinin lehine izleyeceği politikaları ifade eden bu bildirge sonrası TOFAŞ işçilerinin ne yanıt vereceği merakla bekleniyor. Çelik-İş Sendikası, geçtiğimiz yıllarda Kardemir A.Ş.’de sendikasızlık döneminden sonra yapılan Toplu İş Sözleşmesi’nde Türk Metal Sendikası’na galip gelmişti.

 

 

Çelik-İş Sendikası’nın yetki aldığı bazı önemli kuruluşlar;

THY HABOM A.Ş.

Tosçelik A.Ş.

İsdemir A.Ş.

Platinum Demir Çelik A.Ş

Ekinder Demir Çelik A.Ş.

Termo Teknik A.Ş.

KARDEMİR A.Ş.

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.