SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye büyümede dünya lideri  

Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde çift haneli büyüme oranını yakalayarak AB, G20 ve OECD ülkelerine fark attı. AB ülkelerinin

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2017 17:08
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2017 19:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkiye büyümede dünya lideri  
Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde çift haneli büyüme oranını yakalayarak AB, G20 ve OECD ülkelerine fark attı. AB ülkelerinin dört katından fazla büyüyen Türkiye, G20'de de büyüme oranlarıyla dikkati çeken Çin ve Hindistan'ı geride bıraktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve OECD verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye bu yılın ikinci çeyreğinde yakaladığı yüzde 5,2'lik büyüme performansını üçüncü çeyrekte (temmuz-eylül dönemi) iki kattan fazla artırarak yüzde 11,1'e taşıdı. Avrupa ülkeleri yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,1, üçüncü çeyreğinde ise yüzde 2,5 büyüdü. Böylece Türkiye, Avrupa ortalamasının 4 katından fazla büyüme gösterdi.

HİNDİSTAN VE ÇİN GERİDE KALDI

Avrupa'da yılın üçüncü çeyreğinde en fazla büyüme kaydeden ülke Romanya oldu. Romanya söz konusu dönemde yüzde 8,8 büyüme başarısı yakaladı. Bu ülkeyi yüzde 7,2 ile Malta ve yüzde 5,8 ile Letonya izledi. Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinden Hollanda bu dönemde yüzde 3, Almanya yüzde 2,3, İngiltere yüzde 2,1 ve Fransa yüzde 2 büyüdü. G20'de ise dünyanın en büyük ekonomilerinden Çin yüzde 6,8 büyürken, Hindistan ekonomisi yüzde 6,1 büyüme gösterdi. Türkiye, G20'de büyüme oranlarıyla öne çıkan bu ülkelere de fark attı.

“EKONOMİNİN PERİŞAN OLDUĞUNU ÖNE SÜRENLER PERİŞAN OLDU” 

TÜİK’in açıkladığı büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında yüzde 11.1 olarak gerçekleşen büyüme rakamları için, “Büyüme rekoru Kılıçdaroğlu gibi ekonominin perişan olduğunu öne sürenleri perişan etmiştir. Dünyada rekor seviyede büyüyen Türkiye için ekonomide kriz hedefleyenlerin akıntıya karşı kürek çektiği bir kez daha anlaşılmıştır” dedi.

Üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre; tarım sektörünün toplam katma değerinin yüzde 2,8, sanayi sektörünün yüzde 14,8 ve inşaat sektörünün yüzde 18,7 arttığını belirten Çavuşoğlu şöyle konuştu: “Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri yüzde 20,7 arttı. Bu rakamlarla Türkiye’yle ilgili düşük seviyedeki öngörüler geride kaldı. Türkiye’de ekonomide kriz hedefleyenlerin akıntıya karşı kürek çektiği bir kez daha anlaşılmıştır. Koparılan fırtınalara rağmen Türkiye’nin nasıl güvenli ve istikrarlı bir ekonomisi olduğu bir kez daha görüldü. Bizler Türkiye güvenli liman dediğimizde ekonomimizin gerçeklerine güveniyoruz. Yarınlara dair umut tacirliği yapan iktidarlar geçmişte kaldı. Bu reel gelişmeler yarınların güzel geçeceğinin en güzel müjdecisidir. Bu rakamlarda sanayinin büyümeye etkisi ve ihracattaki artış ortadadır. Şüphesiz rekor büyümede sanayinin lokomotifi olan şehrimiz Bursa’nın payı büyüktür. Sanayicimiz ve iş dünyamız rahatça yatırımlarını sürdürebilir. Türkiye’nin ve Bursa’nın gücünü, potansiyelini bilmeyenler daha çok şaşıracaklar. Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde, Sayın Başbakanımızın önderliğinde AK Parti iktidarında Türkiye istikrar içinde ekonomisini, etrafındaki tüm karışıklıklara ve riskli gelişmelere rağmen büyütmeyi sürdürmektedir. Ülkemiz yeni bir başarı hikayesi ortaya koyarak, çok güçlü bir ekonomik kalkınma hikayesini yazmayı sürdürüyor.”

ŞİMŞEK: “PERFORMANSIMIZIN SÜRMESİNİ ÖNGÖRÜYORUZ” 

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin, verileri açıklanan OECD, Avrupa Birliği ve G20 ülkeleri arasında en güçlü büyüme performansı gösteren ekonomi olduğunu belirterek, "Yatırımların ve istihdamın güçlü seyri 2018 yılında iç talep yoluyla büyümemizi destekleyecek. 2018 yılında da güçlü büyüme performansımızın sürmesini öngörüyoruz." ifadesini kullandı. Şimşek, şunları kaydetti: "Geçen seneden itibaren uyguladığımız politikalarla sağlanan güçlü istihdam artışının yanı sıra 2017 yılında yeniden kurgulanan ve etkinliği artırılan Hazine Destekli Kredi Garanti Sistemi yoluyla firmalarımızın finansmana erişiminin kolaylaştırılması yüksek büyüme performansında etkili oldu. 3. çeyrekte büyüme iç talep kaynaklı gerçekleşirken, net dış talebin katkısı sınırlı pozitif olmuştur. Bu dönemde, son 1 yıldır negatif seyreden makine teçhizat yatırımlarının yüzde 15,3 oranında güçlü bir artış göstermesi en olumlu gelişme olarak değerlendirilmektedir. Artan makine teçhizat yatırımları, üretken kapasitemizi destekleyerek büyüme görünümünü ve potansiyelini olumlu etkileyecektir. Kapasite kullanım oranı gibi öncü göstergeler yatırımların önümüzdeki dönemde de devam edeceğini göstermektedir."

ZEYBEKCİ: “YÜZDE 7 CİVARI BÜYÜME DE SÜRPRİZ OLMAYACAK”  

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisinin yılın 3. çeyreğinde yüzde 11,1 ile rekor oranda büyüdüğünü belirterek, "Yıl sonunda yüzde 7 civarında bir büyüme de Türkiye için sürpriz olmayacak" dedi. Zeybekci, üçüncü çeyrekte Türkiye'nin, Çin'in büyümesinin 4,3 puan daha fazlasını yakaladığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bu oran kimsenin beklediği bir şey değildi. IMF, Dünya Bankası ve diğer kuruluşlar ikinci, üçüncü defa revize etmelerine rağmen büyümemizle ilgili tam anlamıyla isabetli bir tahminde de bulunamadılar. Daha doğrusu Türkiye'nin büyümesini tahmin edemediler. Onun için Türkiye'nin büyümesi herkesi memnun ediyor, bizi de memnun ediyor. Çünkü Türkiye olarak biz her yıl 1 milyonun üzerinde vatandaşımıza, kardeşimize iş yaratmak zorunluluğu içinde olan bir Türkiye olarak, ortalama olarak yüzde 6’lar seviyesinde devamlı sürdürülebilir bir şekilde büyümemiz gerekiyor. Bu büyümeyi de inşallah son 1 yıldan beri gerçekleştiriyoruz ve bu büyümeyi de önümüzdeki dönemde de gerçekleştirebilmek tabii ki çok önemli.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.