SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye Varlık Fonu teklifi

Ekonomi Bakanı Zeybekci:,"Bu fon ne kadar çok denetlenirse mi değerli yoksa fon uluslararası piyasal

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2016 18:56
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2016 19:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkiye Varlık Fonu teklifi
Ekonomi Bakanı Zeybekci:,"Bu fon ne kadar çok denetlenirse mi değerli yoksa fon uluslararası piyasalara çıktığında ne kadar çok yüksek not alırsa, ne kadar şeffaf şekilde uluslararası standartlarda denetlenirse mi bizim amaçladığımız fon olacak? Ben ikincisini tercih ediyorum"dedi.







 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye Varlık Fonu, ne kadar çok denetlenirse mi değerli yoksa fon, uluslararası piyasalara çıktığında ne kadar çok yüksek not alırsa, ne kadar şeffaf şekilde uluslararası standartlarda denetlenirse mi bizim amaçladığımız fon olacak? Ben ikincisini tercih ediyorum." dedi.

Zeybekci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile KDV Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi üzerinde sunumunu yaparak, milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı.

Teklifin hazırlanması sırasında tüm uzman kuruluşlarla kamu kurum ve kuruluşlarından görüş alındığını anlatan Zeybekci, fonun gerekliliğiyle ilgili kimsenin şüphesinin bulunmadığını söyledi.

Zeybekci, G20 ülkeleri içinde fonu olmayan tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekerek,  "Ekonomi Bakanlığı olarak Türkiye'mizin dış ticaretinin, ihracatının artırılması, dış ticaret açığının daraltılması, ülkenin yurt dışındaki ekonomik etkinliğinin artırılmasıyla ilgili çalışmalarımızı yaparken bazen sağımıza solumuza bakarak çaresiz kaldığımız anlar oluyordu. Projelerin finansmanı anlamında sıkıntılar yaşanıyordu.  Muasır medeniyet üzerine hedefi olan, 500 milyar dolar ihracat, 25 bin dolar milli gelir hedefi olan, dünyanın 10'uncu, Avrupa'nın 3'üncü büyük ekonomisi olacağım diye yola çıkan bir Türkiye'nin, bir fonunun olmaması, böyle bir kaynağının olamamasının etkilerini çok hissettik." diye konuştu.
"İSTİHDAM YARATMA ZORUNLULUĞU"
Türkiye'nin en önemli problemlerinden birinin cari açık olduğunu dile getiren Zeybekci, Türkiye'nin her yıl en az ortalama yüzde 5,5-6,5 aralığında büyüme ve 1 milyon civarında istihdam yaratma zorunluluğu olduğunu vurguladı.

İşsizlikle ilgili rakamlarda Türkiye'nin bir türlü istenen seviyeye gelemediğini, büyümeyle ilgili de birtakım açmazlar yaşandığını söyleyen Zeybekci, büyümeyle ilgili ileriye doğru adım attıklarında tehlikeli cari açık verdiklerini ifade etti.

Zeybekci, ülkenin kullanılamayan kaynak ve imkanlarının seferber edilmesinin önemine işaret ederek, Türkiye'nin bugüne kadar değerlendiremediği, uzun vadeli gelirler halinde tuttuğu bazı imkan ve kaynakları değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Yasa teklifinin gerekçesinde yer verilen "bürokratik ve yasal engellere takılmadan" sözünün yanlış olduğunu kaydeden Zeybekci, yasal veya bürokratik engellerin değil kuralların bulunduğunu ifade etti.

Hükümet olarak söz konusu yasa teklifi konusundaki katkıları son derece değerli bulduklarını belirten Zeybekci, bu teklifin, verilecek önergelerle ve katkılarla düzeltilmesinin de uygun olduğunu düşündüklerini aktardı.

Denetime tabi olmanın veya olmamanın teknik bir konu olduğunu ve bunun "denetimden kaçma" olarak değerlendirilmemesi gerektiğini dile getiren Zeybekci, Anayasa'nın 165. maddesindeki "Denetlenmesi esasları kanunla düzenlenir" ibaresini anımsatarak, "Buradaki bu düzenleme önceden Merkez Bankasında veya Borsa İstanbul'da yapılmış." diye konuştu.

Bakan Zeybekci, şöyle devam etti:

"Bu fon bir şekilde ölü doğar. Ölü doğma şekli nedir biliyor musunuz? Doğduğu andan itibaren eğer uluslararası arenada, piyasalarda genel kabul gören bir fon yaratamazsanız, bu fonun sürdürülebilirliği yoktur. Piyasaya çıktığı zaman ihraç edeceği bir evrak, vesika veya bir kıymetli menkul değer eğer piyasalar tarafından ciddiye alınmazsa, eğer bu fon şeffaf değilse, bu fon uluslararası piyasaların kabul ettiği standartlarda denetlenmiyorsa zaten istediğiniz kadar Sayıştay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi, Plan ve Bütçe Komisyonu veya yetmedi bütün diğer komisyonlar topyekun hep beraber denetleyelim, bir anlam ifade etmiyor. Yani bizim bize propagandamızdan başka bir anlam ifade etmiyor. Bu fonu, dünya piyasalarında ederi olan bir fon olarak kurmak gibi bir gayemiz, amacımız var. Öyleyse bunun denetleme mekanizması ve şeffaflık kriterleri de uluslararası mekanizmaların denetlemeleri, raporlamaları ve şeffaflık kriterlerine göre olmalı. Dünyada bunun örnekleri var mı? Var."

ABD'deki fonların, yasamanın hiçbir denetimine tabi olmadığını belirten Zeybekci,  Singapur, Güney Afrika, Avusturalya, Kuveyt'in bağımsız denetime tabi olduğunu söyledi.
"KAMU YATIRIMLARINI GERÇEKLEŞTİRSİN DİYE KURULMADI"
Anayasanın amir hükmünün, Meclis denetiminin nasıl olacağına karar verdiğine dikkati çeken Bakan Zeybekci, "Burayla ilgili tüm aktarımlar Bakanlar Kurulu kararıyla yapılıyor. Bakanlar Kurulu bunu düzenliyor. Bakanlar Kurulunun tüm kararları, uygulamaları, Hükümetin tüm uygulamaları Meclis denetimine tabi değil mi? Meclis'in tüm alanlarında sorgulama mekanizmaları yok mu? Her milletvekilimizin bu fona gelen, gidenle ilgili her türlü soruyu sorma, bunun cevaplarını alma, Meclis'teki diğer sorgulama mekanizmalarını harekete geçirme hakkı var." diye konuştu.

Zeybekci, yapılan yorumları yersiz bulmadığını, endişeler olabileceğini belirterek, fonu Türkiye'nin şu andaki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarındaki derecelendirme rakamının üzerinde bir derecelendirmeye sahip olması hedefiyle kurduklarını bildirdi.

Komisyon üyelerinin görüşlerine saygı duyduğunu ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Anayasaya aykırılıkla ilgili endişelerinize, 'Yoktur böyle bir endişe' demek gibi noktada değilim. Burada Anayasa'nın tabirini böyle anlıyorum. Meclis, bu iradesiyle Anayasa'daki amir hükmüyle denetimin nasıl olacağına karar verir. Bu da teklifte gayet açık. Sermaye Piyasası Kanunlarına tabi olarak bunu yapar, bağımsız, uluslararası denetime tabidir. Bakanlar Kuruluna rapor verir. Dolayısıyla Bakanlar Kurulu tüm uygulamaları Meclis'in her türlü denetimine tabidir. Bu fon ne kadar çok denetlenirse mi değerli yoksa bu fon uluslararası piyasalara çıktığında ne kadar çok yüksek not alırsa, ne kadar şeffaf şekilde uluslararası standartlarda denetlenirse mi bizim amaçladığımız fon olacak? Ben ikincisini tercih ediyorum. Böyle bir fonla ilgili Hükümet olarak biz bunun arkasındayız. Bu fon, kamu yatırımlarını gerçekleştirsin diye kurulan bir fon değil. Fonun amacı piyasaya müdahale etmek değil piyasaya yorum vermek, hava vermek."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.