SON DAKİKA
Hava Durumu

'Türkiye'nin en büyük inovatörü, Recep Tayyip Erdoğan'dır.'

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'nin en büyük inovatörü, çaresizlikler içindeki Türkiye'nin geleceğe daha aydınlık bakabilmesiyle i

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2017 18:20
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2017 20:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Türkiye'nin en büyük inovatörü, Recep Tayyip Erdoğan'dır.'
 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'nin en büyük inovatörü, çaresizlikler içindeki Türkiye'nin geleceğe daha aydınlık bakabilmesiyle ilgili en önemli inovatörü 2002 yılında bu milletin huzuruna çıkmış olan Recep Tayyip Erdoğan'dır." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM), Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda düzenlediği Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı kapanış etkinliğiyle sona erdi.

Zeybekci, etkinlik öncesi stantları gezdiklerini, bir stanttaki görevli ile inovasyonun sadece teknik, fizik, elle tutulur, gözle görülür bir şey olup olmadığına dair tartışma başlattıklarını kaydederek, "Kısa bir süre sonra inovasyonun teknik, fizik, mühendislik, teknoloji değil bir mantık,evrim, gelişim anlayışı ve mantalitesi olduğunu konuştuk." ifadelerini kullandı.

Bu mantalitenin ülkelerin kalkınmasındaki öneminden bahseden Zeybekci, "Türkiye'nin en büyük inovatörü, çaresizlikler içindeki Türkiye'nin geleceğe daha aydınlık bakabilmesiyle ilgili en önemli inovatörü 2002 yılında bu milletin huzuruna çıkmış olan Recep Tayyip Erdoğan'dır." diye konuştu.

Zeybekci, Erdoğan'ın el açan Türkiye'yi 2003'ten itibaren dünyanın en hızlı büyüyen ülkeler sınıfına yükselttiğini, 2013'te aldığı borçları bitirdiğini, dünyanın en büyük projeleri hayata geçirdiğini anlattı.

Yüzde 7 bin faiz oranlarını gören, topladığı verginin yüzde 87'sini faizlere ödeyen Türkiye'nin 2013'te yüzde 4,6'lara kadar faizi düşürdüğünü dile getiren Zeybekci, dünyanın en iddialı projelerini yapar hale geldiklerini bildirdi.

Zeybekci, bugün artık ihracat, dış ticaret, üretim ailesi olarak kendi teknolojisini, bilgisini üreten, inovasyonunu yapan, marka ve patentini üretebilen, dağıtım ve kontrollerine hakim olan bir ülke haline geldiklerini vurguladı.

Bundan sonraki yolculuklarının bu istikamette olacağını dile getiren Zeybekci, bugüne kadar Türkiye'nin biraz fasoncu bir ülke olarak geldiğini, ancak geldiği noktanın bir mucize oalrak değerlendirilebileceğini söyledi.

Türkiye'nin dünyanın 17'nci, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi olduklarını aktaran Zeybekci, "Bundan sonra yolculuğumuzu inovasyon, bilim, gelişim, anlayış değişikliği, dünyadaki egemen milletlerin kontrol ettiği ham madde, enerji, marka, patent, teknoloji, üretim alanalrını kontrol etmeden daha ileri gitmemiz mümkün görünmüyor. Onun için inovasyon önemlidir." dedi.

- "Bir teknolojik devrim yaklaşıyor"

Zeybekci, bugün küresel olarak bir devrimin arifesinde olduklarını belirterek, bu devrimin ayak seslerinin duyulduğunu, silüetinin göründüğünü, bunu hissettiklerini söyledi.

Bu dönüşümün büyük fırsatlarla ve tehditlerle dolu olduğunu dile getiren Zeybekci, bir teknolojik devrimin yaklaştığını, birkaç 10 veya 5 yıl içinde enerji, ulaştırma, üretim, bankacılık, finans ve tüketim gibi alanlarda hiçbir şeyin aynı kalmayacağını bildirdi.

Zeybekci, Türkiye'nin bu devrimi yakalaması halinde medeniyetinin de ayağa kalkacağını ifade etti.

Teknolojik dönüşüm konusunda mazeretlerinin olmadığını ve başaracaklarını vurgulayan zeybekci, küresel pazarlarda rekabetçi olmanın olmazsa olmazının inovasyon olduğunu aktardı.

Zeybekci, "İnovasyon sisli bir okyanusa benziyor; ya o sisten korkarak gemiyi limanda tutacağız ya da hep bir kulaç öteye gemimizi sürüp yeni toprakları keşfedeceğiz. Sizin liderliğinizde yolumuz da zaten budur. Hep bir kulaç ötesini bize hedef gösterdiniz bugüne kadar." diye konuştu.

- "Dünyanın en iddialı teşviklerini veriyoruz"

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin teknolojik anlamda kurulacak cesur ve yeni dünyada yerini alacağını kaydederek, Ekonomi Bakanlığı olarak devreye aldkları Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nden bahsetti.

Tıp teknolojileri, kimyasallar, ulaştırma teknolojileri, haberleşme teknolojileri, tarım teknolojileri, kimya teknolojileri ve savunma sanayisi gibi ileri teknolojide üretim yapacak firmalara, dünyanın en geniş teşvikini verdiklerini dile getiren Zeybekci, şunları söyledi:

"Yatırımcılarla sadece bu yıl yaptığımız görüşmelere göre, önümüzdeki yıllarda inşallah zatı alinizin de katılımıyla teşvik belgeleri vererek yatırımlarını başlatacağımız yatırımların tutarı 80 milyar TL'nin üzerindedir. Proje Bazlı Teşvik Sistemi ile. Yüksek teknolojilerde ihracata yine çok iddialı destekler veriyoruz. Ar-Ge projeleri neticesinde elde edilen ürünlerin üretilmesine yönelik yatırımlara 'öncelikli yatırım desteği' veriyoruz. Üretim ve ihracat yapısını değiştirecek tüm bu destekler; ekonomimiz içinde Ar-Ge'nin aldığı payın artırılmasıyla güçlendirilmelidir."

- "242 bölge ve ülkeye ihracat yapıyoruz"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, inovasyon haftalarının başladığı 2012'den bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belirttiği hedefler üzerine hareket ettiklerini söyledi.

Ekonominin 2012'den bu yana geldiği noktaya değinen, ekonominin büyüdüğünü ve ihracatın arttığını dile getiren Büyükekşi, Ar-Ge harcamalarında ciddi bir artışın söz konusu olduğunu aktardı.

Yüksek teknolojinin üretimdeki ağırlığının artmaya devam ettiğini kaydeden Büyükekşi, Türkiye'nin ihracattaki başarılarından söz etti.

Başkan Büyükekşi, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bugün 242 ülke ve bölgeye ihracat yapıyoruz. 177 ülkeye mobilya, 147 ülkeye takım elbise, 159 ülkeye buzdolabı, 121 ülkeye klima ihraç ediyoruz. 96 ülkenin yollarında bu topraklarda üretilen otomobiller yer alıyor. İnşallah kendi otomobilimizi de en yakın zamanda yollarda göreceğiz. 80 ülkeye uçak ve helikopter parçaları gönderiyoruz. Milli uçağımızdan da öte, artık kendi uçak gemimizi yapmayı hedefliyoruz."

- "Gençlere güveniyoruz"

Büyükekşi, gençlere sosyal medyayı kullanma tavsiyesinde bulunarak, "Kullanın ama, zamanınızı ve sizi tüketmesine asla izin vermeyin. Uygulamaların bağımlısı olmayın, geliştiricisi olun. Dahiyane hamleler yapın, iz bırakacak, marka olacak işlerin peşinde olun. Şunu da unutmayın; Dalgaları kontrol edemezsiniz, ama üzerinde sörf yapabilirsiniz." dedi.
Gençlere her zaman güvendiklerini vurgulayan Büyükekşi, onlardaki azim ve gücün kendilerini ileri götüreceğini vurguladı.
Büyükekşi, bu yıl etkinliğe girişimciliği de dahil edip kapsamını daha da genişlettiklerini belirterek, İstanbul'u uluslararası bir girişimcilik merkezi haline getirmek istediklerini söyledi. (AA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.