SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'nin kırmızı et piyasası Bursa'dan sorulacak

Bursa'da kurulacak "hayvan karkas borsası"nda, Türkiye'nin kırmızı et piyasasındaki fiyatların belirlenmesi ve sektöre yön verilmesi hedefleni

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2014 13:54
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2014 14:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkiye'nin kırmızı et piyasası Bursa'dan sorulacak
Bursa'da kurulacak "hayvan karkas borsası"nda, Türkiye'nin kırmızı et piyasasındaki fiyatların belirlenmesi ve sektöre yön verilmesi hedefleniyor.

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, yaptığı açıklamada, hayvan üreticilerinin son dönemde ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi. Üreticilere destek olabilmek amacıyla canlı hayvan borsası oluşturmak için proje hazırladıklarını ve Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışma yürüttüklerini belirten Matlı, onların, padok merkezlerine getirecekleri hayvanları günün değerinden satabileceği ve parasını alabileceği sistemi kuracaklarını anlattı. Hayvan karkas borsası için de çalışma başlattıklarına değinen Matlı, şöyle devam etti: "Hayvan karkas borsasını gerçekleştirdiğimizde Van'daki veya Kars'taki et fiyatları, Bursa borsasının rayiçleriyle belirlenecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Et ve Süt Kurumu var. Görüşmelerimizi bu kurumla yapıyoruz. Şu anda bakanlığın, Et ve Süt Kurumu üzerinden fiyatları regüle edecek bir yapısı oluştu. Örneğin buradaki pazara 200 yerine 500 hayvan geldi. Bakanlığın asgari alım fiyatlarıyla bu hayvanların alımında hiçbir üretici zarar etmeyecek. Yani 5 liralık bir hayvan, 3 liraya alınmayacak. Bu organizasyonu doğru kurmaya çalışıyoruz. Bu sistemi doğru kurduğumuzda Bursa karkas pazarında Türkiye'deki et fiyatlarını belirleme noktasına gelinecek."

- "Dünyaya örnek olacak projeyi Türkiye'de başaracağız"

Matlı, verileri tek merkezden kontrol etmenin önemine işaret ederek, süresini 3 yıl olarak öngördükleri proje çerçevesinde karkas borsasını kurduklarında bunun mümkün olabileceğini aktardı. Üreticilerin, devlet desteğiyle yetiştirdiği hayvan sayısının bazı yıllarda arttığını ancak tüketim buna paralel olmadığında 7 bin liralık hayvanın fiyatının 3 bin liraya kadar düşebildiğini dile getiren Matlı, "Bunların hiçbirinde devletin suçu yok. Sivil toplum kuruluşlarının da taşın altına elini koyması gerekiyor" ifadesini kullandı. Her şeyi devlete yüklemenin doğru olmadığını bildiren Matlı, Et ve Süt Kurumunun, et satacak bir yapıdan oyunu kuracak statüye kavuşturulduğunu belirtti. Matlı, "Bu oyunu da borsaların serbest ticareti oluşturabildiği bir yapıyla yönetebilir. Belki de dünyaya örnek olacak projeyi Türkiye'de başaracağız" diye konuştu.

- "Kurbanlık maliyetleri yükselebilir"

Kurban Bayramına ilişkin hayvan piyasası öngörülerine de değinen Matlı, fiyatlar konusunda yorum yapmanın erken olacağını söyledi. Bu konuda bakanlığın alacağı kararları beklediklerini aktaran Matlı, "Bugünkü hayvan fiyatları artışına bakıldığında arz-talep dengesinde arz eksikliği görünüyor. Bir fiyatın artması, talebin yüksek olması demektir. Talep varsa fiyat da artıyorsa demek ki onu arz olarak yeterince destekleyemiyoruz. Bu durum inşallah geçicidir. Geçici olmazsa Kurban Bayramında da biraz daha yüksek maliyetlerle kurban kesimine gidebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.