SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'nin lezzetleri Anadolu'dan dünyaya açılıyor

Coğrafi İşaretli ürünlerin değerinin daha iyi anlaşılması ve bu açığın kapatılması adına 19-21 Eylül tarihinde 2. Uluslararası Coğraf

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2019 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2019 14:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkiye'nin lezzetleri Anadolu'dan dünyaya açılıyor
Coğrafi İşaretli ürünlerin değerinin daha iyi anlaşılması ve bu açığın kapatılması adına 19-21 Eylül tarihinde 2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi,’ Anadolu’dan Dünyaya’ temasıyla Ankara Ticaret Odası ve Türkiye Verimlilik Vakfı iş birliği ile düzenlenecek.

Zirve’nin en önemli amacı, coğrafi işaretli ürünlerin hak ettiği değeri kazanması, Coğrafi İşaret ile ilgili farkındalık yaratılması, yurtdışı pazarında kendisine daha geniş bir yer edinmesi ve değerinin korunmasıdır. Yurt içi ve yurt dışından yoğun katılımın olacağı Zirve’de Coğrafi İşaretin değeri, pazar payı, markalaştırma süreci ile alakalı eğitim ve paneller düzenlenmesinin yanı sıra birçok etkinlik ve Coğrafi İşaretli Ürünün ziyaretçilerin beğenisine sunulması planlanmaktadır.

Coğrafi işaretli ürünler sadece tarım, gıda alanında değil, el sanatları ve maden alanında da kendilerine yer buluyor. Gaziantep’in meşhur baklavasının yanına Afyon’un mermeri de adını yazdırıyor. Yapıldığı şekil, kullanılan malzeme, toprak yapısı ve el emeğinin harmanlandığı yüzlerce ürün, Avrupa pazarında değerini gösterebilmek için sırada bekliyor.



Dünya’da her geçen gün büyüyen Coğrafi İşaretli Ürünler pazarı, bugün yaklaşık 200 milyar avro değerine ulaşmış durumda ve AB ülkelerinin 5000’in üzerindeki coğrafi işaretli ürünü, 75 milyar Avro’luk bir pazar değerine sahip. Avrupa Topluluğu’ndan dünyaya ihraç edilen ürünlerin %70’inin coğrafi işaretli ürün olduğu düşünüldüğünde, 2500’ün üzerinde tescil alabilecek ürün potansiyeli bulunan ülkemizde -ki bu sayı AB ülkelerindeki tescilli ürün sayısının %50’sine ve 37.5 milyar Avroluk bir pazar değerine denk gelmektedir- henüz coğrafi işaretli 429 ürününün bulunması ve AB tescilini taşıyan ürün sayısının sadece Gaziantep Baklavası, Çanakkale'nin Bayramiç Beyazı, Aydın İnciri ve Malatya Kayısısından ibaret olması, coğrafi işaretlerden, AB’ye göre çok daha az yararlanıldığının bir göstergesidir.

Birincisi 2017 yılında yapılan organizasyonda, bu sene de Türkiye’nin çeşitli illerinden Coğrafi İşaretli Ürün üreticileri ve alım heyetlerinin buluşturulmasının yanı sıra, Dernekler, STK’lar, Ticaret Odaları, ilgili kurum ve temsilcileri ve gıda markaları da zirvedeki yerlerini alacaklardır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.