SON DAKİKA
Hava Durumu

Üç milyar dolarlık yatırım geliyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Amerikalı Energy Allied firmasının, Türkiye'ye 3 milyar dolarlık yatırım planladığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2013 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2013 16:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Amerikalı Energy Allied firmasının, Türkiye'ye 3 milyar dolarlık yatırım planladığını açıkladı.


 
Teksas'taki 3 günlük temaslarını tamamlayarak Los Angeles'a hareket eden Ekonomi BakanıZafer Çağlayan, görüşemlerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, ABD ile ticarette federal boyutta ilişki kurmanın süreci uzattığını, kıta büyüklüğündeki ülkede merkezde kalmak yerine mümkün olduğunca eyaletlere temsilcilik açma yöntemini benimsediklerini anlattı.

3 milyar dolarlık yatırım

Türkiye'de yatırım yapmaya hazırlanan bir şirketle son aşamaya gelindiği gazetecilerle paylaşan Çağlayan, enerji ve petro–kimya alanında Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen Energy Allied'la görüşmelerde son aşamaya gelindiğini, teşvik kapsamında Türkiye'ye gelecek olan Amerikan firmasının 3 milyar dolarlık yatırım planladığını belirtti.

Kömür, amonyum, üre ve sülfirik asit üretmek için Türkiye'de tesis kurmayı planlayan Energy Allied'ın aynı zamanda dizelin alternatifi bir yakıt üretme konusunda da iddialı olduğuna dikkati çeken Çağlayan, böyle bir durumda Türkiye'nin yüzde 70'in üzerinde dışa bağımlı olduğu bir alanda iç üretime sahip olacağını ve bu üretimin ham maddesi olarak Türkiye'nin kendi kömürünün kullanılacağını anlattı.

4 bin kişiye istihdam

Çağlayan, ithalatı azaltıp, ihracatı artıracak bu tarz yatırımları stratejik yatırımlar olarak gördüklerini, Mısır asıllı olan ve dedeleri Türk olan Mike Nasser'ın başında olduğu Energy Allied'in projesinin isminin ''Kömürden Gaza Dönüşüm'' olduğunu belirterek, bir kaç yılda tamamlanması planlanan yatırımın, Türkiye'nin yıllık ithalatını 1,5 milyar dolar azaltacağını, 4 bin kişiye istihdam sağlayacağını bildirdi.

Çözüm süreci


Çözüm süreciyle Diyarbakır'da düzenlenen teşvik belgesinin geçen yıla göre 11 kat arttığını beliren Çağlayan, ''Bu iş bitsin 111 kata çıkar, Türkiye inşallah bu sorunu çözdüğü zaman Türkiye'yi tutana aşk olsun'' dedi.

Bölgede yatırım patlaması olacağına inandığını kaydeden Bakan Çağlayan, Türk firmalarının yatırımlarını 5 ve 6. bölgelere yoğun bir şekilde kaydırmaları gerektiğini de vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.