SON DAKİKA
Hava Durumu

Ünsal Ban: 'Politikadaki gelişmeler piyasaları etkileyecektir'

Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı (DESAV) Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, Merkez Bankası'nın faiz konusunda beklentiler doğrultusunda hareke

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2015 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2015 14:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ünsal Ban: 'Politikadaki gelişmeler piyasaları etkileyecektir'
Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı (DESAV) Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, Merkez Bankası'nın faiz konusunda beklentiler doğrultusunda hareket etmesinden dolayı, piyasalardaki volatilitenin düştüğünü belirterek, “Önümüzdeki süreçte piyasaları etkileyecek en önemli etken politikadaki gelişmeler olacaktır” dedi.
Genel seçimlerin piyasalar üzerindeki doğrusal etkileri her geçen gün artacağını kaydeden DESAV Başkanı Prof. Dr. Ban “Hafta başında, Merkez Bankası'nın PPK toplantısı ön plana çıkarken, faizlerde ise herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği yönündeki beklentilerin ağırlıkta olduğu gözleniyordu. Merkez Bankası da beklendiği üzere gecelik faiz oranlarından, marjinal fonlama oranını yüzde 10,75, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10,25 ve borçlanma faiz oranını yüzde 7,25 seviyelerinde sabit bırakıyor; yüzde 7,5 olan politika faizinde de herhangi bir değişikliğe gitmiyordu. Hafta başında zaten satın alınmış olan faiz kararları, piyasalar üzerinde çok sınırlı bir dalgalanma meydana getirirken, piyasalardaki ana eğilimin küresel piyasalar doğrultusunda olduğu gözleniyordu. Bölge ekonomisindeki zayıflama eğilimi dışında Avrupa'daki ana gündem maddelerinden birinin de Yunanistan olduğunu görüyoruz. Toplamda 313 milyar euro (336 milyar dolar) borcu bulunan Yunanistan'ın 12 Mayıs tarihinde yapması gereken 770 milyon euroluk (827 milyon dolar) borç ödemesini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği konusundaki belirsizlik devam ediyor. Borçlarda saç tıraşı mümkün mü? Yunanistan açısından kesintinin yönü değişmiş durumda. 2012'deki kesintide Yunanistan'ın borçlu olduğu taraf özel yatırım şirketleri iken bugün borçlu olunan tarafın diğer ülkeler olduğu gözleniyor. İlgili ülkeler saç tıraşına sıcak bakmadığı için de çözüm sağlanamıyor” diye konuştu.
ABD’de ekonomideki iyileşme eğiliminin sorgulanmaya başlandığını belirten Prof. Dr. Ünsal Ban, makroekonomik verilerdeki zayıf görünüm yeni bir kriz ihtimalinin gündeme gelmesine neden olduğunu belirtti. Ban, “2007 yılındaki konut kredisi (mortgage) krizi sonrasında subprime kredilerine yönelik sıkı düzenlemelerin yapıldığı ABD'de, son 8 yılın en yüksek seviyesine çıkan otomobil kredileri gündemde. Son 2-3 aylık süreçte düşüş eğilimine giren 2. el otomobil fiyatlarının mortgage krizine benzer bir krize yol açıp açmayacağı ise belirsiz” ifadesini kullandı.

"RİSK İŞTAHI YÜKSEK"
Yurtiçi Piyasaları da değerlendiren DESAV Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, şunları kaydetti:
“Dolar/TL kurunda haftanın sakin bir havada kapatıldığı karşımıza çıkıyor. Doların küresel piyasalardaki güçlenme eğilimine uygun olarak yükselen kurda, önümüzdeki süreç açısından da ABD'deki gelişmelerin ön plana çıkacağı karşımıza çıkıyor. Bu kapsamda, ABD'deki faiz artışına yönelik gelişmelerin takip edilmesi gerektiğini, öte yandan şartların uygun olmaması nedeniyle artışın erteleneceğini ifade edebiliyoruz. Bu durumun da dolar kurunda zayıflamaya sebep olacağını belirtmek gerekiyor. Borsa İstanbul tarafında risk iştahının yüksek olduğunu ancak yaklaşan seçimlerin yatırımcılar açısından düşük de olsa bir belirsizliğe sebep olduğunu ifade edebiliriz. Bu kapsamda da son dönemdeki yatay eğilimin bir süre daha devam edeceğini, öte yandan seçim sonrasında yeni bir yükseliş sürecine girileceğini söyleyebiliriz. Bir zamanların güvenli limanı altında, ABD ekonomisindeki iyileşme eğilimi ile Yunanistan'ın borç durumunun etkili olduğu görülüyor. Bu kapsamda, doların güçleneceğine yönelik beklentiler ile Yunanistan'ın eurodan çıkacağına ilişkin görüşlerin altın fiyatında dalgalanmalara sebep olduğunu ifade edebiliyoruz. Ons fiyatı açısından 1.190-1.210 dolar fiyat aralığına sıkışan altında, mevcut yatay seyrin devam edeceği, öte yandan TL fiyatı açısından dolar kurundaki gelişmelerin etkili olacağı karşımıza çıkıyor.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.