SON DAKİKA
Hava Durumu

Vali ve Başkan fabrikada

Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Barakfakih bölgesinde faaliyet gösteren tekstil firmalarındaki d

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2014 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2014 13:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Vali ve Başkan fabrikada
Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Barakfakih bölgesinde faaliyet gösteren tekstil firmalarındaki denetimlere katılarak, sanayicilerin çevreye saygı göstermesi gerektiğine dikkat çekti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ, Bursa Valiliği, Çevre İl Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri ekipleri ile fabrikalarda denetimler yapıldığını söyledi. Sağlıklı bir şehir hedefiyle Bursa’da temiz çevre seferberliğini başlattıklarını anlatan Başkan Altepe, “Sanayide özellikle çevreye etkileri yüksek olan işletmelerle ilgili denetim başlattık. 1986 - 87 yıllarında çıkan çevre kanunlarının üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen istediğimiz neticeye ulaşamamıştık. Valimizin başkanlığında oluşturulan komisyon, artık Bursa’da imalathaneler ve boyahaneler başta olmak üzere bütün işletmelerde denetimler yapıyor” dedi.
Başkan Altepe, temiz çevre konusunda sanayicilere verilen sürenin tamamlandığını söyleyerek, “Şu anda tüm işletmelerimizin ön arıtmalarını yapması ve arıtma yapan tüm işletmelere bağlı olması, diğer arıtmalara da tam olarak bildirilmesi ve işlemin tamamlanması gerekiyor. Bununla ilgili tüm fabrikalarımız test ediliyor. Hedefimiz, fabrikalardaki atık suların, direk derelere deşarj edilen veya arıtmaya gönderilen, dış ortama salınan atık suların kontrolünün sağlanmasıdır. Bu konuda gerçek uygulamaların başlatılmasını ve eksikliklerin bir an önce tamamlanmasını istiyoruz” diye konuştu.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu da, 7 Ağustos’ta BUSKİ Genel Müdürlüğü, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Dairesi’nin katıldığı bir toplantı yaptıklarını hatırlattı. Organize sanayi bölgelerinin dışında kalan ruhsatsız tekstil fabrikaları ve boyahanelerin çevreyi kirletmelerini görüştüklerini anlatan Karaloğlu, “O toplantıda oluşturulan komisyon, 30 Ekim’e kadar ruhsatsız fabrikaların çevreye olan etkilerini, özellikle Nilüfer Çayı’ndaki kirliliğin sebeplerini inceliyor. 5 Kasım’da raporlarını alacağız. Bilhassa Samanlı, Vakıf ve İsabey gibi bölgelerde, organize sanayi dışında kalan ve maalesef kirlettiği suyu arıtmadan Nilüfer Çayı’na bırakan sanayicilerimizle ilgili artık yolun sonuna geldiğimizi ifade edeceğiz. Artık Bursa’da çevre konusunda müsamahanın bittiğini söylüyoruz. Bu konuda ne kadar ciddi olduğumuzu göstermek için bu çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.
Vali Karaloğlu, “Maksadımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Şehrimizi korumak, Nilüfer çayını temizlemek istiyoruz. Nilüfer Çayı’nda eskisi gibi balıklar olsun, insanlar çayın kenarında dinlensin, piknik yapsın ve şehrimizi de kokudan kurtaralım istiyoruz” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nin Samanlı kolektörünü bitirdiğini hatırlatan Vali Karaloğlu, “Şu anda birçok fabrikanın atığı o kollektöre alınıyor ve doğu arıtmaya götürülüyor. Kalanları da tamamlayacağız. Yakında Barakfakih bölgesindeki kollektörleme çalışması da tamamlanacak. Biz sanayicimizle işbirliği yaparak kenti korumak istiyoruz. İşbirliğine yanaşmayanlar, kirlettiği suyu arıtmamak için inatlaşanlar için ise yapacak birşey yok, onları bu şekilde çalıştıramayacağız” şeklinde konuştu.
Temiz çevre konusunda kamuoyuyla beraber çalışacaklarını vurgulayan Karaloğlu, “Nilüfer Çayı’nı eskisi gibi berrak bir şekilde akıtmak istiyoruz. Sanayiciler de bu durumdan rahatsız, biliyoruz. Onlar da böyle bir görüntü arzulamıyorlar, ama bugüne dek bir çaresizlik vardı. rtık yok. Kolektörler yapılıyor, diğer taraftan Yeşil Çevre Kooperatifi’ndeki meseleleri de çözmeye çalışıyoruz. Oradaki arıtma tesisinin kapasitesini de 50 bin metreküpten 100 bine çıkarmak için ihale yapıldı. Şu anda imalatlar devam ediyor. Tamamlanınca Bursa’mızın doğu yakasındaki sanayicilerimizin çevreyi kirletmesi azalmış olacak” dedi.
Altınsu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altınsu da temiz çevreye destek verdiğini söyleyerek, “Bundan sonra bu iş birliğinde ben de varım. Daha temiz bir çevre, gelecek nesillere daha güzel şeyler bırakabilmek istiyoruz” ifadesini kullandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.