SON DAKİKA
Hava Durumu

Yazılım Vadisi Projesi'nde sona gelindi

Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, iyi yazılımlar üretilip ihraç edilerek ülke ekonomisi

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2014 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2014 14:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yazılım Vadisi Projesi'nde sona gelindi
Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, iyi yazılımlar üretilip ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla Bursa'da başlattıkları "Yazılım Vadisi"nin kuruluşunda son aşamaya gelindiğini söyledi.

Akın, yaptığı açıklamada, projeyi, Bursa Valiliği öncülüğünde Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansından (BEBKA) sağlanan 1 milyon liralık destekle Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde (ULUTEK) başlattıklarını belirtti. Tesisi, yeni bir fiziki ortamdan ziyade ULUTEK'in 500 dönüm arazisinde oluşturduklarını bildiren Akın, başlangıçta yüzde 50 olan doluluğun tam kapasiteye ulaştığını anlattı. Yazılımcıları bir araya getirerek farkındalık ortaya çıkarmaya başladıklarını vurgulayan Akın, şunları kaydetti: "Bursa bir sanayi kenti olduğundan böyle bir yazılım vadisine ihtiyaç vardı. Burada daha fazla sanayileşme, sıkıntılar getirecektir. Yazılım, son derece temiz bir endüstri. Nitelikli insanlar ve iş gücünden oluşuyor. Bir de Bursa'da çok fazla sanayi var. Bunların da platformu yazılımdan oluşuyor. Raylı sistemler, otomotivin temelinde artık yazılım var. Dolayısıyla Bursa'da yazılım kümelenmesi doğru bir tercih. Bursa'da iyi yazılımlar üretip ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla bu yatırımı hayata geçiriyoruz. BİSİAD olarak bir anket firmasıyla BEBKA bölgesinde bilişimle ilgili firmaların envanterini çıkardık. Şu anda değerlendirme çalışması yapıyoruz. Bu çalışmayla bölgedeki yazılım firmalarının neyi ürettiğini ve neye ihtiyaçları olduğunu biliyoruz. Bu, projenin ilk aşamasının en önemli kısmıydı. İkinci aşamada ULUTEK'in seminer ve eğitim salonları gibi fiziki eksikliklerini tamamladık. Haziranda projemiz biteceği için bu ay sonuna kadar bütün eksiklikler tamamlanacak. ULUTEK'te bilişim kütüphanesi de olacak. Böylelikle yazılım firmaları, müşterilerine daha iyi sunum yapacakları toplantı salonlarına, elemanlarını eğitecekleri eğitim salonlarına ve ihtiyaç duydukları anda kullanabilecekleri bilişim kütüphanesine sahip olacak. Bunlarla yazılım firmalarının kümelenmesini cazip kılmaya çalışıyoruz." Yurt içi ve dışından yatırımcıların Bursa'ya gelip kümelenmesini istediklerine değinen Akın, yetkilileriyle görüştükleri bazı teknoloji şirketlerinin buna olumlu baktığını dile getirdi.

- "Bir akıllı telefonun fiyatının yüzde 85'i yazılım, yüzde 15'i donanım"

Akın, geleceğin artık bilişimden ziyade yazılımda olduğuna dikkati çekti. Dünyada bilişim sektörünün 3,8 trilyon dolarlık bir pazar hacmi bulunduğunu söyleyen Akın, "Bu pazarın da en katma değerli ürünü yazılım çünkü bugün ortalama 2 bin lira olan bir akıllı cep telefonunun sadece 300 lirası donanımdan, bin 700 lirası ise yazılımdan oluşuyor. Yani katma değerin yüzde 85'i yazılımdan oluşuyor. En büyük hedefimiz; ürettiğimiz yazılımları ihracat kalemine çevirmek" değerlendirmesinde bulundu. Endüstride de her şeyin otomasyon ve yazılımdan geçtiğini, araçların akıllı sistemlerle donatıldığını belirten Akın, sac ve plastikten yapılan bir otomobilin fiyatının 40-50 bin lira olduğuna işaret etti.

Kendini park eden, koltukları elektrikli bir aracın fiyatının ise çok daha farklı olduğunu anlatan Akın, şöyle konuştu: "Akıllı araç yaptığınız zaman fiyatı 400 bine kadar çıkabiliyor. Dünyada her şey yazılım üzerine dönmeye başladı. Yazılım Vadisi, Türkiye için önemli bir konu. Türkiye'nin ihracatı, ithalata dayalı ama yazılımda hiçbir ithal kaleminiz olmuyor. Kendi fikirleriniz ve mühendislerinizle ürettiğiniz ürünü herhangi bir ithal kaleme dayanmaksızın ihraç edebiliyorsunuz. Bu da bizim cari açığımız için önemli bir kalem. Yazılım sektöründe teknolojik olarak dünyanın gerisinde kaldığımızı söylememiz doğru değil ama yatırım yapmamız gerekiyor. Türkiye'de yaptığımız önemli bir yanlış var; devlet kendi yazılımlarını üretmeye çalışıyor. Bu politikayı değiştirmemiz lazım çünkü yazılım bir kere üretilirse bu katma değersiz olur ama çoğaltılırsa katma değeri artar." Akın, devletin, yazılım üretilmesinde özel sektörü daha fazla teşvik etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.