SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeni standartlara evet, kart aidatının kalkmasına hayır

Bankalardan Tüketici Yasa Taslağı’na kısmi veto geldi. Bankalar, alınan 31 ayrı işlem ücretine ‘standart’ getirilmesine onay verdi, ancak

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2012 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2012 12:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bankalardan Tüketici Yasa Taslağı’na kısmi veto geldi. Bankalar, alınan 31 ayrı işlem ücretine ‘standart’ getirilmesine onay verdi, ancak kredi kartı aidatı ve diğer ücretlerin kalkmasına karşı çıktı.


Milyonlarca tüketicinin merakla beklediği ve kredi kartı aidatları başta olmak üzere 31 kalem ücretin kaldırılmasını öngören Tüketici Yasa Tasarısı Taslağı, bankaların vetosuna takıldı. Taslakla ilgili görüşlerini bildiren bankalar, işlem ücretlerine bir ‘standart’ getirilmesine ve tüketicilerin haklarının genişletilmesine onay verdi. Ancak kredi kartı aidatı ve diğer ücretlerin kaldırılmasına ise karşı çıktılar.

Ücretler yasal hakkımız

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), tüketici yasa taslağına ilişkin görüşlerini geçtiğimiz günlerde hem Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na hem de BDDK’ya gönderdi. Bankalardan gönderilen yazıda bankaların kredi kartı başta olmak üzere verdikleri hizmetler için milyonlarca yatırım yaptığına dikkat çekilerek, dolayısıyla hizmetler karşılığında bir bedel ödenmesinin kaçınılmaz olduğu vurgulandı. Bankaların yazısında, tüketicilerden alınan tüm ücretlerin Bankalar Yasası’na ve diğer yasalara uygun olduğu da kaydedildi. Bankaların görüş yazısında, ücretlerin standarda kavuşturulması, tüketicilerin bilgilendirilmesi, sözleşmelerin yeniden düzenlenmesi ve tüketicinin krediyi iptal ettirme hakkının genişletilmesi gibi düzenlemelere ise yeşil ışık yakıldı. Bankaların, büyük ölçüde karşı çıktığı Tüketici Yasa Taslağı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlandı.  Taslakta, kredi kartları başta olmak üzere bankaların 31 kalemden aldığı ücretlerin tamamen kaldırılması öngörülüyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından yaklaşık iki ay önce kamuoyuna açıklanan taslak, milyonlarca tüketiciyi heyecanlandırmıştı.

Memura ek zam yolda

Hakem heyetinin kararı doğrultusunda 2013 yılında 3 artı 3 zam alacak olan 2.5 milyon memura ek zam göründü. 2013 yılı bütçe hazırlıkları sırasında ‘harcama riskleri’ de masaya yatırıldı. Bu risklerin başında ise enflasyon geliyor. ÖTV zamları ile birlikte eylül ayından itibaren yükselişe geçen enflasyonun yıl sonuna kadar yüksek seyretmesi bekleniyor. En iyimser tahminlere göre yılın ikinci altı ayında enflasyonun en az yüzde 5 olacağı tahmin ediliyor. Bu da 2012 yılının ikinci altı ayı için yüzde 4 zam alan memurlara, en az yüzde 1 daha zam almasının yolunu açacak. Bu durumda enflasyon hesabında sapma olmazsa, memur ve memur emeklileri yüzde 3 yerine yüzde 4 zam alacaklar. Yılın ikinci yarısında enflasyonun yüksek çıkması, yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin de yüzünü güldürecek. Her iki kesimin de zamları geçmiş enflasyona göre belirleniyor. Yılın ilk yarısında yüzde 1.9 oranında zam alan 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 5 civarında bir zam verilmesi söz konusu olacak. Dolaysıyla yüksek enflasyon, memur ve emeklilerin sevindirirken bir anlamda bütçe hedeflerini tutturmaya çalışan Maliye bürokratlarını ise üzecek.

3.500 emekliye ödeme

Kamuoyunda ‘İntibak Yasası’ olarak bilinen 2000 yılı öncesinde emekli olan vatandaşların maaşlarında iyileştirme öngören düzenlemeden, 3 bin 500 emekliye müjde çıktı. Çalışmalar esnasında, 3 bin 500 vatandaşa fazladan, 2 bin 500 vatandaşa ise eksik maaş ödemesi yapıldığı tespit edilmişti. SGK, maaşları eksik ödenen 2 bin 500 vatandaşa geriye dönük olarak ödeme yapmaya başladı. Bu çerçevede fazladan ödeme yapılan vatandaşların durumu masaya yatırıldı. Hata SGK’dan kaynaklandığı için fazladan ödemelerin geri tahsil edilmemesi yönünde görüş oluştu. SGK görüşünü Bakanlar Kurulu’na iletti. Bakanlar Kurulu’ndan tersi yönde bir karar alınmazsa, fazladan maaş alan 3 bin 500 personele borç çıkarılmayacak, maaşlarında düzeltme yapılacak. Bu da 10 bin liraya kadar olan borçların silinmesi anlamına geliyor.

Galatasaray’a bir gol de SPK’dan

Türkiye’nin gözde spor kulüplerinin başında gelen Galatasaray’a bir gol de Sermaye Piyasası Kurumu’dan (SPK)  geldi. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturması sonucunda manipülasyondan haklarında dava açılan Galatasaray yöneticilerine, SPK da inceleme başlattı. Savcılığa suç duyurusunda bulunan küçük yatırımcılar, kulüp yöneticilerini SPK’ya da şikayet ettiler. SPK da şikayetleri işleme alarak, dilekçelerde yer alan iddialarla ilgili olarak ön inceleme başlattı. Ön incelemenin sonucunda suç unsuruna yönelik bilgi ve belgelere ulaşılırsa, Galatasaray yöneticileri hakkında Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefetten suç duyurusunda bulunulması söz konusu olacak.

Yaklaşık 15 küçük yatırımcının suç duyurusu üzerine, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından kulüp yöneticileri hakkında soruşturma başlatılmıştı. Küçük yatırımcılar, kulüp yönetiminin aldığı kararlarla, nitelikli dolandırıcılık ve manipülasyon suçlarını işlediğini iddia etmişti.

star

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.