SON DAKİKA
Hava Durumu

Kıdem tazminatında tavan ücret belli oldu

Kıdem tazminatı tavan ücreti, 2022 için 15 bin 371 lira 40 kuruş olarak belirlendi.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2022 08:28
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2022 08:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kıdem tazminatında tavan ücret belli oldu

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklamasının ardından memur, emekli, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam oranı da belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; 6 aylık enflasyon farkı olarak SGK ve Bağ-Kur'lu emeklilere yüzde 42.35; memur ve memur emeklilerine ise yüzde 41.69 oranında zam yapıldı.

Kıdem tazminatında tavan fiyat 15 bin 371 lira 40 kuruş

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin imzasıyla yayınlanan genelgeye göre; Temmuz-Aralık 2022 döneminde Kıdem Tazminatı tavanı 15 bin 371 lira 40 kuruş oldu.

(Not: İhbar tazminatı, izin hakları ve yan haklar hesaplanmamıştır)

10 yıl çalışan, işten çıkarılırsa 153 bin 714 lira alacak

Kıdem tazminatı tavanının yükselmesiyle birlikte, çalışanların alacağı tazminatlar da arttı. SGK brütü 15 bin 371 liranın üzerinde olan tüm çalışanlar tavan rakamdan faydalanabilecek. Buna göre; 10 yıl çalışmış bir kişi işten çıkarılırsa, alacağı kıdem tazminatı 153 bin 714 lira olacak.

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.

Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) de dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.

Kıdem tazminatını kimler alabilir

Çalışanın işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekiyor.Çalışanın kendi isteği ile ayrıldığı durumlarda kıdem tazminatı alınamıyor.Çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için işyerinde 1 yıllık çalışma süresini doldurmuş olması gerekiyor.

Erkeklerde askerlik nedeniyle, kadınlarda evlilik nedeniyle işten ayrılma halinde kıdem tazminatı alınabiliyor.

Çalışan, emekli olduğunda kıdem tazminatını alabiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.