SON DAKİKA
Hava Durumu

ERRARE HUMANUM EST

Yazının Giriş Tarihi: 24.06.2019 21:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.06.2019 21:00
İlk aday gösterildiğinde yakın çevreme hatalı bir seçim olduğunu söylemiş ancak, “bir bildiği vardır elbet…” diyerek, sürece de zarar vermemiş olmak adına açık açık yazmamıştım. 31 Mart gecesi de çıkıp zafer ilan ettiğinde “çok erken oldu” demiştim. Yine de, oyların tamamı tekrar sayılsa bugün farklı konulardan bahsediyor olur, seçmenden de böyle bir uyarı alınmazdı kanaatindeyim.

Zira seçmenin ikazı epey şiddetli olmuştur.

İstanbul seçimindeki 777 bin küsur oy farkı ciddi bir uyarıdır.

Siz bu sonuçla ilişkili onlarca sebep ortaya sürebilirsiniz.

Ne var ki, olan oldu ve şimdi bu noktadayız. Bundan sonra İstanbul Belediyesi şümulünde neler olacağını göreceğiz. Orası ayrı mesele. Bununla birlikte, olanlardan gerekli dersin çıkartılması elzemdir.

Seçilmişin kabulü ayrı, o zatın icraatları ve gidişatı ayrı meseleler olup, bugünkü mevzumuz o değildir.

Bir, belki de birkaç hata yapılmıştır. Hata insana mahsustur. Milattan önce birinci yüzyılda yaşamış Zenon Okulundan, felsefeci Seneca’ya atfedilen ünlü sözü hatırlayalım; “Errare humanum est,” meali “Hata insani bir şeydir” olarak tercüme edilebilir. Her ne kadar dilimize “İnsan beşer, kuldur şaşar.” şeklinde oturmuşsa da bu sözün devamı da vardır. Ünlü filozofa atfedilen sözün tamamı şöyledir;

“Errare humanum est, sed perseverare diabolicum.” Bunun tercümesi ise, en hafif şekliyle “Hata insani bir şeydir, gurur yüzünden hatada ısrar etmek ise berbattır.” Şeklinde yapılabilir.

O yüzden artık belli şeylere başka açılardan bakma ihtiyacının hâsıl olduğu, her ne kadar ahde vefa güzelse de liyakat üzerine kurulu seçimler yapmak ve bunun gerçekleşmesi için demokratik yolların hayata geçirildiği bir sistem elzem hale gelmiştir.

Bilindiği gibi 31 Mart seçimlerinde Sayın Başkanımız sonucu kabullenmiş ve bu şekilde yola devam etmeye hazırdı. Sonra ne olduysa oldu, seçimlerin yenilenmesi halinde başarıya ulaşılacağı yönünde ikna edildi.

Kimler ikna etti? Sorusunun cevabındaki isimler sorgulanacaktır mutlaka. Bu ikna çabası iyi niyetle yapılmış da olsa bir hataydı görüldüğü gibi.

Ama ya iyi niyetli değildi ise?

O zaman Ak Parti içinde yeni oluşumlara kayabilecek isimler akla gelecektir.

Şimdi sorgulama, hesap sorma, mantık yürütme ve alınan mesajla birlikte gereğinin yapılması vaktidir.

Eminiz ki Sayın Başkanımız durumu çok iyi değerlendirecek ve yapılması gerekenleri belirleyip uygulamaya koyacaktır.

2023 yolunda emin adımlarla gidilmesi için neler yapılacağına karar verecek (belki de daha 23 Haziran’dan önce bile bu karar verilmiş olabilir.) ve bu kararları uygulamaya koyacaktır.

Bana sorarsanız Ak Parti içinde bir değişim, gelişim, yeniden yapılanma rüzgârı esecektir.

Ne gibi gelişmeler yaşanacağını hep birlikte göreceğiz.

İmamoğlu’na gelince, onu ne gibi bir akıbetin beklediğini de ileride tartışacağız ve zannederim çok uzun bir süre geçmeden ektiklerini biçecek ve biz de hasat sonrası elde edilen ürünü hep birlikte göreceğiz.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.