SON DAKİKA
Hava Durumu

FETÖ davasında garip karar!

Türkiye’yi işgale yönelik darbe girişiminde bulunan FETÖ terör örgütüne yönelik yargılamalar devam ederken, Bursa Adliyesi’nden çok ilginç bir beraat kararı geldi. Bank Asya’ya para yatıran, terör örgütü ile ilişkili derneklere üye olan, Orhangazi Üniversitesine bağışta bulunan ve FETÖ/PYD’li çok sayıda şüpheli ile telefon irtibatı olan İsmail Bay isimli kişi, yargılandığı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde beraat etti. Hâkim Üye Fazıl Pehlivan karşı oy kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2022 17:58
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2022 22:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
FETÖ davasında garip karar!

Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde silahlı terör örgütüne (FETÖ) üye olmak suçundan yargılanan İsmail Bay, karar duruşmasında 2’ye karşı 1 oyla beraat etti. FETÖ üyeliğiyle ilgili ortaya konulan tüm kriterlere ve itiraflara rağmen mahkemenin verdiği karar oldukça şaşırtıcı bulundu. Bank Asya’ya örgüt liderinin çağrı yaptığı dönemde para yatırıp yeni hesaplar açtığı, terör örgütünün  Kızılcahamam’da toplantılarını yaptığı Asya Termal Otel’de konakladığı, örgüt adına bağış topladığı, örgütle iltisaklı BUGİAD ve TEGİDER üyeliğinin darbe girişiminden sonra bu dernekler kapatılana kadar sürdüğü gibi bir çok örgütsel faaliyette bulunduğu belgelerle ve ifadelerle dosyaya giren Bay’a verilen beraat oldukça şaşırtıcı bulundu.

İDDİA MAKAMI SAVCI CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ

İddia makamı savcı, sanığın süreklilik eylemlerle kendisine verilen görevleri yerine getirdiği, kendi iradesini örgüt iradesine teslim ettiği,  FETÖ/PYD silahlı terör örgütünün hiyerarşisine dahil olduğu ve bu terör örgütünün üyesi olduğu ve bu suretle sanığın kendisine yüklenen suçu işlediğinin sabit  olduğu gerekçesiyle, TCK 314/2, 3713 sayılı kanunun 5/153/1 ve 58,9 maddeleri uyarınca cezalandırılmasını talep etti. Ancak mahkeme 2 oya karşı 1 oyla sanığın beraatine hükmetti.

KONUYU ÖZETLEYEN KARŞI OY

Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada Hâkim Üye Fazıl Pehlivan, karşı oy kullandı. Karşı oy kullanan üyenin gerekçeleri de beraat kararıyla ilgili düşündürücü noktaları gözler önüne serdi. Mahkemenin tanık olarak dinlediği S.F’nin sanık hakkında “… Sanığı tanırım. 2010 yılında sanık gelerek Allah rızası için Fetullah hoca grubuna yardım amaçlı kurban parası istedi. Ben de verdim…” şeklinde beyanı olduğuna dikkati çeken hakim üye, FETÖ/PYD silahlı terör örgütünün finans kuruluşları arasında yer alan Bank Asya’ya örgüt elebaşının para yatırılması yönünde talimat verdiği dönem içerisinde hesaplarına yüklü miktarlarda para yatırmak ve katılım hesapları açmak suretiyle örgüt talimatları doğrultusunda hareket ettiğine vurgu yaptı.

İLTİSAKLI DERNEKLERE ÜYELİK

İsmail Bay’ın,  FETÖ/PYD silahlı terör örgütü ile iltisakı sebebiyle KHK ile kapatılan BUGİAD (üyelik başlangıç tarihi 14/04/2014) ile aynı örgütle iltisaklı TEGİDER adlı derneğe üye olduğu ve buderneklere üyeliğinin 2016 darbe girişimi sonrası KHK ile kapatılana kadar sürdüğüne dikkati çeken hakim üye, yine Bursa’da örgüte ait Orhangazi Üniversitesi’nin kuruluşu ve para toplanması için kurulan, örgütle irtibatı ve iltisakı nedeniyle KHK ile kapatılan Uludağ Eğitim ve Kültür Vakfı’na 27/12/2014 tarihinde 20 bin liralık çek vererek yardım ettiği, toplam bağışın ise 68 bin 500 lirayı bulduğuna vurgu yaptı.

ÖRGÜTE DESTEK MESAJLARI

Karşı oy şerhinde yine sanığın twiter hesabından FETÖ/PYD silahlı terör örgütünü destekler mahiyette paylaşım yaptığının belirlendiğini, sanığın FETÖ/PYD silahlı terör örgütü soruşturması kapsamında haklarında işlem yapılan örgüt şüphelileri ile birlikte yurtdışına aynı anda giriş çıkış kayıtlarının bulunduğu,  sanığın HTS kayıtlarının incelenmesinde haklarında FETÖ/PYD kapsamında işlem yapılan çok sayıda şüpheli ile telefon irtibatının bulunduğu, yine FETÖ/PYD silahlı terör örgütü içerisinde sohbet hocalığı yaptığı anlaşılan Mustafa Ballı ile telefon irtibatının bulunduğunun belirlendiğine dikkati çekti.

ÖRGÜTE BİLEREK VE İSTEYEREK YARDIM ETME SUÇU

Hakim üye, karşı oy gerekçesinde şunlara da yer verdi, “FETÖ/PYD silahlı terör örgütüne ait olan ve örgütün mensuplarının koordinasyonunu ve motivasyonunu sağlamak amacıyla toplantılar yapıldığı bilinen Ankara ili Kızılcahamam ilçesinde bulunan Asya Termal Otelde terör örgütü soruşturması kapsamında haklarında işlem yapılan şahıslar ile birlikte yapıldığı değerlendirilen toplantılara katıldığı,  özellikle tanık beyanı, talimat döneminde Bank Asya hesap hareketleri, BUGİAD ve TEGİDER üyeliği ve üyelik tarihleri, Uludağ kültür ve Eğitim Vakfı’na yapmış olduğu bağış ve bağış tarihi, örgüt şüphelileri ile telefon irtibatları, twitter paylaşımı, Asya Termal Oteldeki konaklama kaydı bir bütün olarak değerlendirildiğinde sanığın savunmasına itibar edilemeyeceği, sanığın terör örgütü ile olan ilişkilerinin  ve örgüte maddi ve manevi yadım faaliyetlerinin 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimi sonrasına kadar devam ettiği, sanığın örgüt içerisindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme suçunu işlediği kanaatinde olduğumdan sanığın beraatı yönündeki sayın çoğunluğun kararına katılmıyorum.”

Alpaslan YILDIZ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.