SON DAKİKA
Hava Durumu

FETÖ'nün suikast timine ceza yağdı

15 Temmuz darbe gecesi Marmaris’te, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı otele gelerek, suikast girişiminde bulunan eski askerlerin cezaları belli oldu.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2021 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2021 15:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
FETÖ'nün suikast timine ceza yağdı

15 Temmuz 2016 günü gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimine ilişkin, davalar devam ediyor.

FETÖ'nün darbe girişiminde, o gece Marmaris'te olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ailesiyle kaldığı otele gelerek, suikast girişiminde bulunan eski askerler hakkında karar çıktı.

37 SANIĞA SON SÖZLERİ SORULDU

Muğla 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen son duruşmada, 37 sanığa son sözleri soruldu.

SEGBİS sistemi ile bulundukları Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumlarından bağlanan hükümlüler beraatlerini talep etti.

Sanıkların son sözlerinin ardından, mahkeme heyeti karar için duruşmayı ara verdi.

270'ER YIL HAPİS CEZASI

Mahkeme heyeti FETÖ’nun suikast timinde yer alan 37 sanık hakkındaki kararında 5’inin duruşmalardaki iyi halini göz önüne alarak cezalarında 1/6 oranında indirime giderken, 32 kişi hakkında indirim yapmadı.

37 sanık hakkında toplam 15 kez 18’er yıl hapis kararı çıkarken, kişi başı 270’er yıl hapis kararı çıktı.

4'ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ HAPİS CEZASI

Sanıklar daha önce, Muğla 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılamalarında, Anayasayı ihlal, Cumhurbaşkanına suikast, kasten adam öldürme, kasten adam öldürmeye teşebbüs, kamu malına zarar verme, mala zarar verme, silahla tehdit, kamu görevlisine hakaret, Cumhurbaşkanına hakaret, zincirleme olarak kişiyi hürriyetinden yoksun koyma ve konut dokunulmazlığına ihlal suçlarından yargılanmışlar ve 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almışlardı.

SUİKAST TİMİ HAKKINDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişiminde bulunmak üzere; İzmir'den 3 helikopter havalandı. Helikopterde, özel kuvvetler, SAT ve MAK timinden tam teçhizatlı darbeciler yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te konakladığı otelden ayrılmasından kısa süre sonra, helikopterle bölgeye gelen darbeci askerlerce otele, 3 helikopterden ateş açıldı.

Otel üzerinde bir süre havada kalan helikopterlerden yüzleri maskeli ve ağır silahlar taşıyan gruplar indi. Bunun üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Çıkan çatışmada 10 kişi yaralandı.

Çatışma sırasında yaralananlardan polis memuru Nedip Cengiz Eker ve Cumhurbaşkanlığı koruma polisi Mehmet Çetin şehit oldu.

Sabah saatlerine kadar devam eden çatışmalar sonucunda darbeci askerler, İçmeler mevkisindeki ormanlık alana kaçtı.

Güvenlik güçleri, kaçan askerleri yakalamak için yoğun çaba harcadı, havadan ve karadan yürütülen operasyonda ormanlık alanlar didik didik tarandı.

TUTUKLANANLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimi kapsamında, 16 Temmuz'da Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper, Yarbay Yücel Ekizoğlu, Pilot Üsteğmen Özden Haydar Murat ve Albay Cenk Bahadır Avcı Muğla’da, Gaziemir 3. Havacılık Alayında görevli Kurmay Pilot Albay Murat Dağlı, Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli Pilot Albay Zeki Göçmen, İstanbul 4. Kara Havacılık Alayında görevli Kara Havacı Yarbay Davut Uçum, Kurmay Hava Yüzbaşı Ali Aktürk, Gaziemir 3. Kara Havacılık Alayında görevli Astsubay Üstçavuş Murat Gösterit, Astsubay Üstçavuş Ahmet Koçan, Astsubay Üstçavuş Aydın Özsıcak ve İstanbul Harp Akademilerinde görevli Yüzbaşı Mehmet Cantaz ise İzmir'de gözaltına alındı. Darbeci 12 asker, Muğla'da tutuklandı.

Marmaris'te 17 Temmuz'da ormanlık alanda yakalanan Hava Kurtarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Yakup Özcan ve Hava Kurtarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Ekrem Benli de tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Otele düzenlenen saldırıda helikopterden operasyonu yönettiği tespit edilen Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ise 18 Temmuz'da Ankara'da yakalanarak Muğla'ya getirildi.

Sönmezateş, sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Üsteğmen Hasan Arslanbay ve Astsubay Serkan Elçi ise olayın ardından 19 Temmuz'da İzmir Emniyet Müdürlüğüne teslim oldu.

Arslanbay ve Elçi de Muğla'da tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Saldırı düzenleyen askerler arasında yer aldığı belirlenen Üsteğmen Ali Sarıbey ise 21 Temmuz'da sivil kıyafetle Ula ilçesinde gözaltına alındı.

Sarıbey, Muğla'da tutuklandı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.