SON DAKİKA
Hava Durumu

Gazze savaşını kim kazandı?

Yazının Giriş Tarihi: 28.05.2021 20:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.05.2021 20:50

İsrail’in 10 Mayıs 2021’de Gazze’ye başlattığı hava ve kara saldırıları 21 Mayıs’ta sona erdi. Gazze 1967’den 2005’e kadar 38 yıl İsrail işgalinde kalmış bir yerdi. Çok sayıda siyasi örgüt var ise de en çok etkili olanları Hamas ve İslami Cihat’tır. Hamas, günümüzde İsrail, ABD, AB, Kanada ve Japonya tarafından halen “terör örgütü” sayılmaktadır.


Gazze’nin uzunluğu 41 km, genişliği ise 6-12 km arasında daralıp genişleyen bir alana sahiptir. İki milyona yakın nüfusu ile dünyanın en kalabalık yerlerinden birisidir. Aşağı yukarı Yalova ili kadar bir yerdir. Karadan, havadan ve denizden İsrail kuşatması ve ablukası altındadır. Gazze’ye ulaşan tek yol Batı tarafında Mısır’a açılan Refah kapısıdır. O kapı ise İsrail adına Mısır (Sisi) tarafından kapalı tutulmaktadır.


Refah kapısı dışında, Mısır’a yer altından uzanan tüneller ise İsrail’in isteği üzerine Mısır yönetimi tarafından üzerlerine beton dökülerek kapatılmış ve kullanılamaz duruma getirilmiştir. İsrail her yıl Ramazan ayının son günlerinde ve Ramazan bayram günlerinde Gazze’ye saldırmayı gelenek haline getirmiştir. Bu yıl yaptığı saldırıların sonunda 66’sı çocuk, 39’u kadın, 17’si yaşlı olan toplam 254 Gazzeli şehit olmuş, 1910 kişi ise çeşitli derecelerde yaralanmıştır. (25-05-2021, AA) Buna karşılık ölen İsrailli sayısı dört kişidir.


Demir kubbe diye adlandırılan İsrail hava savunma sistemi önemli ölçüde Hamas füzeleri tarafından delinmiştir. Hamas füzeleri ise herhangi bir devletin kullandığı füzelerden oldukça geri, menzil bakımından kısa ve yol açtığı yıkım bakımından etkileri oldukça zayıftır. Geçen yıllarda Hamas’ın kullandığı benzeri füzelere göre biraz daha geliştiği, daha uzun menzilli oldukları görüldü. Elbette Hamas’ın kullandığı bu ilkel ve etki alanı zayıf füzelerin olması, Hamas’ın ya da Gazzelilerin bir suçu değildir. Eğer bir suç varsa bunu komşu Arap ülkelerinde ve diğer İslam ülkelerinde aramak icap eder. Yine de bu füzelerle de olsa İsrail’in demir kubbesinin yer yer delinmesi önemli bir gelişmedir.


Genel havaya bakılırsa İsrail yenilmiştir. (Yasin Aktay, Yeni Şafak, 22 Mayıs 2021/ Hakan Albayrak, Karar Gazetesi, 24 Mayıs 2021). Tarafların uğradıkları can ve mal kayıpları hesaba katıldığında bu görüşün isabeti tartışmalıdır. İsrail saldırılarında görülen orantısızlık kadar can kayıplarında da büyük bir orantısızlık vardır.  Yine İsrail saldırılarında Gazze’de büyük bir yıkım olmuştur. Binlerce ev, işyeri okul, hastane, dükkan, yol, su ve kanalizasyon şebekeleri yıkılmıştır. Benzeri yıkımlar asla İsrail tarafında hiç olmamıştır.


İsrail tarafı saldırılarının başlangıcında hedef olarak “Gazze’deki Hamas askeri direncini yok etmek” diye ilan etmişti. Ateşkesin sonunda Hamas’ın askeri direncinin yok edilmediği neredeyse herkesin kabulüdür. Yine de bu sonuca bakarak, İsrail tarafının orantısız askeri üstünlüğünü ve dünyadan özellikle AB ve ABD’den aldığı her çeşit sınırsız desteği yok sayarak İsrail’in yenildiğini, Filistin tarafının mutlak bir zafer kazandığını iddia etmek zordur.
On bir günlük bu savaşta bazı önemli gelişmeler de yaşanmıştır. Dokuz milyonluk İsrail nüfusunun ortalama % 20’si Araplardan oluşmaktadır. İsrail vatandaşı olan bu Araplar ile Yahudiler arasında yaygın sokak çatışmaları olmuştur. İsrail vatandaşı olan bu Araplar ilk defa İsrail saldırılarına karşı açıkça Gazzelilerin yanında yer almıştır. İsrail saldırıları karşısında sessizliği tercih eden Batı Şeria’daki El-fetih yönetimi altındaki Filistinli Arap nüfusu da Gazzelileri desteklemişler ve İsrail kuvvetleri ile çatışıp şehitler vermiştir. Özellikle sürgündeki Ürdün’de bulunan Filistinlilerin on binler halinde Filistin’e destek için sınıra yığılmaları da Filistinliler arasında genel bir dayanışmanın örneklerindendir.

Şunu kabul etmek gerekir ki İsrail katliamları, Filistinlilerin direnişinde asla bir azalmaya yol açmamış aksine her saldırı ve katliam direnişi arttırmıştır. İsraillilerin Filistinlilere karşı duydukları büyük kin ve nefret devam etmekle birlikte, İsraillilerde benzeri bir savaşma isteği yoktur. Filistinliler dünyanın en mağdur, mazlum topluluklarından birisidir. Son derece kötü şartlar altında yaşamaktadırlar. Dolayısı ile Filistinlilerin kaybedecek dünyalık hiçbir şeyleri neredeyse yok gibidir. Onurları ile savaşarak şehit olmak onlar için tek yoldur. Ancak aynı şeyi Yahudiler için söylemek mümkün değildir. Dünyanın her tarafından aldıkları destekle lüks içinde bir hayat yaşamaktadırlar. Ölümün onları bu hayattan koparacak olması, korkularının temel kaynağıdır.


Hamas lideri İsmail Heniye, ateşkesten sonra “Mısır’daki kardeşlerin saldırıları firenlemek için gösterdikleri çabalara minnettarız. Katar ve BM’nin ateşkese sundukları katkılar için teşekkür ediyoruz. Direnişten silahını ve parasını esirgemeyen İran İslam Cumhuriyetine teşekkür ediyoruz.” İfadelerini kullanmıştır.
Heniye’nin bu açıklaması Gazze ve Kudüs’teki Filistinlilerin duygularından çok uzaktır. Çünkü Gazze’de İsrail saldırılarına karşı direnen gençler, ölmeleri halinde tabutlarının üzerine Türkiye bayrağının örtülmesini vasiyet etmektedirler. 21 Mayıs 2021’de İsrail hava saldırısında şehit düşen 27 yaşındaki Gazzeli Şerif Bedvan vasiyeti üzerine tabutuna Türkiye bayrağı örtülerek cenazesi Hz. Ömer Camisinden kaldırılmıştır.(21.05.2021. AA) İsrail ile çatışma olsun olmasın, Kudüs’te Haremi Şerif’te her fırsatta Filistinliler, İsrail askerine, polisine karşı her fırsatta Türkiye bayrağını sallamaktadırlar. O bayrağın İsrail askerleri için ölümcül bir anlamı olduğunu takdir ediyorlar.


Filistinlilerin genel ve ortak duyguları böyle iken Heniye’nin Türkiye adını yok sayan bu garip açıklaması, varlığını Fars varlığına armağan eden Türkiye’deki bazı maraba çevrelerini fazlası ile mutlu etmiştir. Türkiye adını ve bayrağını Filistin semalarında en büyük tehlike olarak görüyorlar. Ne tuhaftır ki bu konuda duydukları korku ve tedirginlik İsrail tarafı ile ortaktır. Çünkü en büyük arzuları Türkiye adını, bayrağını Filistin’de duymamak ve görmemek olan bu Fars marabaları böylece kendi istekleri için önemli bir malzeme bulmuştur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.