SON DAKİKA
Hava Durumu

Göz hastalıklarını önlemek için uzmanından ipuçları

Yazının Giriş Tarihi: 13.10.2021 19:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.10.2021 19:57

Gözlerimiz vücumuzda belki de en önemsenmesi gereken organ olduğu şüphesiz. Göz rahatsızlıkları vücudumuzun diğer bölgelerine de etki ederek ağrı yaratabiliyor. Gözünüz ağrıdığında başınızın ağrıması gibi.
Bunlardan biri de göz tansiyonu değerlerinin bir gözde 12 diğerinde 8 olması gerektiği espriyle karışık düşünülsede, ciddi bir hastalık. Düzenli ilaç kullanımı, ileri safhasında ameliyat gerektirebilir. Göz rahatsızlığımız olduğunda mutlaka uzmana başvurmalıyız. 
Dünya Görme Günü kapsamında en baskın duyu organlarından biri olan görme sağlığı ile ilgili açıklamalarda bulunan göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Fatma Işıl Sözen Delil, Katarakt ve Glokom (Göz Tansiyonu) gibi yaygın olan hastalıkları önlemek adına ipuçları verdi.
Göz merceği önündeki boşluğun sıvı ile dolması, bu sıvının geri emilemeyip sertleşmesi sonucu önce görmenin azalması ve daha sonra yok olması gerçekleştiğinde katarakt oluyor. Oldukça kolay bir operasyonları var artık ancak görmenin tamamen kaybolmamış olması gerekiyor.
Katarakt hakkında bilgiler veren Op. Dr. Fatma Işıl Sözen Delil, şu uyarılarda bulundu; “Buzlu veya buğulu bir pencereden bakmak gibi hissetmeye neden olan katarakt, normalde şeffaf olan göz merceğinin bulanıklaşmasıdır. Çoğu katarakt yavaş gelişir ve erken dönemde görüşünüzü rahatsız etmez fakat gelişmeye devam ettikçe bulanıklaşma yoğunlaşır. İlerleyen yaş ile birlikte en yaygın görme sorunları arasında yer alan kataraktın kaçınılmaz bir hastalık olduğunu düşünmeyin. Düzenli göz kontrollerinizi yaptırarak, diyabet, tansiyon gibi diğer sağlık sorunlarınızın kontrol altında olmasını sağlayarak, her yaşta güneş gözlüğü kullanarak, sigara içmekten uzak durarak ve sağlıklı beslenme düzenini benimseyerek katarakt oluşma riskini aza indirebilirsiniz” 
Normal degeri 10-21 arasında olan bunun üzerine çıktığı durumlarda ağrılar hissedebilirsiniz. Sağlıklı kişilerde de görülen bu yaygın hastalık yaşantınızı kısıtlayabilir. Genellikle ırsi olarak görülüyor.
Glokom (Göz Tansiyonu) hastalığının 40 yaş üstü insanlarda sıklıkla görüldüğünü belirten Delil, sözlerini şöyle tamamladı; “Dünya çapında körlük nedenleri arasında 2’nci sırada yer alan glokom, en sinsi hastalıkların başında gelmekle birlikte özellikle 40 yaş üstü insanlarda sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, göz içi basıncının görme sinirini incelterek, hasara uğratması sonucunda oluşmaktadır. Erken fark edilmediği takdirde kalıcı körlüğe dahi sebep olabilen glokomda görme duyuları yüzde 40 oranında kaybedilmeden önce çoğunlukla belirti vermemektedir. Glokom hastalığı, kişinin görme alanını yavaş yavaş daraltan ve yan görüş alanının yitirilmesine sebep olan bir hastalıktır. Hastalığın kontrol altına alınmasındaki en önemli faktör ise, kişilerin özellikle 40 yaşından sonra düzenli olarak göz muayenelerini yaptırmalarıdır. Rutin olarak yaptırılacak bu kontroller ile hastaların yaşam kaliteleri önemli oranda yükselecek ve kalıcı sağlık sorunlarına sebep olacak hastalıkların önüne geçilebilecektir” 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.