SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gülmez’in uyarısı dikkate alınmalı

Yazının Giriş Tarihi: 24.02.2023 21:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.02.2023 21:44

Türkiye’nin yüreği iki haftadan fazladır Kahramanmaraş ve çevresindeki 10 ili yıkan deprem afeti nedeniyle bölgede. 
Derin bir yara aldık ve kanıyor. Bizde bunu yeniden iyileştirmek için ülke olarak çaba veriyoruz. Seferberlik tadında karınca kararınca herkes bir yardım ulaştırma bir delik kapatma derdinde ve gayretinde. 


Oradaki insanımıza ayrı kaybettiklerimize ayrı yanarken, bir yandan da hayatın sürdüğünü biliyor ve sürmesi gerektiğine de inanıyoruz. İşte bu 11 kentte yaşamın eskiye dönmesi ve yeniden hareketlenmesi için her sektörün bir fikri ve önerisi var. Çözüm önerileri ve uyarılardan biri de 
Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Erol Gülmez’den geldi. Erol beyin uyarısı dikkate değer ve üzerinde çalışılması gereken bir durum. 


 "Bölgenin sosyoekonomik geleceği ve bekası için tersine göç başlatmalıyız" çağrısı yapan Erol Gülmez, Cumhuriyet tarihinin en önemli felaketleri arasına giren ve toplam 11 ilde 13,5 milyon insanı doğrudan etkileyen afetin kapsadığı alanın genişliği ve yıkım gücünün büyüklüğü hesaba katıldığında sürecin zorlu olacağı ve zaman alacağını öngörmek gerektiğini vurguluyor. 


Bölgeye NOSAB olarak yaptıkları yardımları sıralayan Gülmez, önemli bir noktaya işaret ediyor. Kalıcı barınma ve güvenlik ihtiyaçlarının giderilmesi. Bunun vakit geçirilmeden yapılması çok kritik. Gülmez, barınma ihtiyacına katkı vermek amacıyla NOSAB olarak ilk etapta 100 adet konteyner hazırladıklarını ve bölgeye sevk ettiklerini aktardı. 


Bu tür afetlerin ardından insanların ilk panikle bölgeyi terk etme reflekslerinin çok insanı ve doğal olduğunu ancak orta ve uzun vadede gidenlerin geri dönmemesinin şehirlerin hareketlenmesinin yanı sıra sanayi kuruluşlarının çalışmalarını sürdürmesine engel olacağına dikkati çekiyor. 


Afete maruz kalan 11 ilin 2022 yılında 20,1 milyar dolar ihracat yaptığını ve bunun ülkenin ihracatının yüzde 10’una denk geldiğini de vurgulayan Gülmez, göç durmaz ve gidenler geri gelmezse bölgedeki sanayi kuruluşlarının kontak kapatmak zorunda kalabileceğini söylüyor. Oldukça da haklı. Gülmez, OSBÜK Yönetim Kurulu'nda da gündeme gelen bu konu hakkında OSBÜK'ün tersine göçün başlatılması için çalışmalar yapılması gerektiği kararının alındığını vurguladı. 
Konu önemli ve hayati. Tersine göç içinde şimdiden altyapının hızlı şekilde hazırlanması gerekiyor. Yine konteyner kentlerin bir bölümünün sanayiye yakın yerlere kurulması yönünde bölge sanayicilerinin talebi de dikkate alınmalı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.