SON DAKİKA
Hava Durumu

3 bakandan Van raporu!

Van depremiyle ilgili yapılan ayrıntılı açıklamada, bölgedeki son durum ve atılacak adımlar anlatıldı.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2011 00:47
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2011 01:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
3 bakandan Van raporu!
Van depremiyle ilgili yapılan ayrıntılı açıklamada, bölgedeki son durum ve atılacak adımlar anlatıldı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Van'da bir basın toplantısı düzenlediler.

Bölgedeki tüm yetkililerin gün içinde yaptığı incelemelerin ortak dökümünün paylaşıldığı toplantıda, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yapılan 279 ölü, 273 olarak açıklandı.

Şu anda bir çadır sıkıntısının yaşandığı doğrulanırken, bu gece itibariyle bunun sona ermesinin beklendiği, tüm köylere ulaşıldığı ve kayıp sayısının netleştiği, Van'da 3 enkaz kaldığı, Erciş'teki çalışmaların sürdüğü ve sabah saatlerinde tüm arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının beklendiği; şehir dışından bilgi almak isteyenlerin 184 numaralı telefonu arayabilecekleri ve bu kışı soğuğa dayanıklı konteynerlerde geçirecek vatandaşların gelecek yıl evlerine kavuşacakları açıklandı.

Toplantıdaki ilk söz Beşir Atalay aldı ve şu bilgileri verdi:
— "Şu anda vatandaşlarımızın gerek barınmasında, gerek beslenmesinde çok büyük mesafe alındı. Çok büyük sıkıntımız yok.

— Şu anda toplam ölü sayımız, kaybımız 273.

— Van'da 3 enkazda halen enkaz arama kurtarma çalışması devam ediyor.

— Köylerimizle ilgili artık böyle bir şey yok. Tamamen ulaşıldı, hepsiyle ilgili kayıplarımız belli.

— Erciş ile ilgili bu gece de yoğun şekilde arama kurtarma çalışmaları sürecek. Önemli olan arama kurtarma ve enkaz çalışmalarını çok hızlı yürütelim ve yarın sabaha kadar tamamlayalım istiyoruz. Esas ağırlığı da oraya veriyoruz.

— Çok miktarda çadır, battaniye, ısıtıcı gibi malzemeler dağıtıldı ama vatandaşlarımızın bu konuda yine talepleri var. Çünkü her aile evinin yanında, yakınında bir yerde çadırda oturmak istiyor... Biz de daha fazla çadır, battaniye, ısıtıcı getiriyoruz... Bu gece bu konulardaki eksiğin tamamını gidereceğimizi düşünüyoruz.

ÇADIR SIKINTISI
— Şu anda vatandaşlarımızın gerek barınmasında, gerek beslenmesinde çok büyük mesafe alındı. Çok büyük sıkıntımız yok. Vatandaşlarımızın daha fazla çadır talebi dışında önümüzde bir sorun yok. Çadırla ilgili tahminleri aşan bir talep var. Buraya ulaşan çadır miktarı 6 bini geçti ve bu gece biz 7-8 bin civarında Fenomenbet daha çadır bekliyoruz.

— Enkaz altında kalan vatandaş sayısı hakkında kesin bir şey söyleyemeyiz. Esas olarak da tabii enkazların kaldırılmasıyla ancak o konuda sağlıklı bilgiler verebiliriz size. O da çok gecikmeyecek.

— Ceza evinden kaçan mahkumlarla ilgili bilgi vermeyeyim, Adalet Bakanlığımız, Başsavcılığımız konu üzerinde çalışıyorlar. Bana gün ortasında dönenlerle ilgili bir bilgiler vermişlerdi ama ben yanlış bilgi verebilirim. Dönmeyenler var hala, onu sadece söylemekle yetineyim şimdi.

— Ben yarın, sabaha kadar sürecek çalışmalardan sonra size açıklamalarda bulunacağım."

EN ÇOK NE ETKİLEDİ?
Bölgede yaşadığı kendisini en çok etkileyen sahnenin ne olduğunun sorulması üzerine Atalay, yakınları enkazın altında olan, çaresiz onun başında arama kurtarma faaliyetlerini bekleyen insanların durumundan etkilendiğini, kendilerinin de onların duygularını paylaştıklarını belirtti.

BİLGİ İÇİN 184
Bölgede verilen hizmetlerle ilgii bilgiler veren Sağlık Bakanı Akdağ da şunları söyledi:


— "Yaralı sayısına 1300 civarında diyorum çünkü ayakta tedavi edilerek kayıtlara girmeyen vakalar da var, çok hafif olduğu için. Şu anda 158 kişi Van'daki Devlet Hastanemizde yaralı olarak tedavi görüyor, 293 kişi de Van dışındaki hastanelerde tedavi görüyor. Ağrı'ya, Erzurum'a, Bitlis'e, Diyarbakır'a, Muş'a, hava yoluyla Ankara'ya nakledilen yaralılarımız oldu.

— Özellikle şehir dışından olmak üzere, bazen de şehir içinden yaralı olan yakınlarını arayan kişiler var. Bunun için bugün itibariyle saat 21.30'dan sonra 184 numaralı telefonumuzu arayan vatandaşlarımız, yakınlarıyla ilgili haber alabilecekler.

EVLER YAPILACAK
Basın toplantısında söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da şunları söyledi:


— "Oturulamayacak durumda olan binaları tespit edilmesi çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyoruz.

— Bugün köylere gittik, 9 köyü ziyaret ettik. Toplam 25 köyde hasar var ama bunlardan 19 tanesinin bir kısmında orta hasar, ağır hasar var ama 4 tanesinde çok ağır hasar var.

— Ağır kış şartlarında insanları rahat ettirmek için kışa dayanıklı, izolasyonlu konteynerler yapılacak. Arkasından da ihale için yer tespit çalışmalarımız devam ediyor, zemin etütlerimiz devam ediyor. Hem Van merkezde, hem Erciş'te, hem de köylerimizde yapacağımız konutlar için hem tespit çalışmalarımız, hem de inşa çalışmalarımız süratli bir şekilde devam ediyor.

— Devletimiz insanlarımıza; evsiz kalan insanlarımıza; en iyi şekilde evlerini yapacaktır, en kısa sürede. Köylerde köy evlerini yapacağız, burada hayvan barınaklarıyla, ahırlarıyla birlikte evler yapılmak suretiyle daha modern, daha çağdaş, depreme dayanıklı evler yapmak suretiyle köylülerimizi rahatlatacağız.

— Şehirlerde de ne kadar ağır hasarlı ve evi yıkılan binalar varsa bunların konutlarını yapacağız. Erciş'te de aynı şekilde tespitler devam ediyor. Bunları en kısa sürede yapıp, konteynerlerde bu kışı geçirecekler, önümüzdeki sene bu vakitlere gelmeden de insanlarımız sağlam konutlarına, çağdaş, modern, mühendislik bilimi bakımından gayet uygun konutlara taşınacaklar.''

AA
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.