SON DAKİKA
Hava Durumu

Afrika ile kalıcı işbirliği istiyoruz

Başbakan Erdoğan, ''Afrika ile sömürgeci bir mantıkla tek taraflı değil, karşılıklı fayda ve saygı temelinde, i

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2013 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2013 11:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/


Başbakan Erdoğan, ''Afrika ile sömürgeci bir mantıkla tek taraflı değil, karşılıklı fayda ve saygı temelinde, iki tarafın da kazanacağı kalıcı bir işbirliği tesis etmek istiyoruz'' dedi.


 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkent Niamey'de düzenlenen, ''Türkiye-Nijer İş Forumu''nda, Afrika'yı 21. yüzyılın en önemli stratejik işbirliği alanı olarak gördüklerini söyledi.

Erdoğan, ''Biz Afrika ile sömürgeci bir mantıkla tek taraflı olarak değil, karşılıklı fayda ve saygı temelinde, her iki tarafın da kazanacağı kalıcı bir işbirliği tesis etmek istiyoruz. Bugün Nijer'de biz onun için varız. Bizim derdimiz buraların petrolü, altını, elması bütün bunların ötesinde, biz kardeşliğimizi, dostluğumuzu yüzyıllarca buralarda oluşturulan kardeşlik nasıl olur, birlikte ayağa kalkış nasıl olur, özgürlük mücadelesi nasıl olur bunu göstermek için Nijer'deyiz'' dedi.

Müteahhitlere çağrı

Erdoğan, Türkiye ile Nijer arasındaki ticari ilişkilerin 2009'dan bu yana artış gösterdiğini, 2012 yılı sonu itibarıyla ticaret hacminin 39 milyon dolara ulaştığını ancak bu rakamın yeterli olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bunu daha da ilerilere taşımamız gerekiyor ve bu aramızdaki mevcut potansiyeli yansıtmıyor. Ama görüşmelerimiz sonucunda bunun hızla artması konusunda adımlarımızı işte buradaki bir araya gelişle birlikte başlatıyoruz.

Öte yandan, dünyada ikinci sırada bulunan Türk müteahhitlerinin başarılarını Afrikaya'da taşımalarını bekliyoruz. Müteahhitlik firmalarımızın, Nijer'in kalkınma projelerinde yer almaları bizleri memnun edecektir.''

Erdoğan'a devlet nişanı verildi

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf'un onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.

Yusuf, Cumhurbaşkanlığı'ndaki akşam yemeğinde Erdoğan'a, Nijer'in en yüksek devlet nişanını takdim etti.

Cumhurbaşkanı Yusuf, nişanı verirken Erdoğan'a ''Sizler gerçekten de İslam'ın çağdaşlaşmasının temsilcisisiniz. Türkiye İslam dünyası için bir rol model ülkedir'' dedi.

Törenin ardından konuşanBaşbakan Erdoğan, ''Takdim ettiğiniz bu değerli nişanı tarihi bağlarla bezenmiş dostluk ve kardeşliğimizin bir nişanesi olarak şahsım, ülkem ve milletim adına iftiharla kabul ediyorum. İnanıyorum ki Türkiye ile Nijer ilişkileri de bu nişan gibi hep ışıl ışıl parlayacaktır'' ifadesini kullandı.

Erdoğan, sözlerini ''Nijer'e başbakan düzeyinde yapılan bu ilk ziyarette böyle anlamlı bir en üst düzey devlet nişanını şahsım olarak değil, ülkem, milletim ve tarihime olan sevgi ve saygının bir nişanesi olarak kabul ediyorum'' diyerek tamamladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.