SON DAKİKA
Hava Durumu

Arif Tak esnafın sırtından tatlı hayatını sürdürürken esnaf perişan: Bir dolandırıcılık hikâyesi mi?

BESOB Başkanı Arif Tak’ın 2008 yılından itibaren gündeme taşıdığı, 2009’da esnaftan parasını toplayıp 2011’de şaşaalı bir törenle temelini attığı Kestel Çataltepe Büyük Sanayi Sitesi, aradan geçen zamanda yapılmadığı gibi parasını yatıran esnaf da büyük mağduriyet yaşadı. Siyasileri arkasına alarak tatlı hayatına devam eden Arif Tak, aradan geçen onca yılda çözüm bulmak yerine sadece laf üretti. Gelinen noktada ise akıllarda tek soru var, “Çataltepe bir dolandırıcılık hikâyesi mi?”

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2021 20:39
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2021 20:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Arif Tak esnafın sırtından tatlı hayatını sürdürürken esnaf perişan: Bir dolandırıcılık hikâyesi mi?


Türkiye’nin en büyük esnaf sanayi sitesi olacak diye yola çıkılan ve binlerce esnaftan para toplanan Kestel Çataltepe Büyük Sanayi Sitesi aradan geçen 13 yılda tamamlanarak esnafa teslim edilmedi. Projede yapılması planlanan 3 bin 300 dükkândan sadece 125 tanesi yapıldı gerisinin ise hala akıbeti belli değil. Esnafın mağduriyeti her geçen gür artarken, BESOB Başkanı Arif Tak, siyasetçilerin gölgesinde hamasi sözlerle olayı geçiştirmeye devam ediyor. 


GERİDE KALAN 13 YILDA NE OLDU?
Takvimler Ağustos 2008’i gösterirken TOKİ Çataltepe Büyük Sanayi Sitesi için girişim başladı. Devam eden 4 ayda BESOB 2 bin kişiden talep kayıtlarını aldı. 18 Aralık 2008’te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa mitingi sırasında TOKİ protokolü de imzalandı. 2009 Ocak ayında ise başvuru sahiplerinden 2-16 bin lira arasındaki ön ödemeleri toplandı. 29 Mayıs 2009’da da Bülent Arınç’ın da katıldığı törenle sanayi sitesinin temeli atıldı. Bölgede yapılan 125 dükkân 2012 yılında sahiplerine teslim edildi. Zaten ondan sonra da başka dükkan yapılmadı. 2015 yılında dokuma tekstil – demir ve madeni işler meslek grubundan esnafların TOKİ hesaplarına 20 bin lira ön peşinatları yatırtıldı. 2016’da ihale yapılarak 2017 yılı sonunda hak sahiplerine iş yerlerinin teslim edileceği duyuruldu. O ihale hiç yapılmadı. 


HAK SAHİPLERİNE SORULMADI BİLE!


Aradan 3 yıl geçtikten sonra 2019 yılında hak sahiplerine sorulmadan BESOB ile TOKİ arasında yapılan protokolle arazi BESOB’a devredildi. O tarihlerde BESOB Başkanı Arif Tak, kooperatif kurarak kendilerinin sanayi sitesini yapacağını açıkladı ve gazetelerde boy boy mülakatları çıktı. Hak sahiplerine sorulmadan bir de kooperatif kuruldu yetmedi hak sahiplerinin kooperatife üye olmaları için baskı yapıldığı iddiaları ayyuka çıktı. Kurulan kooperatif yönetimi BESOB’tan farklı bir yapı olarak bağımsız davranmaya yöneldi. 


TOKİ İÇİN BAŞVURMUŞLARDI


Oysa hak sahibi esnaflar sanayi sitesini TOKİ yapacağı için başvuruda bulunmuşken aradan geçen zamanda TOKİ projeden çekildi. Kooperatife üye olmak istemeyen esnaflar, TOKİ, Şehircilik Bakanlığı ya da Emlak Konut’un güvencesinde işyerlerinin yapılması taleplerin iletmelerine rağmen BESOB yönetimi ve Arif Tak, esnafın sesini duymamakta ısrar ediyor. Şehir içindeki küçük sanayilerin şehir dışına çıkarılması tartışmalarının olduğu bir dönemde ortaya konulan ve destek sağlayan BESOB Çataltepe Büyük Sanayi Sitesi’nde gelinen noktada, esnaf dolandırıldı mı? Soruları gündeme geliyor. 

ERDOĞAN’IN HABERİ VAR MI?

Projenin başlangıcında TOKİ’ye talimat vererek Bursa esnafının bu büyük yatırıma sahip olması için büyük destek veren dönemin başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın protokol iptalinde ve yatırımda gelinen noktadan haberinin olmadığı ifade ediliyor. Erdoğan’ın böyle bir duruma asla müsaade etmeyeceğini dile getiren esnaflar ve temsilcileri, böyle bir projenin kooperatif mantığı ile yapılamayacağının da altını çiziyor. 


ARİF TAK’A SORULAR


Gelinen noktada esnaf büyük mağduriyet yaşarken ve dolandırıldığını düşünürken, BESOB Başkanı Arif Tak’ın yanıtlaması gereken önemli soralar var. Esnaf TOKİ güvencesi ile işyeri sahibi olacağını ümit ederek projeye dahil oldu. Meslek odaları TOKİ ile yapılacak bir sanayi sitesi için BESOB’ a yetki verdi. Kooperatif kuruyoruz buyurun size işyeri yapalım diye yola çıkılsaydı esnaf bu işe katılır mıydı?   TOKİ ile arsa devir protokolü esnafa soruldu mu? Kooperatifi kurmadan önce, bilgilendirme yapıldı mı? Kooperatif Başkanı neden BESOB Başkanı değil?  Ya kooperatife girersin ya da hakkını başkasına satarım deme yetkisini kooperatif yönetimine kim verdi? 


SAVCILAR HAREKETE GEÇMELİ


BESOB Çataltepe Büyük Sanayi Sitesi konusunda yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları ile ilgili savcıların harekete geçmesi bekleniyor. Yapılacak soruşturmada esnaflıkla ve Bursa ile ilgisi olmayıp da burada yer sahibi olanların kimler olduğunu ortaya çıkarılmalı. Bu ortaya çıktığında binlerce esnafı mağdur eden ilişkiler ağı da ortaya çıkacaktır. 


TEPKİLER İKTİDARA YÖNELİYOR


Öte yandan sırtını siyasilere dayayarak lüks hayatına devam eden Arif Tak’a yeter demek yerine ona destek vermeye devam eden Bursalı siyasiler de esnafların hedefi haline geldi. BESOB Kestel Çataltepe mağduru esnaflar kurdukları WhatsApp grubunda adeta ateş püskürürken bu kadar mağduriyet oluşturan ve yolsuzluk iddiaları ile gündeme gelen BESOB yönetimi hakkında gereken adımlar neden atılmıyor? Milyonlar harcanan altyapı çürümeye terk edilirken, esnafın mağduriyeti büyüyor. Esnafın hayalleri de paraları da Çiftlikbank misali buhar olup uçuyor.


(Alpaslan YILDIZ)


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.