SON DAKİKA
Hava Durumu

Balkanlar barış yarımadası olmalı

Cumhurbaşkanı Gül, ''Gelecek kuşaklara Balkanları bir barış yarımadası olarak miras bırakmak, hepimizin omuzlarında taşıdığı tarihi

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2013 09:53
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2013 10:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Cumhurbaşkanı Gül, ''Gelecek kuşaklara Balkanları bir barış yarımadası olarak miras bırakmak, hepimizin omuzlarında taşıdığı tarihi bir sorumluluk'' dedi.


 
 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi. Gül ve Nikoliç, davetlileri Büyük Şeref Salonu'nun kapısında karşıladı.

Gül, yemekte yaptığı konuşmada, ''Bizim için Sırbistan, fiziki sınırımız olmasa da komşumuzdur. Türk insanı, Sırbistan'ı eşsiz tarihi ve doğal güzellikleriyle bilir'' dedi.

Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bir Sırp atasözü, 'Buğday tanecikleri ekmek, taş parçaları kale yapar' der. Bu ziyaretlerinizin sadece Türk ve Sırp halklarının değil, Balkanlardaki tüm milletlerin geleceğe güvenle bakması açısından büyük önem taşıdığı kanaatindeyim. Esasen gelecek kuşaklara Balkanları bir barış yarımadası olarak miras bırakmak, hepimizin omuzlarında taşıdığı tarihi bir sorumluluktur.
Bu doğrultuda Balkanlardaki tüm ülkelerle birlikte, Sırbistan'ın da Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini kuvvetle destekliyoruz. İkili ilişkilerimizi çok güçlü tutmakta kararlıyız. İşbirliğimizi iş, yatırım, ticaret ve kültür alanlarında yoğun bağlarla taçlandırmak azmindeyiz.''

''Türkiye çok önemli ve yakın bir ortaktır''

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç de şöyle konuştu:
''Ülkem için yakınımızda, komşu denilecek mesafede bulunan Türkiye çok önemli ve yakın bir ortaktır. Bu durum, bizim için büyük bir sorumluluk ve yükümlülük teşkil etmektedir.
Özellikle çevresinde meydana gelen olaylar ışığında Ankara'nın duruşunu ve coğrafi, siyasi ve ekonomik konumunun hassasiyetini anlıyorum. Bazı sınamalarla karşılaşıyor olsak da Sırbistan da etrafında ve bölgede bulunan tüm ülkelerle yapıcı ve iyi komşuluk ilişkileri sürdürmekten yanadır.''

Yemeğe, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, iş adamları, akademisyenler ve bürokratların yanısıra Sırp sporcular da katıldı. Fenerbahçe'de forma giyen futbolcu Milos Krasic, Gençlerbirliği'nin oyuncuları Dejan Lekic, Nemanja Tomic ve Dusko Tosic ile basketbolcular Vladimir Stimac ve Ivan Milijkovic yemeğin konukları arasında yer aldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.