SON DAKİKA
Hava Durumu

Bangladeş adam kaçırma ve idamlarla gündemde

Bangladeş, son yıllarda yönetim kadrosundan bazı isimlerin idam edildiği Cemaat-i İslami Partisi'nin üst düzey yetkililerinin oğullarının kaçır

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2016 16:48
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2016 17:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bangladeş adam kaçırma ve idamlarla gündemde
Bangladeş, son yıllarda yönetim kadrosundan bazı isimlerin idam edildiği Cemaat-i İslami Partisi'nin üst düzey yetkililerinin oğullarının kaçırılmasıyla yeniden gündeme geldi.

Bangladeş'te önce Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından idama mahkum edilen ve 2015'te de asılan Selahaddin Kadir Çavdari’nin oğlu Hummam Kadir, 4 Ağustos’ta kaçırıldı. Kadir'in kaçırılmasından 5 gün sonra 9 Ağustos'ta bu kez Cemaat-i İslami'nin geçen hafta idam edilen lideri Mir Kasım Ali’nin oğlu Mir Ahmed Bin Kasım ortadan kayboldu.


Son olarak da 22 Ağustos'ta Cemaat-i İslami'nin liderlerinden Gulam Azzam’ın oğlu Aman Azmi'nin sivil polisler tarafından gözaltına alındığı ileri sürüldü.


Haber alınamayan üç kişinin yakınları, kaçırılmalarından polisi sorumlu tutuyor. Polis ise söz konusu suçlamayı reddediyor.


Başbakan Şeyh Hasina hükümetinin bağımsızlık savaşı sırasında işlendiği iddia edilen suçların cezalandırılması için 2009'da kurduğu Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 90 yıl hapse mahkum edilen ve 23 Ekim 2014'te 92 yaşındayken hapishanede ölen Cemaat-i İslami lideri Gulam Azzam’ın İngiltere’nin Manchester kentinde yaşayan en küçük oğlu Dr. Salman al-Azami, AA muhabirine ağabeyinin kaçırılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.



Bangladeş adam kaçırmalarla gündemde
"Sesini yükselten bir tek Türkiye"

Uluslararası toplumun Bangladeş’te yaşananlara tepki göstermesini beklediklerini belirten Azami, "Bangladeş'te çok uzun zamandır adaletsiz uygulamalar var. Uluslararası toplum, yaşananlara göz yumuyor. Bütün bunlar karşısında sesini yükselten ve adaletsizlikleri gündeme getiren bir tek Türkiye var. Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu konuda sesini yükseltti. Ne uluslararası toplum, ne de İslam dünyası olup bitenlere ses çıkartmıyor." değerlendirmesinde bulundu.



"Ağabeyim hiçbir yasayı çiğnemedi"

Ağabeyinin Bangladeş ordusunda 30 yıl görev yapmış, tuğgeneral rütbesinde seçkin bir subay olduğunu ve siyasetle ilgilenmediğini söyleyen Azami, "Hasina hükümeti, 2009’da iktidara geldikten 3-4 ay sonra ağabeyimi ordudaki görevinden aldı. Görevden alınması için hiçbir gerekçe gösterilmedi. Bütün özlük haklarını kaybetti. Ancak yine de annem ve babamla kalmayı sürdürdü." dedi.


Ağabeyinin hiçbir zaman Cemaat-i İslami’nin üyesi olmadığını belirten Azami, şunları kaydetti:


"Ağabeyim, hiçbir yasayı çiğnemedi. Buna rağmen 22 Ağustos akşamı polis olduğunu söyleyen sivil giyimli 30-35 kişi annemizle yaşadığı evimizi bastı. 7 katlı apartmanda 2 saat süren bir arama yaptılar. Ağabeyimi gözlerini bağlayarak aldılar. Binanın bulunduğu sokaktaki bütün güvenlik kamerası görüntülerine el koydular. O günden bu yana ağabeyimden haber alınamıyor. 83 yaşındaki annem, bizzat karakola giderek şikayette bulundu ancak dilekçesini resmi olarak kabul etmediler. Sadece kardeşim değil, Bangladeş’te buna benzer yüzlerce örnek var. Kardeşim hiçbir suç işlemediği için resmi olarak tutuklayamadılar."



Adı "uluslararası" ancak kendisi yerel

Hasina hükümeti tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, adında "uluslararası" ifadesi yer alsa da aslında Bangladeş'e ait yerel bir kuruluş niteliğinde.


Mahkeme, şimdiye kadar çok sayıda kişi hakkında idam kararı verdi. Bunların büyük kısmı, ülkenin İslami değerleri savunan en büyük partisi Cemaat-i İslami liderlerinden oluşuyor.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.