SON DAKİKA
Hava Durumu

Batmaz'a ABD'li heyet önünde çapraz sorgu!

Aralarında FBI yetkililerinin de bulunduğu ABD'li bir heyet, Fetullahçı Terör Örgütü'yle (FETÖ) ilgili Türkiye'nin ABD'ye sunduğu yeni de

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2019 21:44
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2019 23:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Batmaz'a ABD'li heyet önünde çapraz sorgu!
Aralarında FBI yetkililerinin de bulunduğu ABD'li bir heyet, Fetullahçı Terör Örgütü'yle (FETÖ) ilgili Türkiye'nin ABD'ye sunduğu yeni deliller konusundaki gelişmeleri ele almak üzere Ankara'ya geldi. ABD’li heyet, FETÖ’nün beyin takımında yer alan ve örgüt yapısı açısından firari Adil Öksüz kadar önemli Kemal Batmaz’la da görüştürülerek, çapraz sorgu yapılacağı tahmin ediliyor.
Türkiye’yi işgal amacıyla 15 Temmuz 2016’da darbe girişiminde bulunan FETÖ’nün elebaşı terörist Fetullah Gülen’in iade süreci kapsamında Türkiye’ye gelen ABD’li heyet,  bazı ‘FETÖ’ sanıklarının ifadesine başvurmaya başladı. Heyetin başvuracağı isimler arasında  'FETÖ'nün Deniz Kuvvetleri İmamı olduğu ifade edilen ve beyin takımında Adil Öksüz kadar önemli bir isim olan Kemal Batmaz da var.

DURUŞMAYI İZLEDİLER

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi konusunda, "Yakın zamanda ABD'li savcılar, yetkililer Türkiye'ye gelecekler. Önümüzdeki ay itibariyle adli yardımlaşma çerçevesinde bir temasımız söz konusu" açıklamasında bulunmuştu. Bakan Gül'ün bu açıklamasını takip eden süreçte aralarında FBI yetkililerinin de bulunduğu ABD'li bir heyet, dün Ankara Adliyesi'nde bir FETÖ davasını takip etti.

HEYET GÖRÜŞMELERE BAŞLADI

Dün Türkiye’ye gelen ABD heyeti, Ankara'nın Fethullah Gülen'in iadesi talebi ile ilgili görüşmeler yapmaya başladı. Heyet dün başladığı görüşmelere bugün de Ankara’da devam ederek Adalet, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıklarında görüşmeler yapacak. Heyetin temaslarında sadece Gülen'in iadesinin ele alınmayacağı, "Türkiye'deki FETÖ davalarıyla" ilgili görüşmeler yapılacağı ifade ediliyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da 8 Ocak'ta Türkiye'ye gelerek 2 gün boyunca çeşitli temaslarda bulunacak.

BATMAZ ÇAPRAZ SORGUYA ALINACAK

FETÖ’nün beyin takımında kritik bir isim olan Kemal Batmaz’ın ABD’li heyetle görüştürülecek olması, akıllarda soru işaretleri oluşturdu. İtirafçı olmayan Batmaz, mahkemede tehditkar açıklamalarıyla gündeme gelmişti. ABD’li heyetin Kemal Batmaz’la görüştürülmesi sırasında çapraz sorgu yapılacağı ve ABD ile Türkiye’nin elindeki bilgilerin Batmaz’ın ifadeleriyle karşılaştırılacağı tahmin ediliyor. Bugüne kadar bilgi vermeyi ve itirafçı olmayı reddeden Batmaz’ın bu görüşmede neler söyleyeceği ise oldukça büyük önem taşıyor. Batmaz’ın ifadelerinin iade sürecinin şekillenmesinde rolü olabilir. Batmaz’ın bunca zaman sonra ABD’li heyetle birlikte çapraz sorguya alınacak olması, acaba itirafçı mı oluyor sorularını da akıllara getirdi.

KOMUTANI TEHDİT ETTİ

Darbe girişimini Akıncı Üssü'nden yöneten sivil imamlardan Kemal Batmaz, kısa bir süre kendisini uyaran, cezaevinin güvenliğinden sorumlu jandarma komutanını, "Harekete geçtiğimde ne olacağını göreceksin, görüşeceğiz." diyerek tehdit etti. Duruşmada kendisine gösterilen yere oturmayı reddeden Batmaz’a, duruşma salonlarının güvenliğinden sorumlu Ankara İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Tarık Hekimoğlu müdahale etmişti.  Albay Hekimoğlu, duruşmanın sonunda, mahkemenin düzenini ve güvenliğini bozacak provokasyonlardan kaçınması için Batmaz'ı uyardı. Batmaz da kendisine yasaları hatırlatan Albay Hekimoğlu'na yüksek sesle "Ben kurallara uyuyorum ancak her şeyime karışıyorsunuz. Provokasyon böyle olmaz, ben provokasyon yaptığımda salonda neler olacak, göreceksin." karşılığını verdi. Albay Hekimoğlu'nun "Ne olacak?" sorusu üzerine Batmaz, "Size sadece şunu söylüyorum, harekete geçtiğimde ne olacağını göreceksin, görüşeceğiz." diye tehditte bulunmuştu.

KEMAL BATMAZ KİMDİR?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, 15 Temmuz gecesi Akıncı Üssü'nde olduğu gerekçesiyle tutuklanan Kaynak Kağıt AŞ'nin eski Genel Müdürü Kemal Batmaz'ın, 11 Temmuz'da Adil Öksüz ile birlikte ABD'ye gittiğini, iki gün sonra yine Öksüz ile Türkiye'ye döndüğünü ve darbeyi yöneten isimler arasında olduğu belirlenmişti. FETÖ'nün en büyük finans kaynaklarından biri olan Kaynak Holding'te üst düzey yönetici olan Kemal Batmaz'ın Adil Öksüz ile birlikte Akıncılar Üssü'nde darbeyi yönettiği belirtiliyor. Batmaz’ın terör örgütünün yapılanmasında Adil Öksüz kadar önemli olduğu biliniyor. (AA-İHA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.