SON DAKİKA
Hava Durumu

Bebeği sallayarak uyutmak zararlı mı ?

Bebeklerde sallamanın kabul edilebilir sınırın üstüne çıktığı zaman beyinlerinde sallanmaya bağlı bir çeşit sarsıntı meydana gelebilece

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2014 13:13
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2014 14:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bebeği sallayarak uyutmak zararlı mı ?
Bebeklerde sallamanın kabul edilebilir sınırın üstüne çıktığı zaman beyinlerinde sallanmaya bağlı bir çeşit sarsıntı meydana gelebileceği ifade Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, bunun da çocuk için tehlike oluşturabileceğine dikkat çekti.

Bebeklerin gece uykusundan sürekli uyanması ve yeniden uyumayı reddetmesi hem bebeğin hem de annenin uyku düzenini olumsuz etkiliyor. Bazı durumlarda anneler bebeklerinin uyumasını sağlamak için onları sallayarak çözüm bulmaya çalışıyor. Bebekler ilk 3 ayda günde aralıklı olarak ortalama 15-17 saat kadar uyuduğunu belirten uzmanlar, bu uykunun genelde 10-20 dakika ile 3-5 saat süren aralıklarda olduğunu söyledi. Gün içinde de uyuyan bebeklerin özellikle gece uykusuna direnebildiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, "Bu hem bebeklerin gelişimini hem de annelerin dinlenmesini olumsuz etkiliyor. Bu durumda aileler kimi zaman bebeklerini sallayarak uyutma yöntemine başvuruyor. Bazı araştırmalar sallanarak büyütülen bebeklerin hızlı gelişme gösterdiklerini gösteriyor. Ancak uykuda büyüme hormonunun fazla salgılanması nedeniyle, gelişmenin sallamaya bağlı olmaktan çok uykuya bağlı olabileceği kanısı ortaya çıkıyor. Hiperaktif denilen aşırı hareketli, sürekli hayal gören ve yeteneklerini geliştiremeyen çocukların “vestibular” yani denge sistemlerinde bazı bozukluklara rastlandığını görülüyor. Ancak bebeklerin sadece sallanmaktan dolayı hiperaktif olacağı savı tamamen doğru değil. Mongoloid veya spastik olan çocukların sallanarak uyutulma ile daha iyi gelişebildiklerini gösteren bazı çalışmalar da bulunuyor. Buna rağmen bebeğin uyutulurken yattığı odanın kapısının kapatılıp kararlı bir şekilde yanından uzaklaşılması gerekiyor” dedi.

Bebek ağladığında çok şiddetli olmamak kaydı ile hafifçe sallamanınsa bir zararı bulunmadığına dikkat çeken Öztürk, "Hafifçe sallamakla büyüme hormonu uykuda salgılandığından büyümesine ve gelişmesine fayda sağlıyor. Ancak şiddetli sallama beyinde küçük kanamalara hatta beyindeki küçük damarların kopmasına bile neden olabiliyor. Bu durumun bebeklerin gelişim için çok zararlıdır. Bu travma beyin kamasına ve epilepsiye kadar giden problemlere sebep olabilir" diye konuştu.

İlk 1 ayda bebeği bırakılıp uyumasını sağlamak,hafif ağlayarak uyumasını beklemek önemli olduğunu ifade eden Öztürk, "Bu şekilde uyutmalarda çocuk yatağa koyuluyor ve bebekler bir süre sonra kendi kendilerine uykuya dalıyor. Böylece 12 aya kadar aileler de gece daha rahat ediyor. 1 ay ila 12 ay arası bebeklerin odalarının ayrılması gerekiyor çünkü aynı odada yapılan uykularda hem ebeveynlerin hem çocuğun uyku kalitesi iyi olmuyor. Bebeğin ya da ailenin en ufak sesi ve kıpırtısı birbirlerini istemeden uyandırmalarına sebep oluyor. Daha büyük bebeklerde ise yanında yatarak ve hikaye okuyarak yada ninni şarkı söyleyerek uyutmak bebeğin rahatlamasına yardımcı oluyor" diye kaydetti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.