SON DAKİKA
Hava Durumu

Bedelli askerlik düzenlemesi Meclis'te

AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, bakayalara bedelli askerlik düzenlemesinin bugün Meclis'e sunulacağını belirtti. Ünal ayrıca öğrenci affı ile ilgiliyi düzenlemenin de bu hafta içinde Meclis'e geleceğini aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2022 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2022 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bedelli askerlik düzenlemesi Meclis'te

AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, TBMM'de açıklama yaptı. Ünal, askerlik kanunuyla ilgili düzenleme ile yapılacak değişiklikleri anlattı.

Ünal, "Bakaya, yoklama kaçağı ve bedelliden faydalanamayan yani yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlikten yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine dair düzenlemeyi içeriyor" dedi.

550 bin kişinin yararlanması bekleniyor

Bedelli askerlik affına ilişkin düzenlemeden 550 bin kişinin yararlanması bekleniyor. 

Kanun teklifinin bugün Meclis'e sunulacağını aktaran Ünal şöyle konuştu:

"7 kanunda düzenleme ve değişiklik ön görüyoruz. Teklif 20 maddeden oluşuyor, Meclis Başkanlığı'na sunacağız. Bu hafta içinde öğrenci affı ile ilgiliyi düzenlemeyi de Meclis'e sunacağız."

AK Parti'nin 20 maddeden oluşan kanun teklifinde, çeşitli sebeplerle dövizle askerliğini tamamlayamayanlara da yeni imkan getiriliyor.

Ünal, teklifle ilgili şu bilgileri de verdi:

"Dövizle askerlik kapsamında ödemeleri gereken miktarı ödemedikleri veya herhangi takvim yılında toplam 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için döviz askerlik kapsamından çıkarılanların askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarına imkan tanınması."

Komuta kademesinde yaş düzenlemesi

Düzenlemeyle Genelkurmay Başkanı'nın yaş haddi de yeniden belirleniyor.

Ünal konuyla ilgili, "Genelkurmay Başkanı'nın yaş haddini 72 yaşına çıkarıyoruz, 1'er yıllık süreyle 72 yaşa kadar uzatılabilmesi imkanı getiriyoruz" dedi.

Teklife göre, harekat veya yurt dışı operasyon görevi nedeniyle astsubaylık sınavına katılamayan uzman erbaşlara da ek sınav hakkı tanınacak.

Astsubaylar da artık 9'uncu derece 1'inci kademe yerine 9'uncu derece 2'nci kademeden göreve başlayacak.

Miktarı MSB belirleyip kamuoyuyla paylaşacak

Ünal, dövizle askerlikten dolayı geri dönme hakkı verilenlerin durumunun ücretleriyle ilgili de, "Milli Savunma Bakanlığı bu miktarları belirleyip kamuoyuyla paylaşacak" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.