SON DAKİKA
Hava Durumu

Ben de edi bese diyorum!* Artık yeter

Diyarbakır'da bir kahvede yaptığı açıklama ile dikkat çeken Emniyet Müdürü Güven Radikal'e konuştu: Artık yeter. Konuşacağız.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2012 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2012 13:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Diyarbakır'da bir kahvede yaptığı açıklama ile dikkat çeken Emniyet Müdürü Güven Radikal'e konuştu: Artık yeter. Konuşacağız.

Geçen ay yayımlanan gece yarısı kararnamesi ile Siirt Emniyet Müdürü iken Diyarbakır ’a atanan Recep Güven, dün bir grup gazeteciyle yaptığı toplantı sırasında kamuoyunda yankı uyandıran açıklamalar yaptı. “Önce vatan değil, önce insan” diyen Güven, “Benim yitik evladım dağa çıkmış. Keşke ulaşabilseydim, ona normal bir hayat sunabilseydim, onun terörize olmasına mani olabilseydim diye ağlarım” dedi. Güven arkadaşlarına örnek olması için en başta kendisinin Kürtçe kurslarına giderek Kürtçeyi öğreneceğini de söyledi.

Diyarbakır’da bir kahvede basın mensuplarıyla yaptığı toplantının ardından Radikal ’e konuşan Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, neden böyle bir açıklama yaptığını anlattı. Güven şöyle konuştu: “Ben daha önce (2005) bir tek Bahçeşehir Üniversitesi’nde buna benzer konuştuğumda yankı bulmuştu. Zaten herkes bu gerçekliği biliyor. Bunun farkında. Herkes de aynı duyguya sahip bence. Bu ülkenin bütün insanları aynı şeyi paylaşıyordur ama söyleyemiyoruz. Ama aidiyetlerimiz bahane oluyordur ama öğrenilmiş çaresizliklerimiz vardır; sosyal çevremiz müsaade etmiyordur. Bazen kendimizi bile ikna edemiyor olabiliriz. Aynaya baktığımız kişiyle bile yabancı olduğumuz olmuştur muhakkak. Normal bunlar.”

“Çözüm nasıl gelebilir? Toplumların arasında nefret oluşmasının önüne nasıl geçilebilir?” sorumuzu ise Güven şöyle yanıtladı: “Ben kalbimin kapılarını açtım. Herkes açacak; konuşacağız. Başka türlü olmaz o kadar.”

Çabalar yansıtılmamış

Diyarbakır’da Gaffar Okkan sonrası dönemde polisle vatandaş arasındaki ilişkinin koptuğu yolundaki tespitlere katılmadığını da ifade eden Güven, “Gaffar Okkan sonrası her şey devam ediyor; ama yansıtılmamıştır. Ben yıllardır takip ediyorum Diyarbakır’ı. Binlerce öğrenciye ulaşılmış. Antalya ’ya Çanakkale ’ye götürülmüş öğrenciler. Normalleşme sürecini yaşamak ve yaşatmak için her şey yapılmış, herkes elbirliğiyle uğraşmış, Milli Eğitim’i, Emniyet’i, üniversitesi çok ciddi projeler üretmiş ve halka ulaşılmaya çalışılmış” diye konuştu. Güven, 1991-96 arasındaki görevi sırasında yaşadığı Diyarbakır’ın ise çok farklı olduğunu belirterek o günler ile bugünü şöyle karşılaştırdı: “İlk görev yaptığım dönemde şehrin algısı iyi değildi. O zaman bilmiyorum. Herkes ezberini yaşamıştı. Vatandaş da devlet de kendi ezberini yaşıyordu. Kimse hazır değildi. Avrupa Birliği uyumlanma sürecini henüz tatmamıştık. İnsan odaklı anlayışı henüz tam olarak yerleştirememiştik. Mutlaka devlet de istiyordu. Ama istenen gelişmeler olmamıştı. Belki o zaman için topyekûn hazır değildik. Ama artık yeter. Edi bese diyoruz. Yeniden başlayacağız.”

‘Boşaltılan her köy geleceğe tehditti’
Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven dün göreve başlaması dolayısıyla yaptığı toplantıda şöyle konuştu: “‘Keşke yaşanmasaydı, hiç olmasaydı’ dediğimiz bir süreçte Diyarbakır’da hizmet vermeye çalıştık. Ben Polis Akademisi’nde tiyatroyu kuran insanım. Diyarbakır’da ne tiyatroya gidebildim, ne şiir yazabildim, ne Ahmed Arif’i okuyabildim. Ankara ’ya gidince Diyarbakır yavaş yavaş çıkmaya başladı. Bastrılmış duygu, hüzünlerim, belki hafif bir travma, minör travma diyebiliriz. İnsanların çektiği acıların biz de yüreğimizde hissettik. Boşaltılan her köyün aslında geleceğimize tehdit olduğunu, meçhule giden insanların herhangi bir sisteme tabi olamayacağını da biliyorduk. Belki mecburiyet, acil bir karardı. Geçmişi eleştirmek diye bir olumsuzluğa girmek istemem. Ama bugün yaşadığımız sorunun temelinde bu var... Kendi insanımızla aramızda kocaman sorunlar çıkardık. Şimdi normalleşmeye çalışıyoruz. Yükümüzün çok büyük olduğunu, sadece polisle çözülmeyecek bir sorun olduğunu da biliyorum. Güvenlikçi yaklaşımlarla bu işin çözülmeyeceğini en iyi bilenlerden biriyim. 20 yıl istihbaratta görev yaptım. Hasan Cemal’in ’Barışa emanet olun’ kitabını okuduktan sonra arkasında fotoğraflar bölümüne şerh düşmüştüm. ’Haklısın, ama biz çok küçüktük. Biz o zamanki sistemin hem mağduru, hem mahkûmu, hem mecburu olmuştuk. Ölenlerin her birinin hayalleri, sevgilisi, aşkı var.”

Arkadaşları güveniyor
Recep Güven, teşkilatta sevilen sayılan biri. Hatta kimi emniyet mensuplarına göre, teşkilatın en iyi terör uzmanlarından birisi. Bir emniyet müdürü onunla ilgili “Bıçağı iki tarafı da keser” şeklinde yorum yapıyor. Söz konusu müdür, bu ifade ile Güven’in olaya sadece terör sorunu olarak bakmadığını genel düşündüğünü belirtiyor. Polisler, Güven’in organize suçlarla mücadele biriminde 7 yıl görev yapmasının ve yurtdışında katıldığı eğitimlerin büyük etkisi olduğunu da ifade ediyor.

Cesaretli birisiydi
Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Güven’i tanıyanlardan biri. Sadak, şöyle konuştu: “Sayın Güven ilk günlerde belediyeyi ziyaret etti, Nevruz’u kutladı. ‘Bu bir ilerlemedir, inşallah kalıcıdır’ dedim. Ama ileriki süreçlerde içine kapanan bir Güven gördük. Sanki söylemleri konusunda bir kesim onu pişman ettiriyor gibiydi. Yerel bürokratların mesaj göndermeleri çok önemli. Güven’in cesaretli biri olduğunu biliyorum ama arkasında durur mu, durmaz mı, onu bilmiyorum.”

Radikal
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.