SON DAKİKA
Hava Durumu

Boş vaatlerle yol alınmaz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Esed'in açıklamalarını değerlendirdi. SUK Türkiye Temsilcisi Hoca da Esed'i el

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2013 11:21
Haber Güncellenme Tarihi: 07.01.2013 12:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Esed'in açıklamalarını değerlendirdi. SUK Türkiye Temsilcisi Hoca da Esed'i eleştirdi.


 
 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Swissotel'de düzenlediği basın toplantısında 5. Büyükelçiler Konferansı'nı değerlendirerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Beşşar Esed'in konuşmasını dakika dakika takip ettiğini ifade eden Davutoğlu, ''Özetle şunu söylemem gerekiyor. Maalesef, Beşşar Esed ne Ortadoğu'da olanları ve Ortadoğu halklarının o haklı taleplerini, ne de kendi ülkesinde 2 senelik büyük yıkımın sorumlularını anlamış görünüyor'' diye konuştu.

Yeni birşey söylemedi

Beşşar Esed'in teklif ettiği yöntemin daha önce de konuşulduğuna dikkati çeken Davutoğlu, ''Bu açıklamaları kapalı salonda değil, kendi halkı içinde yapsın. Ama artık yaşananlar dolayısıyla inandırıcılığını kaybetti. Söylediğinde yeni bir şey yok. Şimdi 60 bin kişinin öldüğü bu büyük yıkımdan sonra, bu boş vaatlerle ve bütün dünyanın tanıdığı Suriye muhalefetini tanımamak suretiyle yol almak mümkün değil... Esed, aynı metinleri okurken Suriye'de insanlar yiyecek ekmek bulamıyor, ısınamıyor'' dedi.

Gensoru verenler tarihe hesap verirler

Dışişleri Bakanı Ahmet  Davutoğlu, AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları Danışma toplantısında yaptığı konuşmada, Suriye ve Ortadoğu politikasına ilişkin kendisi hakkında gensoru verildiğini söyleyerek, ''Bu hareketin içinde olanlar bir: Allah'a, iki: millete, üç: tarihe hesap verirler. Başka da hiç kimseye hesap vermezler'' dedi.

Devrimi inkara devam ediyor

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Türkiye Temsilcisi Halid Hoca da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in devrimi inkar etmeyi sürdürdüğünü söyledi. Hoca, ''Esed'in konuşması olup bitenleri inkar etme durumu, yani ilk başta olaylar başladığında da olayları çetelerin çıkardığını ve bölgesel ve uluslararası güçlerin müdahalesi olduğunu söylemişti, bu konuda bir değişiklik olmadı'' dedi.

''Esed, kendi muhalefetini istiyor''

Halid Hoca, ''Yani Esed, muhalefet varsa kendisinin kabul ettiği muhalefeti istiyor, burada diyalog değil monolog durumu var'' diye konuştu.

6 aydır Cenevre Antlaşması gereği Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi'nin inisiyatife sahip olduğunu hatırlatan Hoca, ''Esed, bu konuşmasıyla  el-İbrahimi'nin inisiyatifini tamamen yok ediyor.

Kanla yeni tarih yazılıyor

Halid Hoca, Esed'in 'Arap Baharı sabun köpüğünden ibaret' ifadeleri için de ''Suriye'de olan, sabun köpüğü değil, tamamen kanla yazılan yeni bir tarih'' dedi.

İngiltere'den Esed'e tepki

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Esed'in konuşmasının ardından resmi twitter hesabında yaptığı değerlendirmede, ''Esed'in konuşması ikiyüzlülüğünün ötesindeydi. Suriye'deki ölümler, şiddet ve baskı kendi eseri. Reform konusundaki boş vaatlerle kimseyi kandıramaz'' diye yazdı.

İngiltere Başbakanı David Cameron da Esed'in konuşmasından önce BBC'ye yaptığı açıklamada, Esed'in görevini bırakması gerektiğini belirterek, ''Ellerinde yeteri kadar kan var'' dedi.

AB: '' Esed görevi bırak''

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherina Ashton'ın bürosundan yapılan açıklamada, Esed'in konuşmasında yeni unsurlar olup olmadığının dikkatle inceleneceği belirtildi. Bununla beraber açıklamada, siyasi geçişi sağlamak için Esed'den görevini bırakması istendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.