SON DAKİKA
Hava Durumu

Bozdağ'dan Anayasa Mahkemesi'ne tepki

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin Ankara seçimlerine ilişkin YSK’dan ek belge istemişini değerlendirerek, “Anayasa Mahkemesi

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2014 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2014 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bozdağ'dan Anayasa Mahkemesi'ne tepki
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin Ankara seçimlerine ilişkin YSK’dan ek belge istemişini değerlendirerek, “Anayasa Mahkemesi’nin ek bilgi istemesi, Twitter kararında olduğu gibi yasanın vermediği bir yetkiyi kullanma gibi bir girişim olarak görüyorum” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM’de AK Parti grup toplantısı öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevap verdi. Mavi Marmara davasına ilişkin sorulara cevap veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Bu bir mahkeme kararı. Mahkeme kararı üzerinde bizim gerekçesini görmeden bir değerlendirme yapma imkanımız yok. Dün böyle bir karar çıktı, karara dair bizim detay bilgimiz yok. Bununla ilgili arkadaşlar bilgi ediniyorlar, bir bakacağız. Mahkeme kararıdır, inceletiyorum, bu kararla ilgili hususları, ona göre bir değerlendirme yapacağım” diye konuştu. Sürecin nasıl işleyeceği ve kırmızı bültenin uygulanıp uygulanmayacağı yönündeki soruya “Onu bende bilmiyorum” ifadeleriyle cevap veren Bekir Bozdağ, kırmızı bülten kararının yargı kararı ile olan bir konu olduğunu ifade ederek, “Bu karar itiraza kabil bir karar, onun için itiraz eder mi ilgili taraflar, itiraz ederse mahkeme nasıl bir değerlendirme yapar bunların hepsini görmemiz lazım” diye konuştu. Mavi Marmara kararının tazminat görüşmelerine olumsuz bir etkisi olup olmayacağının sorulması üzerine Bozdağ, “Görüşmelerin aşamasa hakkında ben detay bilgiye sahip değilim. Elbette bu kararın bir takım etkileri olacaktır” şeklinde konuştu.

“2’DEN 1’E İNDİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”
2 yıl tutuklama yasağının 1 yıla düşürülmesi gibi bir çalışmalarının olduğunu söyleyen Bakan Bozdağ, “Konya’da olan bir hadise vardı, orada ilköğretime giden bir yavrumuza karşı bir teşebbüs var, fakat ilgili kişi yakalanıyor ve daha sonra ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılıyor. Onun üzerine ben Bakanlık yetkililerine bu konuyu bir araştırın, niye serbest bırakılmış diye. Onlar bir takım bilgiler verdiler bana. 2 yıl tutuklama yasağı kapsamına girdiğinden mi acaba serbest bırakıldı diye, ben onun üzerine 2 yıl tutuklama yasağı nedeniyle böylesi birisi tutuklanmaya sevk edilmemişse o zaman biz o yasağı gözden geçirmemiz lazım. 2 yıl tutuklama yasağı adli kontrol uygulaması hukukumuza girmeden önce getirilmişti, ya tutuklayacaktınız ya da serbest bırakacaktınız. Üçüncü bir seçeneği yargının yoktu. Şimdi mahkemenin veya hakimin üçüncü bir seçeneği var o da adli kontrol yoluna başvurmak. Adli kontrolün sınırını biz genişlettik. O yüzden bunun yeniden gözden geçirilme ihtiyacı var, 2’den 1’e indirmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“SEÇİMLERE MAHKEMELER KARIŞMAMALIDIR”
Anayasa Mahkemesi’nin Ankara seçimlerine ilişkin YSK’dan belge istemesini değerlendiren Bakan Bozdağ, “Anayasa Mahkemesi, Ankara seçimlerinin iptaline ilişkin açılan davayı, benim şahsi görüşüm, inceleme yetkisi yoktur. Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru yolu ancak yargı kararlarına karşı yapılabilecek bir yoldur, o da yargı yolu tüketildikten sonra. Ancak YSK kararlarına karşı Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yoluna gidilemez. Anayasa hükmü çok açık, seçime ilişkin ihtilafları kesin olarak karara bağlamak YSK’nın görevidir. Bunun anlamı YSK’nın kararları kesindir, yargıya taşınamaz, bireysel başvuru yoluyla da olsa taşınamaz. Anayasa bununla da yetinmiyor, ‘YSK kararlarına karşı hiçbir merciye başvurulamaz’ diyor. Böyle bir yolu Anayasa bizzat kendisi kapatıyor. Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru yoluna giden herhangi bir vatandaşın istemini esasa girmeden ön incelemede kabul edilemez görüp reddetmesi gerekir. Anayasa Mahkemesi’nin ek bilgi istemesi, Twitter kararında olduğu gibi yasanın vermediği bir yetkiyi kullanma gibi bir girişim olarak görüyorum. Çünkü YSK’nın kararları Anayasa Mahkemesi’nin incelemesine tabi tutulamaz. Aksi taktirde Türkiye’de seçimlere kesinleştirme imkanı olmaz, seçimler Türkiye’de bitmez. Seçimlere mahkemeler karışmamalıdır. Seçimleri partiler yapıyor bizim sistemimizde. Seçimleri partiler yönetiyor, oylamayı partiler yaptırıyor, sayımı, dükümü partiler yaptırıyor ve YSK’da bile son kararı partilerin olduğu heyetler veriyor. En başarılı yaptığımız iş sağlıklı seçim yapmaktır. Türkiye bu yönüyle dünyaya örnek olmuştur. Son mahalli idareler seçimi de gayet sağlıklı ve başarılı geçmiştir. Umarım Anayasa Mahkemesi işin esasına girmeden bunu reddeder. İşin esasına girerek bir karar verirse bana göre Anayasa’yı da, kendi kuruluş kanununu da çiğnemiş olur” açıklamasında bulundu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.