SON DAKİKA
Hava Durumu

Bu sistemle çöpler artık kaynağında ayrışacak!

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2014 18:56
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2014 19:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bu sistemle çöpler artık kaynağında ayrışacak!
Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunis Karaca tarafından geliştirilen ve Bursa'da 21 katlı bir gökdelene kurulan, "Kaynaştır" adlı atık ayrıştırma sistemi tanıtıldı. 

Sistemin kurulduğu binanın 14. katında düzenlenen tanıtım toplantısında Kaynarca, çöp ayrıştırma makinesinin parmak ucuyla dokunma kolaylığıyla kağıt, plastik, evsel, metal, pil, elektronik, yağ ve cam atıkları ayrı konteynerlere gönderdiğini söyledi. Sistemin kendi kendini yıkayabildiğini, insanları rahatsız etmemesi için susturucu özelliğinin de bulunduğunu vurgulayan Kaynarca, çöpler karışık atıldığında değerinin çok düşük olduğunu, bu durumu daha verimli hale getirebilmek için çok basit bir teknolojiyle atıklar geri döndürüldüğünde ülke ekonomisinin 5 milyar liralık bir kazanç sağlayacağını kaydetti. Kaynarca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının "Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği"nde yaptığı değişikle altı ve daha katlı binalarda evsel atık ayrıştırma sistemini zorunlu hale getirdiğini anımsatarak, sistemin sanıldığı gibi çok pahalı olmadığını, toplu konutlarda 1 daire için maliyetin bin 500 lirayı aşmadığını anlattı.

Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı Kurumsal İletişim Yöneticisi Nazlı Pınar Aygündüz ise sadece Türkiye'de değil dünya çapında örneği olmayan kaynağında evsel atık, ambalaj atık ve kızartma yağı atıklarını otomatik ayrıştıran geri dönüşüm sisteminin hayata geçirilmesinden büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Atık sorununu kökten çözmenin yolunun atığı yerinde ayrıştırmak olduğunu vurgulayan Aygündüz, çevreye sahip çıkmanın en önemli kaynaklarından biri atık ayrıştırma işinin, çağdaş yöntemlerle geliştirilmesinin önemli olduğunu, bu projeyle ayrıştırma işleminin daha evlerden başladığını bildirdi. Daha sonra sistemin nasıl çalıştığına ilişkin uygulamalı bilgi verildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.