SON DAKİKA
Hava Durumu

Bulgaristan Çukurova Camii yardım bekliyor

  Türklerin 5 asır hüküm sürdüğü Bulgaristan topraklarında Türk kimliği ve Müslümanlığını unutmayan soydaşlarımız Razgrad’a bağ

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2016 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2016 15:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bulgaristan Çukurova Camii yardım bekliyor
 
Türklerin 5 asır hüküm sürdüğü Bulgaristan topraklarında Türk kimliği ve Müslümanlığını unutmayan soydaşlarımız Razgrad’a bağlı Loznitsa Belediyesi Çukurova (Trapişte) Köyü’nde geleneklerini yaşatıyor. İbadetlerini sürdürdükleri caminin yenilenmesi için de destek bekliyor.
Melih ASAROĞLU

Hâkim olduğu geniş alanlar nedeniyle Çukurova adını alan köyün nüfusu günümüzde 500 civarında. Köy salgın hastalık dolayısıyla 1800 başlarında şimdiki bulunduğu yere taşınmış. Köyün nüfus buraya yerleştirilen Karaman Türklerinden oluşuyor. Köyün günümüzdeki geçim kaynağı Türk bölgelerinin genelinde olduğu gibi tarım ve hayvancılık.

TOPRAKLAR ELDEN ÇIKSA DA TERK ETMEDİLER

Köyde yaşayan soydaşların tamamındaki ortak özellik Anavatan’a olan sevdaları denilebilir. Gönüllerinde ve kalplerinde Türkiye ve Türk olmanın gururu var. Şanlı tarihimize destan olarak yazılan Plevne müdafaasının yapıldığı yere yaklaşık 130 km. uzakta olan bu köy, o topraklar elden çıktıktan sonra da bulunduğu yeri terk etmemiş. Günümüze kadar yokluk ve baskı altında Müslüman Türk kimliğini korumuş. Bu kardeş halkın, Türkiye’deki kardeşlerinden şu anda çok önemli bir isteği var; o da camisine kardeş eli değmesi.

EZAN-I MUHAMMEDİ SUSMASIN

Köy halkının şu anda en büyük gayelerinden birisi köyde Ezan-ı Muhammedi’nin susmaması. Bunu sağlamak için büyük gayret gösteriyorlar. Köy camisi 1895 yılında inşa edilmiş ahşap bir yapı ve bugüne kadar da ciddi bir tamirat görmemiş. Yılların yorgunluğu ve bitkinliğini yansıtıyor mevcut haliyle Çukurova Camii. Minare iptidai durumdayken, çatısından yer kaplamasına kadar tepeden tırnağa bir onarım ihtiyacı gözden kaçmıyor. Tabanı toprak olan caminin tefrişata da büyük ihtiyaç duyduğu gözleniyor.

İLGİ VAR AMA İMKÂN YOK

Avluyu çeviren duvar ise yokluğa zor dayanmış onarılmayı bekliyor. Bütün bu yokluğa rağmen temizlik ve camiye gösterilen ilgi hat safhada. Ayrıca halk cami bahçesinde cenaze yıkama yeri de görmek istiyor. Fakat eldeki imkânlar buna müsaade etmiyor. Neredeyse insan kalmamış civar Bulgar nüfuslu köylerde ise son derece bakımlı kilise görmek mümkün. Bayram namazlarında ise Çukurova köyü camisi tıklım tıklım doluyor. Çünkü civar Türk köyleri olan Borazanköy, Karapköy, Gökçesu, Seydol ve Kubadım köyleri halkı bayram namazlarında Çukurova Köyü camiinde toplanıyor, burada dinimizi ve milliyetimizi yaşatıyor.

YILLARCA ÇOCUK EĞİTMİŞ, ŞİMDİ MUHTARLIK YAPIYOR

Köyün günümüzdeki muhtarı ise çok başarılı bir öğretmen Ayten İsmailova hanımefendi. Türklük ve Türkiye sevdalısı olan Ayten Hanım bugüne kadar birçok öğrenci yetiştirmiş ve Anadilimizi yeni kuşaklara benimsetilmesini sağlamış. Ayten İsmailova Hanım yaptığı açıklamada, “1989 yılından önce köyümüzün nüfusu hatırı sayılır bir durumdaydı. Baskı ve zulüm dolayısıyla ben de dâhil birçok

vatandaşımız anavatana göç ettik. Bugün buradayız ve burada bize atalarımızdan miras kalan değerlerin devam edebilmesi için çaba sergilemekteyiz. Acil olarak Türkiye’deki hayırsever ve duyarlı kardeşlerimizden isteğimiz camimize yardım eli uzatmaları. Her zaman mensubu olmakla gurur duyduğumuz büyük Türk milletinin bizleri bu konuda yalnız bırakmayacağından eminiz. Yardımsever kardeşlerimizi de köyümüzde misafir etmekten şeref duyacağız. Diyerek taleplerini belirtti. Duyarlı kardeşlerimizin aşağıdaki iletişim numaralarından yardımlarını beklemekteyiz” diyor.

Kısacası orada bir köy var uzakta, bağlarını bizden kopartmamış, kalbinde Anavatan aşkı taşıyan. Bugün camileri için yardım bekliyor. Ezan-ı Muhammedi susmayın istiyor. Anavatan’dan uzanacak destek elini bekliyor. Umarız kısa zamanda bu el onlara uzanır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.