SON DAKİKA
Hava Durumu

Burkay: “Sürdürülebilir büyüme ile lider ülkeler arasında yer alabiliriz”

Salgına rağmen Türkiye’nin 2020’de büyüyen ülkelerden biri olması, iş dünyasında da bahar havası estirdi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Reel sektörümüzün dinamik yapısı ve ekonomi yönetimimizin sunduğu desteklerle Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasındaki yerini aldı.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2021 21:54
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2021 21:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Burkay: “Sürdürülebilir büyüme ile lider ülkeler arasında yer alabiliriz”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin küresel sağlık krizinin etkilerine rağmen 2020 yılında yüzde 1.8’lik büyüme performansına ulaştığını belirterek, “Reel sektörümüzün dinamik yapısı ve ekonomi yönetimimizin sunduğu desteklerle Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasındaki yerini aldı. Reform çalışmalarıyla birlikte finansal istikrarın sağlanması ve yatırım ortamının iyileştirilmesine dönük hamlelerle ülkemizin yeni normalin lider ülkeleri arasında yer alacağına inanıyorum” dedi.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yıla ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 16,8 artarak 5 trilyon 47 milyar 909 milyon lira olarak gerçekleşti. GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, 2020 yılında zincirlenmiş hacim endeksi olarak finans ve sigorta faaliyetleri toplam katma değeri yüzde 21,4, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 13,7, tarım sektörü yüzde 4,8, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 2,8, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,6, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 2,5 ve sanayi yüzde 2 arttı. Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 5,2, hizmetler yüzde 4,3, inşaat sektörü ise yüzde 3,5 azaldı. Kişi başına GSYH değeri, 2020'de cari fiyatlarla 60 bin 537 lira (8 bin 599 dolar) olarak hesaplandı. Öte yandan TÜİK, 2020 yılı ikinci ve üçüncü çeyrek büyüme rakamlarında revizyon yaptı.


Türkiye’nin 2020 yılı büyüme verilerini değerlendiren Başkan İbrahim Burkay, bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının toplumsal ve ekonomik açıdan ağır tahribatlara yol açtığına işaret ederek, “Firmalarımız, son 100 yılın en büyük ekonomik kriziyle mücadele etmek zorunda kaldı. Bu zor dönemde bile ekonomi yönetimimizin sunduğu proaktif destekler ve reel sektörümüzün dinamizmi, büyüme rakamlarına da yansıdı. Özellikle makine teçhizat yatırımlarının yüzde 20 gibi yüksek rakamlarda artması tedarik zincirindeki değişimlerle birlikte yeni normale uyum yeteneğimizi geliştirmemizin göstergesi. Reel sektörümüzün artan motivasyonu ve küresel konjonktür, ülkemize dünya ile rekabette güçlü bir pozisyon oluşturabilir.” diye konuştu.


“REEL SEKTÖRÜMÜZE DESTEKLER SÜRDÜRÜLMELİ”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, 2020’nin pozitif büyüme performansıyla birlikte aynı zamanda finansal kırılganlıkların arttığı, faiz ve enflasyonun yatırım iklimi açısından risk oluşturduğu bir yıl olduğunu ifade ederek, “Finansal istikrarın sağlanmasıyla yatırım iştahı yeniden artacak. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hukuk, demokrasi ve ekonomi alanında gerçekleştirilecek reformlar ve hizmet sektörümüzün faaliyetlerine yeniden başlamasıyla refah seviyemizi geliştirecek çok daha güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme hamlesi gerçekleştireceğimize inanıyorum. Bu noktada reel sektörümüze sunulan desteklerin sürdürülmesi de büyük önem taşıyor.”


HANE HALKI NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 3,2 YÜKSELDİ
Hane halkı nihai tüketim harcamaları 2020'de bir önceki yıl zincirlemiş hacim endeksine göre yüzde 3,2 arttı ve GSYH içindeki payı yüzde 56,4 oldu. Hane halkı nihai tüketim harcamaları, geçen yılın 4'üncü çeyreğinde 2019'un aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 8,2 yükseldi. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 6,6, gayrisafi sabit sermaye oluşumu da yüzde 10,3 arttı. Geçen yıl, 2019'un zincirlenmiş hacim endeksine göre mal ve hizmet ithalatı yüzde 7,4 yükselirken, ihracat yüzde 15,4 düştü. Mal ve hizmet ihracatı, 2020'nin 4'üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak aynı kalırken, ithalatı yüzde 2,5 artış kaydetti.


İŞ GÜCÜ ÖDEMELERİNDE ARTIŞ
İş gücü ödemeleri 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 9,6, net işletme artığı/karma gelir yüzde 20,2 yükseldi. İş gücü ödemeleri geçen yılın 4'üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2, net işletme artığı/karma gelir yüzde 32 artış kaydetti. İş gücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içindeki payı 2019'un aynı çeyreğinde yüzde 34,8 iken bu oran geçen yılın 4'üncü çeyreğinde yüzde 33 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 47,5'ten yüzde 49,4'e çıktı.

(AA-İHA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.