SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'dan bir Yahya Kemal geçti

    Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik   Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı: İlerle! B

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2018 19:47
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2018 21:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
 

 

Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik

Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik

 

Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı: İlerle!

Bir yaz günü geçtik Tuna’dan kafilelerle

Hepimizin aklında edebiyat kitaplarından kalan bu dizelerin sahibi Yahya kemal Beyatlı, Türk şiirinin perde arkasındaki hayatını mısralarına çokça yansıtmayan kalemlerinden biri…

Bursalı sanatseverler, şairin çokça konuşulmayan yaşam ve düşün dünyasından izler taşıyan bir oyunu; “Kendi Gök Kubbemiz”i kısa süre de olsa izleme fırsatı buldular.

Bursa Devlet Tiyatrosu Ahmet Vefik Paşa Sahnesinde seyirci ile buluşan oyun; İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından ile izleyiciye sunuldu.

Şairin şiirlerinin de yer aldığı oyunun metni Sönmez Atasoy imzası taşıyordu. Yönetmen koltuğunda oturan Okday Korunan ise aynı zamanda sahnede şairi canlandıran isim oldu.

Henüz 18 Ekim’de İstanbul Devlet Tiyatrosu Üsküdar Sahnesinde ilk kez seyirciyle buluşmasına rağmen oyunun ilk turnesinde seyirci tarafından coşkuyla kucaklanması, başarılı bir çalışmaya imza atıldığının da göstergesidir diye düşünüyorum.

Yahya Kemal Beyatlı'nın "Kendi Gök Kubbemiz" şiirinden yola çıkılarak kaleme alınan oyun; şairin, hayatını film şeridi gibi aklından geçirdiği bir geceyi anlatmakta. Oyunun gala gecesi görüşlerini aktaran yönetmen ve oyuncu Korunan’ın sözleri ajans muhabirlerinin haberlerine şöyle yansımıştı: “Yahya Kemal'in 31 Ekim Cerrahpaşa Hastanesi'ndeki son gecesini, Türk edebiyatına ışık tutan, yön çizen bakışını anlatıyoruz oyunda. Bu anlamda çok kıymetli bir oyun. Çünkü Yahya Kemal, divan edebiyatının yirminci yüzyıla akan damarın temel taşı. Birinci Yenicileri destekleyerek gençlere verdiği ilham ve heyecan yanında, geçmişten gelen o güçlü Türk şiirinin de damarını koruyup, geçmişle geleceği birbirine bağlayan bir köprüdür. Aynı zamanda bir filozof ve bir bilgedir.”

Sahnede dekor olarak kullanılan yazılı kağıtların da önemini söyleyen Korunan’ın sözlerini hatırlamak gerek: “Oyunda kapalı bir kutu ve sayfalarca yazı göreceksiniz. Unutmayalım ki 'mısra şairin haysiyetidir' Yahya Kemal, tek bir mısrayı yazabilmek için kuyumcu terazisiyle tartıp, kimseye göstermemek için de kitap dahi bastırmamış. Biz de Yahya Kemal'in yazıp da paylaşmadığı şiirlerini dekor olarak burada paylaştık. Sahne arkasındaki kapı, onun dünyasına açılan bir kapıdır. Sahne de tamamıyla onun dünyasıdır ve oyun arafta geçer.”

Alkışlarla uğurladığımız turne oyunu “Kendi Gök Kubbemiz”in konu ettiği şairimiz Yahya kemal Beyatlı’nın bilinmeyen şiirleri sahnede dekor olmuştu; biz yazının son satırlarında bilinen bir şiiri ile yeniden analım şairimizi…

Sessiz Gemi

Artık demir almak günü gelmişse zamandan,

Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.

Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol;

Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.