SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'nın zayıf yönü plansız yapılaşma

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2011 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2011 14:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa'nın zayıf yönü plansız yapılaşma
Uzmanlar, nüfus ve ekonomik güç bakımından Türkiye'nin 4. büyük ili olan Bursa'nın en zayıf yönünün plansız yapılaşma ve kaçak yapı stokunun fazlalığı olduğunu bildirdi.
SOM Kurumsal Gayrimenkul Değerleme Proje Departmanı, ülke ekonomisinin en önemli illerinden birisi olan Bursa'yı analiz ederek, şehrin güçlü ve zayıf yönleri ile sunduğu fırsatları ortaya koydu. SOM Değerleme Genel Müdürü Nazan Özbaydar, "Bursa, dünyada ve Türkiye'de pek çok ilkin yaşandığı bir şehir. Hem nüfus sıralamasına göre hem de ekonomik yapıya göre Türkiye'nin 4. büyük ili. Stratejik bir coğrafi mevkide bulunan şehir, aynı zamanda İstanbul - Balıkesir - İzmir, Eskişehir - Balıkesir, Balıkesir - Kocaeli gibi önemli vilayetlerin bağlantı noktasını oluşturuyor. Ulaşımla ilgili en önemli yönlerinden birisi de şehre, karayolu, havayolu, denizyolu ile ulaşılabilir olması. Bunun yanı sıra genç ve dinamik bir yapıya sahip, işsizlik oranı düşükken istihdam oranı da oldukça yüksek. Marmara Denizi'ne kıyı şeridi bulunan Bursa'nın zengin yer altı ve yer üstü kaynakları var. Endüstriyel üretim merkezi olan şehirde büyük ölçekli sanayi kuruluşları bulunuyor. Yüksek ihracat değerlerine sahip olan Bursa'nın, Türk ekonomisinin ihracat rakamlarında önemli bir payı bulunuyor" dedi.
Şehrin acil ihtiyaçlarının başında ortak kent vizyonu oluşturulmasının geldiğini kaydeden Özbaydar, Bursa'nın diğer zayıf noktalarından da bahsetti. Özbaydar, "Nilüfer dışında yıllara göre planlı bir gelişim gösterememesi, kıyı şeridinin faal olarak değerlendirilememesi, demi ryolu ulaşımının olmaması, verimli toprakların tarım dışı Casinomaxi kullanılması, sanayi kuruluşlarının sebep olduğu çevre kirliliği, kent içi ulaşımın entegre biçimde gerçekleştirilememesi, prestijli konut stokunun azlığı, yapı stokunun yüzde 60-70 oranında kaçak olması, tek merkezli bir şehir olması, tanıtım yetersizliği, üniversite sayısının azlığı ile kaçak ve çarpık sanayileşme Bursa'nın zayıf yönleri" şeklinde konuştu.
Bursa'nın aynı zamanda önemli fırsatlar sunan bir şehir olduğunu kaydeden Özbaydar, "Bursa'nın marka kent olma potansiyeli, yine marka potansiyeline sahip ürünlerinin çokluğu, yürütülen kentsel dönüşüm projeleri, gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketlilik ve uluslararası fuar merkezi, şehrin sunduğu fırsatların başında geliyor. Bununla birlikte, yapılması planlanan büyük ölçekli AVM'ler, Bandırma-Osmaneli hattında hızlı tren projesi, çok sayıda 5 yıldızlı otel inşaatı, Ar-Ge ve organik gıda üretimi de şehrin sunduğu diğer fırsatlar olarak göze çarpıyor" ifadelerini kullandı.
DEPREM RİSKİ YÜKSEK
Bursa için en büyük tehditlerin başında deprem riskinin geldiğini ifade eden Özbaydar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Şehirde fay hatlarının, heyelan alanlarının ve sıvılaşma potansiyeli olan alanların bulunması en büyük risk. Yine şehirdeki tarım arazilerinin yapılaşma baskısı altında olması, kentsel dönüşüm projeleri sonucunda ortaya çıkabilecek rant, doğal kaynakların hızla kirlenmesi, mevcut yer altı ve yer üstü su kaynaklarının endüstriyel üretim sonucunda kirlenme tehdidi ile karşı karşıya kalması da şehir açısından diğer önemli tehditler olarak öne çıkıyor".
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.