SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursaspor mu kazanacak, Aktifbank mı kazanacak?

Passolig kartlarının sağlayıcısı olan Aktifbank, Bursaspor’un kredi başvurusuna karşılık ulaşım kartlarının parasına talip. Kulüp

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2014 13:33
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2014 14:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursaspor mu kazanacak,  Aktifbank mı kazanacak?
Passolig kartlarının sağlayıcısı olan Aktifbank, Bursaspor’un kredi başvurusuna karşılık ulaşım kartlarının parasına talip. Kulüp Aktifbank’tan 47 milyon lira kredi kullanırken, banka Passolig kartlarına ulaşımda kullanılmak üzere 9 milyon lira yükledi. Başkan Altepe’ye uygulamanın hayata geçmesi için baskı uygulayan Kulüp Yöneticisi Nihat Akınoğlu da Aktifbank gibi Gülencilerin kurduğu BUGİAD mensubu.

 

 

Passolig Bursaspor kartı taşıyan taraftarların aynı kartla kent içi ulaşım yapabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursaspor Başkanı Recep Bölükbaşı ve Passolig Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Önder Halisdemir arasında imzalandı. Bu protokolün ardındaki neden ise, Bursaspor’un Passolig kartlarının sağlayıcısı Aktifbank’tan kredi kullanmak istemesi. Çalık Grubu firmalarından olan ve mevduat bankacılığı yapmayan Aktifbank, krediye karşılık Büyükşehir Belediyesi’nin İşbankası’na aktarılan Bukart paralarının kendi hesabında toplanmasını istiyor. Şu aşamada da kulübün bankadan 47 milyon lira kredi kullandığı ve Passolig kartlara Aktifbank tarafından 9 milyon liralık ulaşımda kullanılacak limit açıldığı belirlendi.

Bu uygulamanın hayata geçirilmesi noktasında ise Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye, Bursaspor Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Akınoğlu’ndan baskı geliyor. Akınoğlu’nun Aktifbank’la bağları arttırma yönündeki ısrarının nedeni ise kendisinin de paralel yapı bünyesinde bulunması. Daha evvel gazetemizde yazdığımız haberlerimizde, Akınoğlu’nun paralelci olduğunu gündeme getirmiştik. Büyükşehir Belediyesindeki paralel yanlıları arasındaki Semih Pala’nın oğlu Mahmut Sinan Pala da Aktifbank gibi Çalık Grubu’na ait Bursagaz da çalışıyor.

AKTİFBANK’IN KAZANCI NE OLACAK?

Bursa’da yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi ulaşım için Bukart kullanıyor. Passolig kullanıcılarıyla birlikte bu rakam bir buçuk milyon kişiye yaklaşıyor. Passolig Bursaspor Kartı’yla kulübe her yıl her yıl ortalama 50-60 milyon TL aktarılmış olacak. Passolig ve Bukart’ın tek kartta birleştirilmesi ve paranın da Aktifbank bünyesinde toplanması, bu miktarın paralelci bir şirkete teslim edilmesi demek. Aktifbank, Passolig kullanıcılarından her maç için 2 lira kazanıyor. Geçen yılki taraftar sayısı hesaba katıldığında şirketin bir senede toplam 5 milyon 964 bin 11 lira kazanacağı tahmin ediliyor. Şirket ayrıca sistemi kurmak için stad başı 1 milyon avro‘dan, 18 Süper Lig ve 19 da Birinci Lig takımı için toplam 37 milyon avro alacak. Süper Lig ve PTT Lig’i seyirci sayılarına göre kart ücreti olarak da 8 lira elde edecek ve yine geçen seneki verilere göre kart başı ödemelerden en az 31 milyon 200 bin lira da buradan kazanılacak.

AKTİFBANK, ÇALIK’IN KASASI GİBİ

Ahmet Çalık’a ait Aktif Yatırım Bankası’yla (Aktifbank) ilgili denetim raporları şok gerçekleri ortaya çıkardı. Denetçilerin bulgularına göre, banka kredilerinin büyük bir bölümünün Çalık Grubu’na aktarıldığı, bankanın kamu kaynaklarından şüpheli şekilde yararlandığı, boyutlarının çok üzerinde borçlanmalara gittiği, bankayı denetlemekle görevli devlet otoritelerinin Aktifbank’ın durumuna ‘ilginç’ bir şekilde göz yumduğu belirlendi. Aktifbank’la ilgili denetçi raporlarının en çarpıcı bölümlerinden biri, bankanın Çalık Grubu’yla girdiği karışık ilişkiler oldu. Uluslararası denetim firması KPMG’nin Türkiye’deki uzantısı Akis Bağımsız Denetim tarafından, 14 Kasım 2013 tarihinde hazırlanan ara dönem sınırlı bağımsız denetim raporunun özet bölümünde konuyla ilgili “Raporumuzu tamamlamakla birlikte aşağıdaki hususa dikkat çekilmesi gerekli görülmüştür” denildi ve devamında şu sözlere yer verildi: “Banka, bilanço tarihi itibariyle nakdi ve gayrinakdi kredilerinin önemli bir bölümünü ilişkili şirketlere (Çalık Grubu) kullandırmıştır”. Ahmet Çalık ve bağlı şirketlerinin, Aktifbank’ın toplam 3.6 milyar lira olan nakit kredilerinin 2.1 milyar liralık bölümünü tükettiği görüldü. Yani bankanın kullandırdığı 100 liralık nakit kredinin 55.24 lirasının Çalık’a gittiği ortaya çıktı.

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.