SON DAKİKA
Hava Durumu

BURULAŞ'ta milyonların hesabını kim verecek? 

Uçakların hangarda bekletilmesi, hurda vagonların satın alınması, araç kiralamada 13 kat fazla para ödenmesi, BUDO Kabataş iskelesinden 153 bin liranı

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2014 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2014 16:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
BURULAŞ'ta milyonların hesabını kim verecek? 
Uçakların hangarda bekletilmesi, hurda vagonların satın alınması, araç kiralamada 13 kat fazla para ödenmesi, BUDO Kabataş iskelesinden 153 bin liranın zimmete geçirilmesi, personel arasında ücret dengesizlikleri ve kayırmaların arkasında imzası bulunan BURULAŞ Genel Müdürü Levent Fidansoy Bursa halkına bir açıklama borçlu.

BURULAŞ Genel Müdürü Levent Fidansoy’un yanıtlaması gereken sorulara yenileri eklenmeye devam ediyor. Fidansoy, günde 760 bin yolcu taşıyan şirketin 65 yaş üstü kartla ücretsiz yolcu taşımaktan dolayı zarar ettiğini kamuoyuna duyururken kendisi ve yöneticilerinin BURULAŞ’a verdiği zararlara bir açıklamada bulunmuyor. Araç kiralamada yapılan usulsüzlükler, hangarda yatırılan uçaklar, hurda vagonların doğu etabında kullanılarak vatandaşın canının riske atılmasına dair Fidansoy bir açıklama yapmazken, BUDO Kabataş iskelesinden zimmete geçirilen 153 bin lira için de denetim boşluğu yaratan gerçek sorumlu yerine başka bir çalışanı işten çıkartarak suçu kapatmayı tercih etti.

BUDO’NUN KASASINI KİM BOŞALTTI?

BURULAŞ’ın Kabataş’taki BUDO iskelesi kasasından 153 bin lira 2013 yılında Genel Müdür Levent Fidansoy’a yakın bir isim tarafından zimmete geçirildi. Bu suçla ilgili olması gereken hukuki süreç takip edilmedi. Gerekli denetimleri yapmayarak suça zemin hazırlayan BURULAŞ Pazarlama Müdürü Nur Köse olmasına rağmen, konuya ilişkin mali işler müdürü ve muhasebe görevlisi görevlerinden alındı. Bu açığın kapatılmasının kendisinden istenmesinden korkan Levent Fidansoy, polise gidecek olan  Zuhal Maviler’den olayı yalanlamasını istedi. Parayı zimmetine geçiren BUDO Kabataş İskelesi İstanbul ofisinde çalışan 2 kişi işten çıkarıldı ancak bilet satışlarından sorumlu olan Nur Köse, denetim boşluğunun hesabını vermedi. Zuhal Maviler de önce tenzili rütbe ile danışmanlık görevine getirildi ve Sayıştay denetimi sürerken geçtiğimiz haftada işten çıkartıldı. Sayıştay denetimi sonrası Savcılığın vereceği karar, BUDO kasasından çıkan 153 bin liranın sorumlularını ortaya koyacak. 153 bin lira yerine konuldu ancak bu paranın da araç kiralama şirketinden otobüs kiralama faturası kestirilerek yerine konulduğu iddia ediliyor.

UÇAKLARIN BURULAŞ’A MALİYETİ NE KADAR?

BURULAŞ'ın Amerika’dan aldığı 630 bin dolarlık uçak Ankara'da Esenboğa skyline hangarında bekletiliyor. Satın alınmaktan vazgeçilen deniz uçakları için de sözleşme gereği ödenen 200 bin dolarlık kaparo geri alınamıyor. 1,2 milyon dolarlık Bonair ve 1,65 milyon dolarlık Intercty uçaklarından sadece biri çalıştırılıyor. Burulaş’ın uçaklardan aylık zararı 170 bin lirayı buluyor. BURULAŞ’ın uçakların işletilmesi konusunda Ateş Hanibu’nun şirketi Bonair ile bir anlaşması bulunuyor. Yapılan anlaşmaya göre; alınan uçakların işletmesi aylık 11.500 dolara Bonair’e verildi. Uçaklar için Bonair’den yıllık 40.500 dolarlık sigorta bedeli alınıyor. Bakım masrafları ve pilot ücretleri ise BURULAŞ tarafından karşılanıyor. Yaz aylarında İstanbul- Ayvalık arasında birkaç kez yolculuk eden Cem Boyner’in de BURULAŞ sözleşmede kendi çıkarlarını koruyamadığı için ücretsiz yolculuk ettiği biliniyor.

ARAÇ KİRALAMA BEDELİ NASIL 13 KAT ARTTI?

BURULAŞ’ta dikkat çeken rakamlardan bir diğeri de araç kiralama bedeli için ödenen fiyatın 13 kat artmış olması. Hikmet Şahin’in başkan olduğu yıllarda 1 milyon lira ayrılan araç kiralama bütçesi için 13 milyon lira ayrılıyor. Fiat Fiorina için ayda 5 bin lira kira ödenmesi de yapılan harcamalardaki kontrolsüzlüğü gösteriyor. BURULAŞ, kira ödediği 200 aracın sahibini açıklamaktan kaçınıyor. Büyükşehir Belediyesi ve AK Parti İl Başkanlığına yakın kimselerin de araçlarını BURULAŞ’a kiralaması dikkat çekiyor. BURULAŞ’ın, Belediyeye yakın isimlerin araçlarına yüksek kira bedelleri ödediği gerçeği ise paravan şirket üzerinden hizmet alımı gösterilerek saklanıyor.

ABDÜRRAHİM NOYAN’A NE KADAR ÜCRET VERİLİYOR?

BURULAŞ Genel Müdürü Levent Fidansoy’un imza attığı önemli harcama kalemlerinden biri de Abdürrahim Noyan’a ödediği avukatlık ücreti. Yapılan sözleşmede Noyan’a ayda 8 bin lira ücret ödeneceği belirtiliyor. Oysa, BURULAŞ’ın halen görev yapan avukatı 2500 lira alıyor.

BURULAŞ’TA BAŞÖRTÜSÜ YASAK MI?

BURULAŞ Genel Müdürü Levent Fidansoy ile BURULAŞ Pazarlama Müdürü Nur Köse’nin kişisel yaklaşımları, şirkette çalışmak isteyen başörtülü bayanların da yolunu kapatıyor. Büyükşehir Belediyesine ait tüm şirketlerde başörtülü hanımlar engelle karşılaşmadan çalışabiliyorken, BURULAŞ’ta başörtülü kimse çalıştırılmıyor.

NUR KÖSE’Yİ KİM KORUYOR?

Bir yıl öncesine kadar bilet sistemleri müdürü olan Nur Köse, bugün halkla ilişkiler, basın, satış pazarlama, çağrı merkezi, ticari işletmelerin kiralanması, araç kiralama, seyahat acentası sorumlusu olarak yöneticilik yapıyor. Kızı Laçin Köse’yi de işe aldırması AK Partili çevrelerce, “Mahalle temsilcilerimiz işsiz gezerken bu aile saadetine nasıl izin veriliyor” tepkisiyle karşılanıyor.

BOYKOOP’TA NELER YAŞANIYOR?

BURULAŞ ile Boy-Koop arasındaki anlaşma da hesabın zarar hanesinde düşüldü. BURULAŞ’ın Boy-Koop’tan alacağı 3,8 milyon lira iken Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin Avşar’ın başkanlığındaki toplantıda 2 milyon 650 bin liraya anlaşılır. Sözleşmeden BURULAŞ’ın zararı bir milyon 200 bin lira. Boy-Koop’tan kesinleşen 3,8 milyon lira alacak varken 2 milyon 650 bin liraya sözleşme imzalamanın yarattığı açığın nasıl kapatılacağı merak ediliyor. BURULAŞ otogar ihalesini aylık 1,2 milyon liraya almışken tüm kiralar ve gelirlerin toplamı 800 bin lira yapıyor. Her ay 400 bin lira zarar ediliyor.

HURDA VAGONLAR BURSALIYA REVA MI?

Roterdam Metrosu’ndan çıkma 1984 yapımı 44 adet ikinci el vagon 20’si yedek parça olarak kullanılmak üzere satın alındı. Hurda vagonlar için 6 milyon avro yani 14 milyon lira ödeme yapıldı. Bu vagonlardan sadece 4 tanesi Kestel- Arabayatağı hattında hizmet veriyor. Sık sık arızalanan hurda vagonlar sinyalizasyon sistemi olmadığından can güvenliğini de riske atıyor.

HELİTAXİ’NİN ZARARI NE KADAR?

Helitaksi projesi, helikopterin 1 seferinin Bursa'dan – İstanbul’a maliyeti 855,50 Euro, yani 2384,45 tl. Ara duraklar için ise 73,75 euro ( 205,56 tl) ödüyor. Burulaş’ın geliri ise helikopter tam dolu iken Bursa'dan Kadıköy’e 2400 tl, Bursa'dan Şişli’ye 2550 tl, Bursa'dan Atatürk Havalimanına 2700 tl. Fakat bugüne kadar en fazla %35 doluluk ile uçuyor, yani Kadıköyden 1560 tl, Şişli'den 1657,50 tl, Atatürk Havalimanından ise 1755 tl gelir elde ediliyor. Kiralama firmasına ödeme Euro bazında yapılıyor.

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.