SON DAKİKA
Hava Durumu

'Büyüyen Türkiye'nin küçülen zihniyeti'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ODTÜ'deki olaylarla ilgili, "Büyüyen Türkiye'nin küçülen zihniyeti olarak görüyorum" değerle

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2012 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2012 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ODTÜ'deki olaylarla ilgili, "Büyüyen Türkiye'nin küçülen zihniyeti olarak görüyorum" değerlendirmesini yaptı.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerle kahvaltıda buluştu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın lokalinde gerçekleşen kahvaltıda Bakan Yıldız gazetecilerle sohbet ederken, ayrıca basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını da cevapladı. ODTÜ'de çıkan olayları değerlendiren Bakan Taner Yıldız, "Her birimiz talebelik hayatı yaşadık, üniversitelerden geçtik. Bir kısım duyguları, hisleri seslendirdik. Büyüyen Türkiye'nin küçülen zihniyetidir ODTÜ'de olanlar. Bu gelişen Türkiye'ye yakışmayan yanlarıdır" diye konuştu.

Çıkan olayların ODTÜ gibi teknik bir üniversiteye yakışmayan bir durum olduğunu anlatan Bakan Yıldız, "Bunun mazur ve makul görülebilme ihtimali yoktur" diyerek, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin büyüme hızından daha hızlı büyümesi gereken bir akademisyen çevresinin oluşması lazım ve Türkiye'yi, ülkemizi yönlendirebilecek fikirleri ortaya koyması lazım. Ama bu tarz eylemlerle özellikle böyle yakarak, yıkarak... Oradaki ağaçlarda, ormanlar da ateş alabilirdi. Böyle bir kastı nasıl makul görebiliriz. Bunun bir fikri özgürlükle beraber anılıyor olmasını ben hiç doğru bulmam. Herkes aynı şeye inanacak, aynı şeyleri konuşacak diye bir şey yok. Demokratikleşen ülkede herkesin farklı fikri olacak. Bu bir renkliliktir. Ama bunu anlatma şeklinin, bu üslubun bir kere bir üniversite öğrencisine, bir akademisyen çevreye, hele hele böyle seçkin bir üniversiteye yakışmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunları da özgürlükle güvenlik arasında tartışmaya dönüştüren bir yapıyı da hiç doğru bulmam."

ODTÜ'de polise demir bilye atıldığına dikkat çeken Bakan Taner Yıldız, ODTÜ'deki olaylara katılan öğrencilerin birçoğunun da ODTÜ'lü olmadığını ve bunun da tahrike çok açık bir durum olduğunu söyledi.

"ODTÜ'YE YÖNELİK AÇIKLAMALAR BİR ORTAK AKIL"

Yıldız, diğer üniversitelerin ODTÜ'de yaşananlara yönelik yaptığı açıklamaları da değerlendirdi. Açıklamayı 'Ortak Akıl' olarak nitelendiren Yıldız, "Üniversiteye yakışan, daha doğrusu üniversitelerin Türkiye'ye getirmek istediği o münevver seviyeyi yakalayan bir açıklama olarak görüyorum. Bir ortak akıl olarak görüyorum" dedi.

"BAŞBAKANIMIZI DİNLEDİLERSE, BAKANLARI HAYLİ HAYLİ DİNLEMEYE ÇALIŞMIŞLARDIR"
Bakan Taner Yıldız, Başbakan Erdoğan'ın çalışma ofisinin dinlenmesiyle ilgili bir soruyu cevaplayarak, "Bütün anlayışını, idaresini, bu ülkenin idaresine konan yapıyı şeffaf bir şekilde kurgulamaya çalışan bir partinin ve olabildiğince şeffaf yapan bir partinin dinlenmeye çalışılmasını büyük bir maksada matuf olarak görüyorum. Mutlaka bakanların da benzer şekilde dinlenebildiğini, yani bunu herhangi bir bilgiye dayanarak söylemiyorum; Sayın Başbakanımız dinlenmeye çalışılmışsa ki Başbakanımız söyledi, bakanları hayli hayli dinlemeye çalışmışlardır" diye konuştu.

Ülke yönetimini şeffaf bir şekilde gerçekleştirmeye çalıştıklarını ifade eden Bakan Yıldız, "Yeterli önlemlerin alındığını düşünüyor musunuz?" şeklindeki bir soruya ise şu cevabı verdi:

"Gerekli önlemler alınsa da dinleme tekniğinin hızı onu seküretme, onu engelleme hızından daha hızlı büyüyor dünyada. Teknoloji böyle yürüyor. Yani şöyle bir şey var. Bir yerde şifreleme varsa mutlaka deşifresi yanındadır. Teknik açıdan söylüyorum. Veya bir yerde deşifreleme varsa, mutlaka şifreleme yanındadır. Teknik olarak bunlar beraber gidiyor. Yani ben asıl tedbirin teknikten daha ziyade zihinlerde olması gerektiğine inanıyorum. Yani zihniyet niçin böyle bir şeye ihtiyaç hisseder, onun kaldırılmasından yanayım."

“3. NÜKLEER SANTRALİN YERİ BELLİ DEĞİL”

Bakan Taner Yıldız, 3. nükleer santrali ile ilgili bir soruya, "3. Nükleer Santral yeri ile ilgili bir mutabakat henüz yok. Bununla ilgili 4-5 ayrı yeri araştıracağız. Bu 1,5-2 yıllık bir çalışma" cevabını verirken, bu santralin nereye kurulacağına karar verilmesi için biraz zamana ihtiyaç olduğunu kaydetti.

2. Nükleer Santral konusunda Uzakdoğu firmalarının bir adım daha önde olduğuna vurgu yapan Bakan Yıldız, "2. Nükleer Santralin kurulması ile ilgili tabi Uzakdoğu ülkeleri ve firmaları var. Batılı firmalar var. Şuanda her ne kadar son noktayı koymamış olsak da Uzakdoğu'nun daha yakın olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

KUZEY IRAK'TAKİ GERGİNLİK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ayrıca Irak ile Kuzey Irak arasındaki yaşanan gerilimle ilgili bir soru üzerine, "Kuzey Irak ile Merkezi Irak arasındaki idari ve siyasi anlaşmazlıkların çözümünün Türkiye üzerinden yapılmaya çalışılmasını doğru bulmam" dedi.

Irak'ın içişlerine karışmak istemediklerini ifade eden Bakan Yıldız şöyle konuştu:

"Kendi içişleridir. Biz o içişlerine hiçbir şekilde ne müdahil olmayı ne de karışmayı isteriz. Ama bizim Irak'ın tamamıyla alakalı, ister Güney, isterse Kuzey, Doğusu, Batısı, bütün hepsiyle alakalı yürümekte olan projelerimiz var. Bu projelerimize de tabii ki kayıtsız kalamayız. Merkezi Irak hükümetinin öncelikleri tabii ki bizim önceliğimizdir. Hukuku tabii ki bizim hukukumuzdur. Çünkü Türkiye bir hukuk devletidir. Onun Anayasal güvenceleri tabii ki bizim yalnızca saygı duyduğumuz değil, aynı zamanda itina gösterdiğimiz bir konudur. O açıdan Iraklı kardeşlerimizle bu manada bir problem yaşamayacağımızı düşünüyorum."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.