SON DAKİKA
Hava Durumu

Çağdaş dünya şiddet sarmalından vazgeçmeli

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, ''Çağdaş dünya işgalleri meşrulaştıran şiddet sarmalından vazgeçmelidir'' dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2013 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2013 17:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, ''Çağdaş dünya işgalleri meşrulaştıran şiddet sarmalından vazgeçmelidir'' dedi.


 
 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Mali Din İşleri ve İnanç Bakanı Yacouba Tbaore ve beraberindeki heyetle makamında görüştü.

Mali ile ilişkilerin gelişmesi sonrasında birçok öğrencinin ilahiyat ve imam hatip öğrenimi için Türkiye'ye geldiğini anlatan Görmez, Mali'nin başkenti Bamako'daki Eyüp Sultan Camisi inşaatının sürdüğünü, bu caminin iki ülke arasındaki dostluğun önemli bir merkezi olacağını vurguladı.

Görmez, Mali'de yaşanan olaylardan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, şöyle devam etti:
''Her şeyden önce İslam dini her türlü şiddeti reddeden, barış ve kardeşliğin, esenliğin, silmin yeryüzünde hakim olmasını hedefleyen bir dindir. Hiç kimse İslam'ı şiddetle terörle özdeş gibi gösterme cüretini kendinde görmemelidir. Çünkü İslam'ın bütün kaynakları, bütün metinleri ve 14 asırlık medeniyeti bunu reddeder. Ancak burada sayın Bakan'ın aracılığıyla bu ziyaret vesilesiyle çağdaş dünyaya da bir mesaj vermek istiyorum; Çağdaş dünya, işgalleri meşrulaştıran şiddet sarmalından vazgeçmelidir. Bazı Müslümanlar da bu şiddet sarmalına destek verme basiretsizliğini terk etmelidir.''

Sorunların temelinde, sağlıklı din eğitiminin ve sağlıklı din hizmetinin verilemeyişinin bulunduğunu bildiren Görmez, ''Özellikle din eğitimi ve din hizmetleri alanında Diyanet İşleri Başkanlığı olarak üstümüze düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim'' dedi.

Mali'deki iç kargaşanın bitmesini ve halkın ülkeyi imar için birbiriyle yarışmasını dileyen Görmez, ''Ancak tekrar etmek isterim ki çağdaş dünya işgalleri meşrulaştıran şiddet sarmalına destek vermekten vazgeçmelidir. Akıldan ve hikmetten uzaklaşmış bazı Müslümanlar da bu tür şiddet sarmallarına destek verme basiretsizliğinden vazgeçmelidir'' diye konuştu.

Konuk Bakan Tbaore ise Türkiye'nin dini konulardaki tecrübesinden faydalanmayı amaçladıklarını belirterek, din eğitim, din adamlarının yetiştirilmesi, hac yönetimi ve zekat konularında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tecrübelerinden yararlanmak istediklerini söyledi.

Mali'deki olaylarda dini boyut olmadığını, gelişmelerin diyalogla halledilmesi için geçen yıldan beri çaba sarf edildiğini ancak bunda başarıya ulaşılamadığını dile getirdi. Mali'nin yüzde 98'inin Müslüman olduğunu bildiren Tbaore, ''Dost ülkeler bilsin ki Mali hiçbir zaman İslam'a karşı mücadele etmeyecektir. Hiçbir şartta Müslümanlara karşı silahlanmayız'' dedi.

Görüşme sonrasında Mehmet Görmez, Tbaore'e Kur'an-ı Kerim hediye etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.